אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית ה"רענון" לתושבי הדרום מתרחבת, אבל מספר חדרי המלון עלול שלא להספיק בניין שנפגע באשקלון | צילום: AP Photo/Erik Marmor

תוכנית ה"רענון" לתושבי הדרום מתרחבת, אבל מספר חדרי המלון עלול שלא להספיק

כ-50 אלף תושבי שדרות ועוטף עזה שלא פונו מבתיהם זכאים לצאת ל"התרעננות" - שהיה של עד שבוע במלונות ובתי הארחה ברחבי הארץ בסבסוד של 320 שקל לאדם; התוכנית היא לצרף לתוכנית גם את 160 אלף תושבי אשקלון; הבעיה: בישראל רק כ-62 אלף חדרי אירוח; בעבר מתח מבקר המדינה ביקורת על תוכנית ה"רענון"

14.10.2023, 18:46 | תומר גנון ויובל אזולאי

תוכנית פיקוד העורף לאפשר לתושבים בדרום שלא פונו מבתיהם בגלל המלחמה (ביישובים המרוחקים יותר מ-4 ק"מ מגבול עזה) לצאת מחדרי הביטחון ל"התרעננות" – שהיה של עד שבוע במלונות ובתי הארחה ברחבי הארץ בסבסוד של 320 שקל לאדם – עשויה להיתקל בקשיים ככל שהמלחמה תתארך.

אתמול הודיע ראש רשות החירות הלאומית (רח"ל), תא"ל במיל' יורם לרדו, כי בשלב הראשון, כ-17 אלף תושבי עוטף עזה שלא פונו מבתיהם (4-7 ק"מ מהגבול) וכן תושבי שדרות (כ-30 אלף) יוכלו בימים הקרובים להצטרף לתוכנית ה"התרעננות". כלומר, להזמין דרך הרשות המקומית חדרים במלון או בית הארחה מרוחק לעד שבוע, בסבסוד של 320 שקל לאדם.

ראש רח"ל ציין עוד כי ככל שתימשך הלחימה, התוכנית תורחב גם לאשקלון - שספגה בימים האחרונים מטחים כבדים של טילים. אלא שבאשקלון לבדה יש כ-160 אלף תושבים. ביחד עם 17 אלף תושבי העוטף במרחק של 4-7 ק"מ מגבול עזה, וכ-30 אלף תושבי שדרות, מדובר על למעלה מ-200 אלף תושבים. לפי נתוני הלמ"ס, נכון לסוף 2022 יש בבתי המלון בישראל 62.2 אלף חדרי אירוח, ובהם 160.7 אלף מיטות.

לדברי לרדו, גם אם יגיע שלב "התרעננות" באשקלון הוא צפוי להיות מוגבל בהיקפו. כלומר ראשית לאוכלוסיות חלשות ונזקקות, ולשאר בהתאם ליכולת, לצורך ולקיבולת של ענף המלונאות ובתי ההארחה. הוא הוסיף כי ככל שמדובר במפונים, כ-13 אלף תושבים מ-25 יישובים במרחק 0-4 ק"מ מגבול עזה שספגו את מירב הנזקים בנפש ורכוש, יוכלו לשהות באתרים שפונו אליהם (למשל בשפיים או במעלה החמישה) ללא הגבלת זמן ותקציב – עד סיום הלחימה.

בעבר זכתה תוכנית ה"רענון" לביקורת של מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס, בדו"ח שפרסם על מוכנות העורף במלחמת לבנון השנייה (2006). לפי הדו"ח, כ-200-300 אלף אזרחים עזבו אז את הצפון במהלך 34 ימי הלחימה. המבקר כתב אז כי הממשלה לא הביאה בחשבון כי תושבים רבים "לא ירצו לשוב לבתיהם נוכח המשך המלחמה, כפי שאכן קרה בפועל במלחמת לבנון השנייה; לא נקבעו אמות מידה ברורות לבחירת הזכאים ל'רענון'; ולא הוסדר מראש התקצוב של פעולות 'הרענון'".

יצוין כי לפי נתוני הלמ"ס, תפוסת החדרים הממוצעת ב-2022 עמדה על 60%. מאחר שמספר התיירים הזרים נמצא בצניחה, שיעור התפוסה כעת אמור להיות נמוך יחסית. המעבר של תושבי הדרום למלונות ולבתי ההארחה, עשוי לפצות את בעליהם על הירידה בהכנסות מתיירים.



תגיות