אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קיץ של בלהות בחסות ההתחממות הגלובלית: "האסונות קורים בקצב שעולה על התחזיות" הצפות בקליפורניה, השבוע. עשרות אלפי אנשים פונו מבתיהם | צילום: AFP/ Mario Tama

קיץ של בלהות בחסות ההתחממות הגלובלית: "האסונות קורים בקצב שעולה על התחזיות"

ההוריקן שמכה בקליפורניה לראשונה אחרי 84 שנים והשריפות בקנדה הם רק שתי דוגמאות מהשבוע לאסונות אקלימיים. פרופ' שלומית פז מאוניברסיטת חיפה: "ייתכן שאנו חווים קפיצת מדרגה בהקצנה של האירועים"

22.08.2023, 16:41 | שני אשכנזי

לאחר ימים של אזהרות דחופות, הסופה הטרופית הילארי הגיעה לבאחה קליפורניה שבמקסיקו ביום ראשון, הפכה כבישים לנהרות וסיכנה בתים לפני שהמשיכה בדרכה צפונה לכיוון דרום קליפורניה. כשהגיעה לשם בשעות הלילה, היא הביאה איתה רוחות עזות וגשם שוטף, והותירה את התושבים להתמודד עם קווי חשמל שהופלו, רחובות מוצפים וצווי פינוי.

מדינת קליפורניה מצאה את עצמה אל מול סערה טרופית ראשונה אחרי 84 שנים. כשסערה דומה פקדה את האזור בשנת 1939, היא גרמה לנזק של כ־2 מיליון דולר באזור לוס אנג'לס (כ־44 מיליון דולר כיום). בסוף השבוע שירות מזג האוויר הלאומי במדינה הזהיר כי "אזורים שבדרך כלל אינם חווים שיטפונות בזק יוצפו. חיים ורכוש נמצאים בסכנה גדולה עד יום שני".

ב־40 השנים האחרונות שינויי האקלים הפכו את ההוריקנים לחזקים יותר, אך מדענים הסבירו עד כמה מדובר במראה נדיר: אזור קליפורניה אינו מורגל בגשמי קיץ וסופות טרופיות, והוריקנים אינם מנת חלקו. הפעם מי האוקיינוס השקט החמים בשל תופעת האל ניניו הגוברת, לצד התחממות גלובלית שלה גרמו לאורך השנים בני האדם, הפכו לדלק להוריקנים. אליהם הצטרפה לאחרונה גם כיפת חום אינטנסיבית במרכז ארה"ב.

ייקח ימים כדי לקבוע את מלוא היקף הנזק לקליפורניה, שמורגלת באסונות טבע ההולכים וגוברים בצל שינויי האקלים. לצד רעידות אדמה המדינה חווה אלפי שריפות בר בשנה, הצפות ומפולות בוץ גדולות מדי חורף. כעת אומרים מומחים כי סופה טרופית באזור היא עוד סמן לאופן שבו תנאי אקלים חסרי תקדים מעצבים מחדש את המציאות שאיתה נאלצים התושבים להתמודד וכך גם המערכות הכלכליות הניצבות מול הנזקים.

רק בשנה החולפת הודיעו כמה חברות ביטוח גדולות כי יפסיקו לספק כיסויים חדשים ללקוחות בקליפורניה בשל התגברות השריפות. בשנת 2022 היו 5,006 שריפות שהרסו שטח של 118 אלף דונם, על פי נתוני Cal Fire. ב־2023, לעומת זאת, חוותה המדינה עד כה 4,337 שריפות על פני 115 אלף דונם. תעריפי הביטוח בקליפורניה זינקו משמעותית בשנים האחרונות לאחר שריפות גדולות וכעת פוחתות החברות שמוכנות לקחת סיכון פיננסי באזור.

קליפורניה לא לבד. אירועי מזג אוויר משבשי חיים פקדו בחודשים האחרונים מדינות רבות בעולם. חודש יולי האחרון אף הוכרז כיולי החם ביותר מאז החלו מדידות הטמפרטורה, ובאוגוסט אף המשיכו להישבר שיאי טמפרטורה.

שטחים בגודלה של יוון נשרפו ברחבי קנדה

זה ימים מתמודדת קנדה עם שריפות ענק בקולומביה הבריטית, לאחר גל חום קיצוני שהיכה באזור. ביום ראשון החליט ראש הממשלה ג'סטין טרודו לפרוס כוחות צבא באזור שבו כבר הוכרז מצב חירום כדי להתמודד עם השריפות, בזמן שיותר מ־35 אלף תושבים פונו מבתיהם כדי לאפשר לכוחות הכיבוי לפעול.

קנדה מתמודדת עם עונת השריפות הגרועה אי פעם בשטחה. כ־140 אלף קמ"ר של אדמה, בערך בגודל של יוון, כבר נשרפו העונה, כמעט פי שניים מהשטח שנשרף בשיא האחרון שרשמה המדינה ועם אובך עשן רעיל שהשתרע עד לחוף המזרחי של ארה"ב.

שריפות הענק בקנדה, השבוע. במדינה מעריכים פגיעה משמעותית בצמיחה, צילום: Darren HULL / AFP שריפות הענק בקנדה, השבוע. במדינה מעריכים פגיעה משמעותית בצמיחה | צילום: Darren HULL / AFP שריפות הענק בקנדה, השבוע. במדינה מעריכים פגיעה משמעותית בצמיחה, צילום: Darren HULL / AFP

חברת הייעוץ אוקספורד אקונומיקס חזתה ביולי שעונת השריפות הנוכחית עלולה למחוק בין 0.3% ל־0.6% מהצמיחה הכלכלית של קנדה ברבעון השלישי. כלכלנים במכון האקלים הקנדי העריכו בשנה שעברה שההסלמה האקלימית באזור עלולה לעלות לכלכלה הקנדית כ־25 מיליארד דולר קנדי (18.5 מיליארד דולר ארה"ב) ב־2025 ולחתוך את הצמיחה הכלכלית בכחצי. עד אמצע המאה הם חזו אובדן של חצי מיליון מקומות עבודה, בעיקר בשל חום מופרז המוריד את פריון העבודה וגורם למוות בטרם עת. אם בביטוח עסקינן, לפני 2009 תשלומי המבטחים בקנדה הסתכמו בממוצע בסביבות 450 מיליון דולר קנדי בשנה וכעת הם בדרך כלל עולים על 2 מיליארד דולר.

בהשוואה לעידן הטרום תעשייתי, העולם כבר חם יותר היום בכ־1.2 מעלות צלזיוס. לאירועים בקנדה ובקליפורניה כבר הצטרפו הקיץ טמפרטורות דמויות ג'קוזי מול חופי פלורידה, גלי חום היסטוריים באירופה, אובדן חקלאי בסין ובהודו בשל אירועי אקלים קיצוניים ועוד.

מדענים מצביעים לאורך עשורים על הקשר שבין עליית הטמפרטורה בשל פליטות גזי החממה של החברה האנושית, בעיקר בשל שימוש בפחם, נפט וגז, לבין התגברותם של אירועי הקיצון האקלימיים. אולם מאורעות הקיץ הנוכחי גורמים גם למדענים לתהות אם מקבץ הולך וגובר של אירועים יוצאי דופן משמעותו שהשינויים מתרחשים מהר מהצפוי.

"מה שמטריד זה שמדינות העולם לא עושות שום דבר"

"אנחנו כבר למעלה מ־25 שנה מזהירים מפני מגמות הקצנה של מזג אוויר. אני חייבת להודות שהשנה הדברים קורים בקצב שעולה על התחזיות", אומרת פרופ׳ שלומית פז, קלימטולוגית וחוקרת שינויי אקלים מאוניברסיטת חיפה. "עונת השריפות בקנדה לא דומה לשום דבר שהיה בעבר וגם בישראל רואים גלי חום מאוד ממושכים. יכול להיות שאנחנו חווים קפיצת מדרגה במידת ההקצנה והשכיחות של אירועי מזג האוויר. אין מה להשוות בין חמש השנים האחרונות לבין מה שהיה לפני 20 שנה. זה הולך ומחמיר. יש הצטברות של יותר מדי מקרים שלא מאפשרים לומר ׳זה מקרי׳״.

העולם כבר נמצא במסלול התחממות ודאי של מעלה וחצי עד סוף המאה, המשמעות היא שמראות הקיץ הנוכחי יהפכו להיות שכיחים ואף עוצמתיים יותר. למרות הבטחות ארוכות שנים של פוליטיקאים ברחבי העולם, כרגע אין נתיב ודאי להפחתה הנדרשת בפליטות גזי החממה. בסוף השנה עתידים מנהיגי העולם להיפגש באיחוד האמירויות בוועידת האקלים העולמית כדי לדון בהסכם האקלים העולמי, אך גם המדענים שמזהירים שנים מפני המצב אינם תולים בכך תקוות.

לדברי פז, "מה שמטריד בעיקר זה שמדינות העולם לא עושות שום דבר. יצאתי בקריאה למדענים להחרים את ועידת האקלים הקרובה, זה תיאטרון אבסורד. לא יכול להיות שנשתתף בוועידה שמתקיימת במדינת נפט ובחסות איל נפט. במקום להתכנס ולהבין שאנחנו במצב חירום, אנשים שאמורים לקבל החלטות לא עושים את זה. צריך קודם כל להפנים את חומרת המצב כדי שנוכל לשאוף לאיזושהי בלימה. כמדענים אנחנו מנגישים את המידע הזה לפוליטיקאים. תעשו עם זה משהו".

תגיות