אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נובמבר השחור רוני מזרחי 2022 | צילום: מנחם עוז

נובמבר השחור

המחיר הכבד של 7 העלאות ריבית שריסקו את שוק הדיור

18.01.2023, 11:07 | רוני מזרחי, בשיתוף dun's 100

את עומק המשבר בו מצוי כעת שוק הדיור, ניתן היה לראות בנתוני למ"ס שפורסמו לאחרונה והמצביעים על ירידה דרמטית במכירת דירות בנובמבר 2022, זאת לעומת נובמבר 2021. על פי נתונים אלה ירדה מכירת הדירות ביותר מ-60 אחוזים, כ-2900 דירות בלבד שנמכרו בנובמבר האחרון, זאת לעומת כ-7100 בנובמבר 2021.

הלמ"ס, כהרגלו בקודש, מצדיק את הירידה התלולה הזאת, בכך שבנובמבר 2021 חלק נכבד מרוכשי הדירות היו משקיעים, שמיהרו לרכוש דירות בטרם יעלה המיסוי לרוכשי דירה שלישית ל-13 אחוזים.

ובכן, יש לי על כך שלוש הערות בסיסיות:

ראשית, גם אם נחלט את המשקיעים שרכשו דירות בנובמבר 2021, עדיין מדובר בירידה תלולה של יותר מ-30 אחוזים.

שתיים, העלאת המיסוי בשעתו על משקיעים, התבררה אם כן כמעשה אווילי מאין כמותו. ביד אחת המדינה אולי הרוויחה טיפטיפה כתוצאה מהגדלת המיסוי. ביד שנייה היא הפסידה הון עתק כתוצאה מבריחת המשקיעים הסיטונית.

שלוש, ומה שמתמיהה אותי יותר מכל, הינה העובדה שהן בדו"ח הלמ"ס והן בפרסומים נוספים של מקבלי ההחלטות היו לאחרונה, צוינה ההתקררות בשוק הדיור כפעולה, לכאורה, חיובית, שבסופו של דבר תתרום לירידת מחירים, זאת במקום לגלות דאגה אמיתית לאור המשבר העמוק שאליו נכנס השוק.

לפרוטוקול, הבעיה העיקרית איננה רק הירידה ברכישת דירות. הבעיה ה הינה בכך שיותר ויותר קבלנים, גם כאלה שרכשו קרקע במחירי עתק וגם כאלה שתקועים כיום עם מלאי גדל והולך של דירות, זאת לאחר שנטלו מימון מהבנקים, נכנסים למצב של משבר מתעצם והולך.

יתרה מכך: 7 העלאות הריבית של בנק ישראל שגרמו מן הסתם להתמתנות הזאת במכירת דירות, הביאו יותר ויותר קבלנים שנטלו מימון, לתקורות מתייקרות והולכות עד כד הפסדי ענק על הפרויקטים התקועים כאבן שאין לה הופכין.

רוני מזרחי , צילום: מנחם עוז רוני מזרחי | צילום: מנחם עוז רוני מזרחי , צילום: מנחם עוז


מבחינה זו ייזכר חודש נובמבר 2022, לצערי הרב כ"נובמבר השחור", חודש שייזכר לדיראון, ככזה שהניף דגל שחור מעל לשוק הדיור וסימן באופן ברור את כניסתו למיתון עמוק יהיו אשר יהיו מדדי הדיור הבאים. גם אם תשתנה המגמה ויתחילו תיקוני מחירים כאלה או אחרים כלפי מטה, תהיה זאת שמחת עניים ואיש מאיתנו, בוודאי לא בקרב מקבלי ההחלטות, לא יוכל לצהול. העובדה שמחד גיסא היצע הדיור ממשיך להיות דל מאין כמותו, זאת במדינה בה נוספים מידי שנה כ-200 אלף ישראלים, ומאידך גיסא גם ההיצע הדל הזה תקוע כאבן שאי לה הופכין, מלמדת אודות גודל השבר.

אין לי אלא לקוות שראש הממשלה, כמבוגר האחראי, יטמיע את העובדה שמדובר לא רק בעצירה נקודתית של מכירת דירות, אלא במשבר לאומי של ממש, עם משמעויות כלכליות וחברתיות מרחיקות לכת, ושיידע להיכנס לעובי הקורה, מול בנק ישראל, מול האוצר, מול משרדי הפנים והשיכון ומול רשות מקרקעי ישראל, זאת בטרם תיבת הפנדורה הזאת תהפוך לבלתי אפשרית לעצירה!

*כותב המאמר הוא רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

d&b – לדעת להחליט


תגיות