אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת טבע: הגיע הזמן לתת קדימות בתור לתיקי המסים הגדולים באמת  טבע. דרישה לתשלומי מס בהיקף ענק | צילום: שאטרסטוק

פרשנות

פרשת טבע: הגיע הזמן לתת קדימות בתור לתיקי המסים הגדולים באמת

אתמול נחשף כי המדינה דורשת מחברת התרופות תשלומי מס בהיקף 6.9 מיליארד שקל; בעבר הציע האוצר כי 30% מהסכום שבמחלוקת משפטית ייגבה באופן מיידי - ואולם פתרון נכון יותר עשוי להיות מתן קדימות בתור לתיקים מעל 100 מיליון שקל

24.11.2022, 07:05 | שלמה טייטלבאום

1. אין ספק שחברת טבע התייעצה עם מיטב עורכי הדין ורואי החשבון לפני שההחליטה מה לכתוב בדוחו"ת הכספיים שלה. אבל עבור המשקיעים הניסוח העמום "תוצאות שליליות יכולות להיות מהותיות", לא אומר הרבה, ובוודאי לא נותן מושג על סדרי גודל.

המדינה דורשת מחברת טבע תשלומי מס של 6.9 מיליארד שקל חברת התרופות שילמה רק 400 מיליון שקל מתוך מתוך שומת מס של 7.3 מיליארד שקל הנוגעת לשנים 2008 עד 2016; לגבי יתרת הסכום מתקיים דיון בבית המשפט שלמה טייטלבאוםלכתבה המלאה

נכון ששומות המס של רשות המסים לפעמים מוגזמות, וכנראה שכל החברות לא חושפות את הסכום הנקוב בשומה. אך המקרה הזה מעלה את השאלה האם לא נכון לחייב את החברות בגילוי רחב יותר על תביעות המס שלהן.

2. שומת המס שהמדינה הוציאה לטבע נחשפה בטעות בגלל רמיזה של מבקר המדינה. גם כעת, רשויות המדינה מנועות מלחשוף את הצווים המפורטים בגין כל שנה, ואת הטיעונים המדויקים של כל הצדדים. הסיבה לכך היא שפקודת מס הכנסה קובעת כי הדיונים בשומת מס יתקיימו בדלתיים סגורות וכי יש איסור גילוי על מידע הנוגע לשומת מס. המקרה של טבע מדגים כי במקרים מסוימים מדובר באבסורד. ויכוח על סכומים בסדרי גודל משמעותיים לתקציב המדינה, שמבוסס על הטבת מס ייחודית שנתפרה עבור חברות גדולות, סמוי מהעין הציבורית. גם אם יש הצדקה לחיסיון כלשהו במה שנוגע לשומות מס של פרטיים וחברות קטנות, בנוגע לחברות ציבוריות ומשמעותיות יש לפעול לגילוי המידע הזה.

3. רשות המסים ומשרד האוצר אוהבים להגיד כי יש עשרות מיליארדים ששנויים במחלוקת ותקועים בבתי המשפט, ויש לפעול בכל דרך לשחרורם. אך המקרה של טבע מלמד כי השומות הללו מנופחות ומלמדות על העמדה המקורית של רשות המסים. קשה מאוד להעריך מה תהיה התוצאה הסופית של הויכוחים הללו בבתי המשפט. הסכום הסופי עשוי להיות נמוך בעשרות אחוזים.

4. בחוק ההסדרים הקודם ניסה האוצר לקדם הצעת חוק לפיה 30% מהסכום שבמחלוקת משפטית ייגבה באופן מיידי, עוד לפני דיון בבית משפט. הטיעון העיקרי היה כי מדובר בעשרות מיליארדי שקלים הפרוסים על פני אלפי תיקים. כעת מתברר כי רוב הכסף מתרכז במספר תיקים מצומצם למדי (25% רק בתיקים של טבע, ו־80% מהמס ב־26 תיקים בלבד). במקום ללכת למהלך בעייתי מאוד מבחינה משפטית ומבחינת זכויות קניין, נכון ללכת למהלך פרקטי בהרבה, והוא, פשוט לתת קדימות בתור לתיקים מעל 100 מיליון שקל, כפי שמציע מבקר המדינה.

5. הויכוח על המס הזה מנכיח לנו את המחיר של הטבות המס. מדובר בעשרות מיליארדי שקלים מדי שנה. בשנת 2022 ההטבות צפויות להסתכם בכ־80 מיליארד שקל. גם הטבת המס במסגרת חוק עידוד השקעות הון זוכה לביקורת רבה מקרב כלכלנים שכן ספק רב אם היא מקדמת את המטרות שלשמן נועדה. גם אם יתברר שטבע צודקת מבחינה משפטית, ברור לכל שהמחוקק לא התכוון לפטור את טבע ממס בכדי שהן יוכלו לצאת למסע שופינג של חברות פארמה מחוץ לישראל.

תגיות