אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגירעון בפועל גבוה ב-40 מיליארד שקל מנתוני הממשלה? יועמ"שית הכנסת דורשת הסברים מהאוצר יועמ"שית הכנסת עו"ד שגית אפיק | צילום: אלכס קולומויסקי

הגירעון בפועל גבוה ב-40 מיליארד שקל מנתוני הממשלה? יועמ"שית הכנסת דורשת הסברים מהאוצר

היועצת המשפטית של הכנסת, עו''ד שגית אפיק, פנתה היום ליועמ"ש משרד האוצר, אסי מסינג, ולממונה על התקציבים, יוגב גרדוס, בבקשה להסביר את הטענה כי יש פער של 40 מיליארד שקל בין הגרעון המוצהר לגרעון הצפוי ב-2024 - זאת לפי בדיקת "כלכליסט" וטענותיו של פרופ' מומי דהן

06.03.2024, 22:19 | אדריאן פילוט

היועצת המשפטית של הכנסת, עו''ד שגית אפיק, פנתה היום ליועץ המשפטי של משרד האוצר, אסי מסינג, ולממונה על התקציבים, יוגב גרדוס, בבקשה דחופה להסביר את הטענה כי קיים פער של 40 מיליארד שקל בין הגרעון המוצהר לגרעון הצפוי ב-2024 – זאת בהתאם לבדיקת "כלכליסט" מה-28 בפברואר על בסיס טענותיו של פרופ' מומי דהן.

הפנייה לאפיק מגיעה מח"כ נעמה לזימי (העבודה) שבדקה את הנתונים ומצאה לנכון לבקש את התערבותה של היועצת המשפטית על רקע הסכומים המדוברים.

"מכיוון שהוועדה מוסיפה לדון ולהצביע על הצעת חוק התקציב הנוסף, ומכיוון שהפערים שנטענים במכתבה של חברת הכנסת לזימי גבוהים במיוחד באופן שלכאורה עלול לשנות את מכלול הנחות היסוד העומדות מאחורי הצעת חוק התקציב הנוסף והצעת חוק הפחתת הגירעון, אבקש את התייחסותכם והסבריכם לכך – בוועדת הכספים בהקדם האפשרי, בין היתר, גם לנוכח לוחות הזמנים ורצון הכנסת לסיים את הכנת כלל הצעות החוק הקשורות בתקציב", מסבירה אפיק במכתב שהגיע לכלכליסט. "עם מתן הנתונים או הסבריכם תוכל לעמוד לנגד חברי הכנסת בוועדת הכספים ובמליאה התמונה הכוללת בעת הצבעותיהם על התקציב הנוסף", סיכמה.

ב-28 בפברואר התפרסמה ב"כלכליסט" בדיקה על בסיס טענות של פרופ' מומי דהן מהאוניברסיטה העברית. לפי דהן, שבדק לעומק את כלל סעיפי התקציב, הגירעון האמיתי בתקציב המדינה לשנת 2024 גדול בכ-40 מיליארד שקל מהגירעון המוצג בספר התקציב שהונח על שולחן הכנסת ועלול להגיע ל-9% תמ"ג - ולא ל-6.6% תמ"ג כפי שקבע האוצר בחוק.

לפי הבדיקה, הפער נובע מרישום מחוץ לתקציב של 23 מיליארד בגין תשלום פיצויים למשקי בית ועסקים בגלל מלחמת חרבות ברזל (קרן פיצויים) והערכת חסר של משרד האוצר בנוגע לגרעון הצפוי של של הביטוח הלאומי בסך כ-17 מיליארד שקלים נוספים. הטענות נבדקו על ידי "כלכליסט" ונמצאו נכונות.

לזימי בדקה גם היא את הנתונים וכתבה לאפיק: "בעקבות חשיפת כלכליסט מיום ,28.02.24 ולאחר שיחה ובדיקה שלי עם פרופ' מומי דהן מהאוניברסיטה העברית, שהוא בין הכלכלנים המובילים בארץ ובעולם, עולה כי נתוני הגרעון שהציג האוצר כווצו באופן מלאכותי, ושנתוני הגרעון האמתיים גבוהים בהרבה".

בבדיקה הסביר דהן בסוף פברואר האחרון כי אותו רישום בעייתי הוא "מסוכן" שכן התגובה של חברות הדירוג ושל המשקיעים עלולה לגבות מישראל מחיר כבד.

תגיות