אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חצי מנת פלאפל במקום מנה: מאחורי העמלות שמזנקות בבורסה בורסת תל אביב | צילום: בלומברג

פרשנות

חצי מנת פלאפל במקום מנה: מאחורי העמלות שמזנקות בבורסה

כדי להקל על משקיעים קטנים להשקיע בשוק הנגזרים, הבורסה למעשה מפחיתה את שווי המוצר אך משאירה את העמלה באותו היקף; כל זאת בזמן שהאופציות הן לא בהכרח האופציה הכי טובה עבור הסוחרים הקטנים

08.12.2022, 06:02 | אורי טל טנא

הבורסה לניירות ערך בתל אביב מתכננת לשנות את המחירים בשוק האופציות, אבל המהלך לא בהכרח יוביל לתוצאה הרצויה מבחינתה.

שוק הנגזרים בבורסה בתל אביב מבוסס על אופציות חודשיות ושבועיות על מדד ת"א 35 ועל אופציות על שער החליפין של השקל מול הדולר. הבורסה גובה עמלה של 29 אגורות על כל אופציה על מדד ת"א 35 ועמלה של 18 אגורות על אופציות על השקל-דולר.

כיוון שלכל עסקה יש צד רוכש וצד מוכר, ההכנסה של הבורסה מכל עסקה באופציות על מדד ת"א 35 היא 58 אגורות ועל אופציות על הדולר היא 36 אגורות. בשנת 2021 ההכנסות של הבורסה מאופציות על מדד ת"א 35 היו 15 מיליון שקל וההכנסות מאופציות על הדולר היו 4 מיליון שקל. בנוסף היו לבורסה הכנסות של 1.5 מיליון שקל מעמלות על אופציות על מניות בודדות ועל מדד הבנקים.

ערך האופציה מתבסס על מדד ת"א 35 כפול מכפיל של 100. לכן כעת כשהמדד עומד על 1,830 נקודות כל אופציה מגדרת למעשה 183 אלף שקל. הבורסה הודיעה על כוונה לצמצם את המכפיל של האופציות מ-100 ל-50. ולכן לאחר השינוי כל אופציה תגדר 91.5 אלף שקל.

כדי לגדר כמות נתונה של כסף תידרש כמות כפולה של אופציות. במקום למכור מנות פלאפל שלמות הבורסה עוברת לשווק חצי מנות פלאפל. אך הבורסה לא משנה את העמלה על אופציה בודדת, ולכן המשמעות היא הכפלה של העמלה על היקף גידור נתון.

הדבר מקביל להפחתה של חבילת המוצר בחצי מבלי לשנות את מחיר המוצר. ובמשל שלנו, במקום למכור מנת פלאפל ב-20 שקל, עוברת הבורסה למכור חצי מנת פלאפל ב-20 שקל. הבורסה, שאין לה תחרות בתחום האופציות, מעלה בצורה חדה את המחיר (יש תחרות בתחום האופציות והחוזים העתידיים על מדדים זרים, אך אין תחרות בתחום נגזרים על מדדים ישראלים).

אך הבורסה לא תוכל להעלות את המחיר לכל הסוחרים. מעל למחצית ממחזור המסחר באופציות מתבצע ע"י חמישה או שישה עושי שוק, שהרווח שלהם לכל עסקה נמוך מאוד, ולכן הם רגישים לעמלות שהם משלמים. הבורסה הודיעה על תוכנית ריבייט – החזר כספי של חלק מהעמלה לסוחרים שמגיעים למחזורי מסחר גבוהים, כדי לא לפגוע באותם עושי שוק (שבלעדיהם לא תהיה נזילות בשוק). אך יתר הסוחרים ישלמו את העמלה הכפולה.

למעשה, מי שישלם את תוספת העמלה הם בנקים וברוקרים דרכם אותם סוחרים מבצעים את המסחר. מרבית המשקיעים הקטנים משלמים לברוקר עמלה שנעה בין שקל לשלושה שקלים על כל אופציה. כלומר, המחיר לסוחר גבוה מהותית מעמלת הבורסה. גם אם הברוקר יעמיס את ההוצאה הנוספת כולה לסוחרים העמלה תעלה ב-29 אגורות לאופציה, ולכן עבורם העמלה תעלה, אך לא תוכפל.

מבחינת הבורסה מדובר בכסף גדול. אם המהלך לא יוביל לירידה בהיקף המסחר (במונחים כספיים) אז ההכנסה של הבורסה לפני הריבייט צפויה לזנק בכ-15 מיליון שקל בשנה.

מנגד, הריבייט צפוי להיות על למעלה ממחצית מהיקף המסחר והוא צפוי לגרוע כחמישה מיליון שקל מהכנסות הבורסה. הבורסה מבצעת כעת הכפלת מחיר עבור הברוקרים שמשרתים את הסוחרים הקטנים, וסביר שהם יעבירו את תוספת העלות הזו לסוחרים עצמם.

הערה לסיום. אופציה זה מוצר פיננסי מורכב, ממונף, ומסוכן. סוחר קטן יתקשה להגיע לרמת התמחור של עושי השוק ואם יבצע עסקאות רבות בסבירות רבה הוא יפסיד עליהן. לכן מוצר זה מתאים בעיקר לגידור בהיקף מצומצם לסוחרים עם היכרות עמוקה עם שוק ההון והמוצר לא מתאים לקהל הרחב.


תגיות