אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגבלות הקורונה הוסרו, כלכלת סין עקפה את התחזיות שנגחאי סין נפתחת אחרי הקורונה."סיטואציה מורכבת ופגיעה" | צילום: רויטרס

הגבלות הקורונה הוסרו, כלכלת סין עקפה את התחזיות

בזכות צמיחה חזקה ביצוא ובעקבות מאמצי הממשל בבייג'ינג לשקם את אמון העסקים שנפגעו מהסגרים, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם התרחבה ב־4.5%

18.04.2023, 19:14 | ג'ו ליהי, סאן יו ואדוארד ווייט, פייננשל טיימס

התמ"ג הסיני התרחב ברבעון הראשון ב־4.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך לפי נתונים רשמיים שפורסמו היום. ההתרחבות נבעה בעיקרה מצמיחה חזקה ביצוא ובהשקעות בתשתיות ועלייה במחירי הדיור.

ההתאוששות בכלכלה השנייה בגודלה בעולם עקפה את תחזיות האנליסטים שציפו להתרחבות של 4% ברבעון, והגיעה בעקבות מאמצי הממשלה בראשותו של נשיא סין שי ג'ינפינג לשקם את אמון העסקים, זאת לאחר שנפגעו מהגבלות הקורונה שהושתו בשנה שעברה ומשינויים פתאומיים במדיניות.

עם זאת, שיעור הצמיחה לחודשים ינואר עד מרץ היה נמוך מיעד הצמיחה השנתי שהציבה הממשלה, העומד על 5%, זאת ככל הנראה בשל השלכות התפרצויות הקורונה בתחילת השנה, אך הכלכלנים מעריכים כי קצב הצמיחה יואץ בהמשך השנה.

הנשיא שי, שהחל בחודש שעבר בכהונה שלישית חסרת תקדים, נחוש להחיות את הצמיחה הכלכלית, זאת לאחר שבשנה שעברה התרחבה הכלכלה הסינית ב־3% בלבד והחמיצה את היעד הרשמי של 5.5%, שהיה הנמוך ביותר זה עשורים. "ההתאוששות בהחלט חזרה למסלול", אמר הכלכלן טאו וונג מ־UBS. "המומנטום בתחילת השנה היה חזק יותר מכפי שציפינו".

ההתאוששות של סין מהותית לצמיחת הכלכלה העולמית השנה, זאת בעוד המדינות המפותחות ממשיכות להתמודד עם אינפלציה גבוהה, העלאה של שיעורי הריבית והתרחבות מקרטעת מאז המגפה ולנוכח הפלישה הרוסית לאוקראינה.


סין והודו יובילו את הצמיחה הגלובלית,  סין והודו יובילו את הצמיחה הגלובלית סין והודו יובילו את הצמיחה הגלובלית,


"הכלכלה הארצית הציגה התאוששות יציבה ופתחה את השנה בצורה חיובית", נמסר בהצהרה מלשכת הסטטיסטיקה הלאומית של סין. אולם, הם גם הזהירו שמדובר בסיטואציה "מורכבת ופגיעה", בין השאר בשל ביקוש מקומי חלש ומכיוון ש"הבסיס להתאוששות כלכלית איננו יציב מספיק עדיין".

המסחר בסחורות התנהל בעליות אתמול בעקבות פרסום הנתונים, אך המניות לא הצליחו לשמור על העליות שנרשמו בתחילת יום המסחר.

סין נטשה בדצמבר את מדיניות האפס קורונה בעקבות התנגדות ציבורית לסגרים ששיתקו ערים ברחבי המדינה לאורך רוב השנה. ההקלות הובילו לזינוק בביקושים במגזר הקמעונאי, והמכירות עלו ברבעון הראשון בשיעור שנתי של 5.8%, כשבחודש מרץ לבדו זינקו המכירות ב־10.6%. עם זאת, בסיס ההשוואה לשנה שעברה היה מראש נמוך בהתחשב בכך שבשלהי פברואר הוטל על שנגחאי סגר שנמשך חודשים ארוכים.

ראש הממשלה הנכנס לי צ'יאנג רמז בחודש שעבר בפני הפרלמנט, המהווה למעשה חותמת גומי לממשלה, כי הכוונה היא להקל את הרגולציה המוגברת שהופעלה נגד עסקים ומחקה מיליארדי דולרים מהשווי של חברות נדל"ן ופלטפורמות מסחר מקוונות.

לפי הנתונים, ההשקעה בייצור עלתה ברבעון הראשון ב־7% לעומת השנה שעברה, בעוד הייצור התעשייתי התחזק ב־3%. גם ביצוא נרשמה צמיחה חזקה של 8.4% ברבעון, והשקעות ממשלתיות בתשתיות טיפסו ב־8%. במקביל, כלל ההשקעות בנכסים קבועים עלו ב־5.1%. לעומת זאת, השקעות פרטיות עלו ב־0.6% בלבד, ככל הנראה לאחר שרשמו ירידה בחודש שעבר.

על אף הנתונים החיוביים, מגזר הנדל"ן שרוי עדיין במשבר. התחלות בנייה צנחו ב־19.2% לעומת הרבעון הראשון של השנה שעברה. מכירות בתים בחישוב לפי אזורים ירדו ב־1.8% אף שמכירות בתים במונחים של שווי עלו ב־4.1%, סימן להתאוששות ראשונית במחירים. בהתאם, בחודש מרץ עלו המחירים של בתים חדשים בשיעור הגבוה ביותר זה 21 חודשים.

שיעור האבטלה ירד ל־5.3% במרץ מ־5.6% בפברואר, אך אבטלת הצעירים טיפסה לרמה השנייה הגבוהה בתולדותיה ועומדת כעת על 19.6%.

לפי הערכות אנליסטים, הכלכלה תמשיך לצבור תנופה ברבעון השני, בין השאר משום שגם במקרה זה בסיס ההשוואה לשנה שעברה הוא נמוך. בה בעת הם הזהירו כי מגזרי הצריכה והנדל"ן עלולים להתקשות לשמור על שיעור צמיחה גבוה, בעוד היצוא עלול להיפגע מחולשה בשווקים המפותחים.

המומחים מזהירים עוד, כי ממשל שי נותר מוגבל ביכולת התמרון שלו בעקבות הנזקים שהסב למגזר הפרטי ברקע הסגרים. קיו ג'ין, מרצה בלונדון סקול אוף אקונומיקס ומחברת "ספר החוקים החדש של סין", מעריכה כי המכשול הגדול ביותר הוא חולשת הביקושים במגזר הפרטי, הן בצריכה והן בהשקעות. "ייקח עוד זמן בטרם הביטחון יחזור לכלכלה הסינית", סיכמה.


פייננשל טיימס 2023 FT,  פייננשל טיימס 2023 FT פייננשל טיימס 2023 FT,


תגיות