אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדוע קרן השקעות אימפקט בספורט יכולה להיות הדבר הבא ילדים משחקים כדורגל. מודל האימפקט יכול לרוץ יחד עם קופות החולים | צילום: ישראל יוסף

מדוע קרן השקעות אימפקט בספורט יכולה להיות הדבר הבא

השקעות אימפקט הן אחד התחומים הצומחים בכלכלה המודרנית, ותכליתו לייצר השפעה חברתית לצד רווח כלכלי. הספורט כ"עסק חברתי" יכול להיות פלטפורמה מתאימה לכך, ואף להשתלב עם עבודה עם קופות החולים, למשל

10.05.2023, 12:31 | ד"ר ניב נחליאלי

מהי קרן אימפקט? השקעת אימפקט, המכונה גם השקעה חברתית, או אג"ח חברתי, היא השקעה במיזמים במטרה ליצור השפעה חברתית/ סביבתית לצד רווח כלכלי. מדובר בשורת רווח כפולה עבור המשקיע, גם כלכלית וגם חברתית, כדי להפוך את העולם ל"טוב יותר" - שיפור בחינוך, מעבר לאנרגיה מתחדשת, התמודדות עם מחלות, דיור בר השגה ועוד.

דוגמה לכך היא איתור מוקדם של טרום-סוכרת בקרב מבוגרים וטיפול מתאים שיכול להפחית את מספר האנשים שיפתחו לבסוף סוכרת בעשרות (!) אחוזים וגם לחסוך כסף רב לקופות החולים ולביטוח לאומי. לכן, גופים אלו הסכימו להשתתף בפרויקט איתור אנשים עם טרום-סוכרת על בסיס הצלחה מוגדרת. כל שנותר הוא לאתר משקיעים, פרטיים ו/או מוסדיים, שיממנו את הפרויקט מתחילתו כך שכאשר יושגו התוצאות המקוות, הם יקבלו את כספם חזרה מה"רווח" של קופות החולים וביטוח לאומי על כל חולה סוכרת שנחסך למערכת.

במקרה של השגת תוצאות מעבר ליעדים, אותם משקיעים יקבלו תשואה נוספת על השקעתם. כך למעשה המשקיעים פועלים בתחום עם תרומה חברתית, ורואים גם תשואה להשקעתם. הגוף שמתווך בין המשקיעים לגופים המממנים ומוביל את הפרויקט הוא קרן אימפקט, בדוגמא הנ"ל Social Finance Israel (SFI). פרויקט נוסף של SFI הוא בצמצום נשירה של תלמידי מדעי המחשב מאוניברסיטת חיפה והמכללה האקדמית תל אביב-יפו, והגורם המממן הוא המוסד האקדמי אשר מפסיד כסף על סטודנטים נושרים.

קרן אימפקט היא אם כן המתווך בין הגורם המממן, עסקים חברתיים ומשקיעי אימפקט, מוסדיים או פרטיים, שמחפשים תשואה על כספם וגם תרומה חברתית.

השקעות אימפקט מהוות את אחד התחומים החמים והצומחים בכלכלה המודרנית. לפי דו"ח של GIIN (Global Impact Investing Network) משנת 2020, היקף ההשקעות באותה השנה הוערך ב 715 מיליארד דולר, צמיחה של 42% יחסית לשנת 2019. בנוסף, משקיעי אימפקט רבים מדווחים שעמדו בציפיות הרווח שחזו ואף עלו עליהן, כלומר שבנוסף לתרומה החברתית/ סביבתית, השקעות אימפקט רווחיות כלכלית.

אז מה הקשר בין השקעת אימפקט לספורט?

בספורט הישראלי יש קושי רב לגייס חסויות לספורט כתוצאה מתרבות ספורט לא מפותחת ומודעות נמוכה. מצד שני, הפעילות החינוכית הפוטנציאלית של מועדון ספורט והחיבור לאורח חיים בריא, מתכתבים היטב עם אג'נדות ומשקיעים חברתיים. בדומה לפרויקט של איתור טרום-סוכרת ומניעת התפתחות המחלה, קופות החולים יכולות לגלות עניין רב בהתמודדות עם המגיפה הכי גדולה כיום, מגפת ההשמנה בקרב צעירים, שצמצומה יכול לחסוך להן כסף רב.

ניקח לדוגמה מנהל מועדון ספורט שיש לו אלף ילדים רשומים (בית ספר לכדורגל/ כדורסל/ ענף אחר). אותו מועדון יכול לשלב בתוכנית האימונים הרגילה גם תכנית תזונה שיטתית בהובלה של דיאטן, מפגשי הדרכה עם ההורים, סדנאות בישול אוכל בריא, הרחבת הפעילות הגופנית בקרב ילדים שאינם במועדון, וכיוב'. ההערכה היא רכיב קריטי במודל, ובמקרה זה תכלול למשל מדידת שינוי אחוזי שומן ומדדים בריאותיים רלוונטיים נוספים. הערכה זו תתבצע בתחילת ובסוף שנה, ותושווה לקבוצת ביקורת (ילדים באותו חתך שלא חלק מהפעילות, או נתונים ידועים מהספרות המקצועית).

כאן משתלבת קרן אימפקט שתתווך בין סגירת מודל מימון מול קופות החולים לאור תוצאות סופיות, לבין משקיעים שרוצים להשיג תשואה לכספם יחד עם השפעה חברתית חיובית, במקרה הזה התמודדות עם מגפת ההשמנה. כיצד תושג תשואה לכספם? יוגדרו בתחילת הדרך יעדים למול קופות החולים (אחוז המשתתפים ששיפרו את הרכב הגוף, או מדדי בדיקות דם למשל), והיה ויושגו היעדים – קופות החולים יממנו כאמור את העלות והכסף יוחזר למשקיעים. אם יושגו תוצאות טובות יותר מהיעדים שהוצבו – אזי המשקיעים יקבלו תוספת להחזר על ההשקעה שלהם. כך עובדת השקעת אימפקט, וכך אפשר להיעזר בה לספורט ולבריאות. באמצעות המשאבים שיוזרמו למועדונים, הם יוכלו לייצר פעילות משמעותית ולחזק עצמם מבחינה מקצועית דרך התכנים הנוספים שקיבלו הילדים, תשלום נוסף למאמנים, שדרוג תשתיות, ועוד.

הגברת פעילות גופנית בקרב ילדים הנה בעלת יתרונות רבים גם מעבר לנושא המשקל והבריאות, למשל מבחינה פסיכולוגית, חברתית, אקדמית, כך שעוזרת לקבלת מבוגר גם בריא יותר וגם "איכותי" יותר. הקושי שקיים בהצעה הנ"ל היא במשך הזמן שייקח עד קבלת תוצאות בעלות משמעות כלכלית לקופות, כיוון שהעלות הנוספת על מערכת הבריאות בעקבות עודף משקל של ילדים באה לידי ביטוי בעיקר בטווח הארוך יותר, עשורים קדימה. כיוון שמדובר במדינה עם אורך נשימה קצר, אפשר להתחיל בפעילות גופנית בגילאים מבוגרים בדומה לפרויקט טרום סוכרת ובהיקפים נרחבים, לדוגמה בהובלה של רשות מקומית שלמה.

אז מי תהיה הרשות המקומית שתצהיר על מהפכת הבריאות בשותפות עם קרן אימפקט? מנהל מחלקת הספורט ברשות המקומית יוביל את הפרויקט דרך הצעת פעילות ספורטיבית יזומה מטעם הרשות המקומית בסיוע קרן אימפקט. במקרה הזה החיבור לקופות החולים יכול להיות דרך אגף הבריאות בעיר ובאותו האופן קופות החולים יחזירו את ההשקעה לקרן האימפקט בתוספת תשואה בהתאם לתוצאות שיושגו בפועל.

בדומה לפרויקטים בריאותיים, אפשר גם לחשוב על פרויקטים חברתיים נוספים שיכולים להשפיע הן חברתית/ חינוכית והן כלכלית, לדוגמה צמצום הפשיעה דרך פעילות גופנית. במקרה זה קרן אימפקט תממן פעילויות ספורטיבית משמעותית לנוער בסיכון, מתוך כוונה להוריד אחוזי פשיעה עתידיים הגורמים לנזקים כלכליים ישירים ועקיפים.

משרד הרווחה יחזיר לקרן אימפקט עלויות, בהתאם לתוצאות שיתקבלו בשטח. שוב, המשקיעים בקרן אימפקט יוכלו לקבל תשואה על השקעתם אם התוצאות יעלו על היעדים שהוגדרו. פרויקט ידוע דומה לזה בוצע בהצלחה רבה באנגליה כבר בשנת 2010 למימון תכנית לשיקום אסירים משוחררים, במטרה לצמצם את שיעור החזרה שלהם לבתי הסוהר אשר כרוך בעלויות רבות למדינה.

כיוון נוסף הוא במישור הנדל"ני, כגון מימון הקמת משטחים סולאריים על גגות אולמות ספורט באמצעות קרן אימפקט, תוך מודל של שותפות בהכנסות ייצור החשמל עם הרשות המקומית. כיוון אף יותר משמעותי של שיתוף בין רשות מקומית לקרן אימפקט הוא בשותפות סביב הסבת קניונים ומבנים למרכזי ספורט.

לסיכום, הספורט הוא פלטפורמה חברתית טבעית, ויכול לעניין קרנות אימפקט. הרווח הוא כפול – תשואה כלכלית למשקיעים ולמדינה, בשילוב השפעה חברתית משמעותית.


הכותב הוא מוביל התמחויות בתארים השניים בניהול ספורט (MBA) ובחינוך וספורט (MA), הקריה האקדמית אונו

תגיות