אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשש בנאט"ו: מחסור בנשק ותחמושת בעקבות המלחמה בעזה ובאוקראינה פגזי ארטילריה מוכנים למשלוח במפעל נשק בפנסילבניה | צילום: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

חשש בנאט"ו: מחסור בנשק ותחמושת בעקבות המלחמה בעזה ובאוקראינה

בג'נרל דינמיקס, היצרנית הגדולה ביותר בארה"ב של פגזים, הודיעו כי ההערכה היא שהמלחמה בעזה תגדיל את הביקוש, הגבוה גם כך בשל המלחמה באוקראינה. בניגוד למצב בארה"ב, באירופה, הייצור לא עומד בביקוש

31.10.2023, 12:34 | חדשות חוץ

בכירים במערב חוששים כי בעקבות המלחמה בעזה והמלחמה המתמשכת באוקראינה יהיה מחסור בנשק ובתחמושת. בוול סטריט ג'ורנל דיווחו כי בנאט"ו הביעו חשש מהאפשרות ששתי המלחמות יובילו להפחתה במלאי הכולל של הנשק והתחמושת, זאת על אף שישראל אינה חברה בארגון.

ארה"ב היא הספקית הגדולה ביותר של ציוד צבאי לישראל, אך גם גרמניה היא ספקית משמעותית, כך לפי מכון המחקר שטוקהולם לשלום עולמי. בג'נרל דינמיקס, היצרנית הגדולה ביותר בארה"ב של פגזים, הודיעו כי ההערכה היא שהמלחמה בעזה תגדיל את הביקוש, הגבוה גם כך בשל המלחמה באוקראינה. "המצב בישראל רק יגביר את הביקוש", אמר סמנכ"ל הכספים של החברה ג'ייסון אייקן.

לפי החברה הם הצליחו להגדיל את הייצור של פגזים ותחמושת נוספת מהר יותר מהצפוי, זאת הודות בין השאר להשקעה של הפנטגון במתקנים חדשים. בחברה הציבו יעד של ייצור מיליון פגזים בשנה, עלייה של פי 5. בהתאם, המכירות בחטיבת הלוחמה, המעסיקה מעל 2,000 עובדים באירופה, שלפי ההערכות המקוריות היו אמורות להישאר ללא שינוי, עלו מאז תחילת השנה ב-15%, בשל ההזמנות לפגזים ורכבים משוריינים. "למען האמת, אנחנו לא צופים שתהיה ירידה בביקוש הזה", הוסיף אייקן.

אולם, בניגוד למצב בארה"ב, שם הזרימו מיליארדי דולרים בחודשים האחרונים למפעלים כדי להגדיל את ייצור הטילים, הרקטות והפגזים, באירופה, הייצור לא עומד בביקוש. כך למשל, מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג אמר בכנס שהתקיים בשבדיה, המעוניינת להצטרף לברית, כי לתעשיות הביטחון של המדינות החברות אין את היכולת להגיב למשברים כמו אלה המתחוללים כעת. "אנחנו זקוקים ליותר תפוקה כדי להבטיח שיש לנו את הייצור כשאנחנו זקוקים לו", אמר.

בדומה, הפוליטיקאים באירופה קוראים לחברות הביטחון להרחיב את התפוקה ולהאיץ את הייצור. "אם אני הייתי בתעשייה, הייתי קוראת את החדר ומגדילה את הייצור", אמרה ראשת ממשלת אסטוניה קאיה קאלאס. מנגד, בכירים בתעשייה טענו כי הם זקוקים לערובות לכך שהביקוש לא ירד לאחר פתירת הסכסוכים.

בתוך כך ובעקבות הביקוש שגבוה מההיצע, המחירים של חלק מכלי הנשק מזנק. כך למשך, פגזים סטנדרטים של נאט"ו של 155 מ"מ, עלו לממשלות בסביבות 2,100 דולר ליחידה לפני הפלישה הרוסית בפברואר השנה שעברה. כיום המחיר גבוה פי 4 ועומד על 8,400 דולר, כך לפי האדמירל ההולנדי רוב באואר, יועצו הבכיר של סטולטנברג.


תגיות