אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיקוד העורף מציג: בניית ממ"ד בהליך מהיר במרכז, נעילה פנימית ביישובי עימות בניית ממ"ד בבניין מגורים נמוך בשדרות. הקלות ליישובים מועדים | צילום: שי פרנס

פיקוד העורף מציג: בניית ממ"ד בהליך מהיר במרכז, נעילה פנימית ביישובי עימות

השינויים במיגון תופסים תאוצה: מאז פרוץ המלחמה אישר פיקוד העורף 404 בקשות לממ"דים במסגרת הליך מהיר שלא מצריך היתר; סמכויות הרשויות המקומיות בנושא נוטרלו כמעט לגמרי, ובימים הקרובים יורחב הפטור גם למבני ציבור וחינוך. בעוטף וביישובי העימות נשקלת האפשרות לחייב נעילה פנימית ושירותים

29.11.2023, 18:35 | גיא נרדי

עברו כמעט חודשיים מפרוץ המלחמה בעזה, וסוגיית המיגון הפכה למרכזית בשוק הדיור. בתקופה זו מינהל התכנון ופיקוד העורף מקיימים דיונים אודות השינוי בתקני הממ"דים. למרות מה שישראלים היו רוצים לראות, לא מדובר בשינויים מהותיים שיהפכו את הממ"ד ל־safe room, שכן בפיקוד העורף מבהירים ל"כלכליסט" כי "ממ"ד הוא ממ"ד. "המרחב המוגן נועד להגן על אנשים מפני ירי טילים ולא מפני תקיפה קרקעית". לכן, לדבריהם, לא הולך להיות שום שינוי רדיקלי בתכנון.

מה שכן משתנה הוא המהירות שבה ניתן יהיה להוסיף אותם למבנים קיימים. למעשה, בחסות המלחמה פרק הזמן הזה קוצר משמעותית, וסמכויות הרשויות המקומיות נוטרלו כמעט באופן מלא. ועדת הפנים של הכנסת מקדמת תיקון זמני לתקופה של שנה לחוק התכנון והבנייה, שיאפשר פטור מהיתר לתוספת ממ"דים למבנים בגובה 2 קומות. כך ניתן יהיה להוסיף אותם במבני מגורים, מבני ציבור, מוסדות חינוך, מוסדות רווחה, דת ובריאות. הפטור למבני מגורים כבר אושר, הפטור למוסדות חינוך אמור להיחתם בימים הקרובים ע"י שר הפנים, והפטור למוסדות הציבור האחרים עדיין בהליך דיון. ל"כלכליסט" נודע כי מאז פרוץ המלחמה ועד היום אישר פיקוד העורף 404 בקשות לממ"דים במסגרת ההליך המהיר, ושיש עוד 200 בקשות שהתקבלו במערכת. לפי פיקוד העורף מדובר במספר גבוה במיוחד לפרק זמן של פחות מחודשיים.

במקביל, מקודמת ע"י מנהל התכנון תוכנית שמאפשרת הליך מהיר לאישור הקמת ממ"דים בכל הארץ, שנקראת תוכנית תמ"א 40א/1/1. בשונה מהוראת שעה, מדובר במהלך שיהיה לו תוקף קבוע. הכוונה של יוזמי התוכנית היא שתוכנית לתוספת מיגון תוכל לחרוג מתוכנית בניין עיר (תב"ע) בכל מה שקשור לקווי בניין ולא יהיה צורך לבקש עבור המיגון הקלה, כלומר אישור מיוחד מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה.

עניין משמעותי אחר הוא שלא יהיה צורך לפרסם את התוכנית לבניית הממ"ד, וכך השכנים לא יוכלו להתנגד. למעשה, התוכנית מנטרלת את סמכויות העיריות בנושא המיגון. היא אושרה כבר ב־2019, אך רק ליישובים הנמצאים במרחק של עד 9 ק"מ מגבול הצפון. כעת, מינהל התכנון מבקש להרחיב את היקף התוכנית לכל מדינת ישראל. התוכנית הוצגה למועצה הארצית לתכנון ובנייה לראשונה עם פרוץ המלחמה, לפני כ־40 יום, והיא עברה לעיון הוועדות המחוזיות. השבוע דנה ועדת המשנה של המועצה הארצית בהסתייגויות מהנדסי הערים לתוכנית, שכאמור לא יוכלו להתנגד למיגון במידה והיא תאושר. מהנדסי ערי המרכז טוענים שהיא מהווה פגיעה מהותית במבנים הקיימים, וכן לא מסכימים להסרת האפשרות להתנגדויות השכנים לכל בקשת מיגון.

אחת הבעיות המהותיות – גם בהוראת השעה וגם בתוכנית הקבועה – היא שהשינויים המתייחסים להקמת ממ"דים בבתי מגורים ובמוסדות חינוך לא יהיו תקפים ל־120 אלף תושבי הכפרים הלא מוכרים בנגב. מאז ה־7 באוקטובר, נהרגו 7 אזרחים ערבים בדואים מפגיעות טילים בשל העדר כל מיגון ביישוביהם והתוכנית המוצעת למעשה אינה כוללת מענים לתושבי הנגב הערבים. ראש מטה הדיור הלאומי, נתן אלנתן, טען בדיון בוועדת הפנים ש"יחידת דיור שלא בהיתר, ולא משנה היא אם מדובר בבית של ערבי או יהודי, לא תקבל אפשרות לבניית ממ"ד. הצעת החוק היא ממשלתית, ואם רוצים לתקן אותה – צריך לדבר עם ראש הממשלה".

ובנוסף, יש כמה שינויים שכן מקודמים בתוך הממ"ד עצמו – אך אלה, אם יאושרו, יהיה תקפים רק ליישובי העימות בעוטף עזה ובצפון, ולא לכלל הארץ. כך למשל, ועדת הפנים דנה אתמול בתוספת חדר שירותים ומקלחת בגודל של עד 3 מ"ר נטו לממ"ד. גם היום פיקוד העורף מאפשר תוספת כזאת, אך היא לא נחשבת כשטח שירות ויש לשלם עליה היטל השבחה. אם ועדת הפנים תאשר, תושבים יוכלו להוסיף שירותים ומקלחות לממ"ד ללא היטל השבחה.

שינוי משמעותי נוסף נוגע לדלת הממ"ד, מה שהיווה סוגיה חשובה מאוד ב־7 באוקטובר. על פי התקינה הקיימת, דלת הממ"ד חייבת להיפתח אל מחוץ לחדר ולהיות נמוכה בסנטימטרים בודדים ממפלס רצפת החדר, כדי שלא תיפתח כלפי פנים בעת פיצוץ ותסכן את יושבי החדר. אלא שמאז פרוץ המלחמה וההבנה כי ייתכן ומצב שבו ניסיון לפרוץ את הדלת בדרכים שונות, פיקוד העורף החל לאשר ביישובים הסמוכים לגבול עם עזה אפשרות לנעילת הדלתות מתוך הממ"ד. עדיין לא ברור אם מדובר בעניין וולונטרי, או שכל הממ"דים באזור זה יחוייבו בשינוי. החשש הוא שילדים יסתגרו בממ"ד ולא ניתן יהיה לפתוח אותו מבחוץ, וחשוב להדגיש שגם לכל חלונות הממ"ד יש סגירה פנימית. בפיקוד העורף הסבירו כי דלתות וחלונות הממ"ד לא יודעים לעמוד באש לא מבוקרת שנמשכת שעות רבות, וזה לא משהו שעתיד להשתנות בתקן.

לצד זה חשוב לזכור שלאזרחים רבים בישראל אין כלל מרחב מוגן. לפי דו"ח מבקר המדינה מ־2020, יש 2.6 מיליון תושבים בישראל (28%) ללא מיגון תקני בסמוך למקום מגוריהם. בפיקוד העורף אמרו ל"כלכליסט" כי הם מסכימים עם הטענה של מרכז אדוה, לפיה הפתרון היחיד לתוספת ממ"דים משמעותית בפריפריה הוא התחדשות עירונית. לכן חשוב שהמדינה תסבסד אותם מתוך אינטרס לאומי, שכן הם אינם כדאיים כפי שהם בערי המרכז.

תגיות