אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גני תקווה נגד הרחבת ענק: "היישוב יקרוס" גני תקווה. לדברי ראש המועצה: "אנחנו פשוט לא מעניינים את רמ"י" | צילום: יריב כץ

גני תקווה נגד הרחבת ענק: "היישוב יקרוס"

המדינה הגישה תוכנית להוסיף 3,500 דירות בגני תקווה, בלי פתרונות תחבורה ותשתית. מהנדס המועצה: "זו הנצחה של מצור". רמ"י: "התוכנית בשלב ראשוני"

30.11.2022, 06:52 | דותן לוי

רשות מקרקעי ישראל מקדמת תוכנית לבנות כ־3,500 דירות בבניינים של עד 20 קומות בתוספת שטחי תעסוקה ומסחר ומבני ציבור ממזרח לישוב גני תקווה על שטח המוגדר כאזור נופש מטרופוליני (אנ"מ), בסמוך למושב כפר מעש. המועצה המקומית מתנגדת בנחרצות לתוכנית. בישוב מתנגדים לתכנון שנכפה עליהם בטענה שאינו מתחשב בתשתיות הישוב הפקוק, ושיתקשו לשאת תוספת לנפח התנועה.

במועצה המקומית מציעים לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) תוכנית חלופית שלטענתם יכולה לספק את אותו מספר דירות בבנייה נמוכה יותר שתתפזר על פני כלל הישוב ותכלול פתרונות תחבורה. התוכנית לגני תקווה מקודמת כבר שנים על שטח של כ־600 דונם שמוגדר כאנ"מ וברובו לא נמצא בשטחה המוניציפאלי של המועצה, אלא של מועצה אזורית דרום השרון ופתח תקווה. אלה שטחים שבהגדרתם נועדו להישאר פתוחים, אך מאפשרים בנייה צמודת דופן של עד 15% משטח התוכנית.

התוכנית מקודמת כרגע בשתי רמות, האחת, שינוי לתוכנית מחוזית, תמ"מ, שנועדה להכשיר בנייה עתידית והופקדה להתנגדויות במועצה הארצית. לאחר שתאושר ניתן יהיה לקדם את התוכנית המפורטת של רמ"י שכוללת 3,500 דירות, 97 אלף מ"ר לתעסוקה, 22 אלף מ"ר למסחר ושירותים ו־94 דונם לטובת מבני ציבור. תוכנית זו וממתינה לדיון בהפקדה בוועדה המחוזית.

גני תקווה ממוקמת בבקעת אונו, ממזרח לקרית אונו. ביישוב מתגוררים כיום למעלה מ־25 אלף תושבים בתמהיל מגוון של צמודי קרקע ובנייה רוויה וגבוהה, ובהתאם לתוכנית המתאר הכוללנית שאושרה בסוף 2022, היא צפויה לגדול לכ־32 אלף תושבים.

התוכנית שהוגשה על ידי רמ"י פורצת את תוכנית המתאר הטרייה, אך עיקר הביקורת של המועצה נוגעת להיבטי תחבורה ותשתיות וכן לעומס הכלכלי. בישוב טוענים, כי התוכנית שהוגשה למועצה הארצית כבר עלתה בעבר אך הוקפאה עקב מחאת המועצה המקומית, ולפני כמה חודשים עלתה שוב ואושרה להפקדה באפריל 2022. לטענתם במוסדות התכנון בחרו להתעלם ממורכבותה והגישו אותה שוב ללא שינוי.

לגני תקווה יש כיום 5 יציאות, אך אף אחת מהן לא מובילה באופן ישיר אל אחד מהצירים המרכזיים הסמוכים. תושבים המקום מספרים כי משך הנסיעה לת"א הוכפל בשנים האחרונות ונמשך שעה. אם לא די בכך, לישוב גם אין אופק תחבורתי היות שהוא לא צפוי להתחבר בעתיד לקו המטרו. "התוכנית תנציח מצב שבו התושבים לא יוכלו לצאת מהישוב", אומר מהנדס המועצה האדריכל ערן חמו. "הישוב גם מתקשה לשרוד כלכלית וצירוף של 3,500 יח"ד זו קריסה ודאית".

הפתרון של גני תקווה למצב הוא בדמות תוכנית חלופית שלטענתם תספק מספר דומה של דירות ושטחי מסחר ותעסוקה על שטח גדול יותר. "אנחנו מבקשים תכנון אמיתי בכל מרחב בקעת אונו. לחלק את הבנייה בין שטחי הישוב בבנייה נמוכה יותר ולאפשר יציאות נוחות יותר לכביש 471". מתאר חמו.

לדברי ליזי דלריצ'ה, ראש מועצת גני תקווה וסגנית יו"ר השלטון המקומי, "אין סיבה המצדיקה קבלת החלטות מעל הראש של הרשויות בישראל. רמ"י צריכה להבין שללא תשתיות ופתרון תחבורתי אמיתי, אין מבחינת ראשי הרשויות והתושבים שום פתרון לעוד דירות. אבל נדמה שאנחנו פשוט לא מעניינים אותם: יש משימה לבנות אלפי דירות וכל האמצעים כשרים".

מרמ"י נמסר: "התוכנית מצויה בשלבים ראשוניים ולא ניתן יהיה לקדם אותה לפני שתאושר תוכנית מתאר מחוזית. ייתכן שיידרשו פתרונות תחבורתיים נוספים שבלעדיהם היא לא תקודם".

תגיות