אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סערה בוועדת החוקה: "דיקטטורה, בושה, רוטמן ביריון" יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן, הבוקר. הצבעות בזמן המהומה באופן חריג במיוחד | צילום: ערוץ הכנסת

שידור חי

סערה בוועדת החוקה: "דיקטטורה, בושה, רוטמן ביריון"

מהומה של ממש בוועדה, בפתח השבוע הדרמטי ואחרי נאום גלנט. היו"ר מנע מחברי האופוזיציה למסור הצהרות פתיחה, הם זעמו - והוא החל בהצבעות בזמן שהמהומה נמשכת וכשהם קוראים: "רוטמן דיקטטור". ח"כית אף קראה קדיש "על הדמוקרטיה". הוועדה דחתה את כלל ההסתייגויות, כ-5,400, שהוגשו בעניין שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים

26.03.2023, 15:44 | צבי זרחיה ו-ynet

סערה בוועדת החוקה, עם פתיחת מה שעשוי להיות השבוע הדרמטי היותר בניסיון להעברת חקיקת המהפכה המשפטית. יו"ר הוועדה שמחה רוטמן מנע מחברי הכנסת האופוזיציה למסור הצהרות פתיחה, והם תקפו בתגובה. "בריון, דיקטטור, פאשיסט, בושה", הם קראו פעם אחר פעם - ורוטמן קיים הצבעות בזמן המהומה, באופן חריג במיוחד.

בתחילת הדיון דרשו חברי הוועדה מהאופוזיציה למסור הצהרות פתיחה, ורוטמן מנע זאת מהם. "אתה סותם את הפה לחברי הוועדה", אמר ח"כ גלעד קריב (העבודה). רוטמן הגיב: "אתה לא תגיד לי איך לנהל את הוועדה ומי שינהג בביריונות אני אקרא אותו לסדר".

ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד) הוצא מהדיון שלוש דקות אחר שהחל, ומיד אחריו הוצאו גם חברי סיעתו יוראי להב הרצנו, משה טור פז ואורנה ברביבאי, אחרי שאמרה: "אתה לא תסתום לנו את הפה". עוד הוצא מהדיון ח"כ עופר כסיף (חד"ש) שקרא לעבר רוטמן: "דיקטטור".



דקות אחר כך הכניס רוטמן פנימה את חברי הוועדה שהוצאו - והחל מיד בהצבעות, כשכוונתו היא לאשר עד סוף היום את חוק יסוד: השפיטה בנוגע לשינויים במתווה הרכב הוועדה למינוי שופטים לקריאה שנייה ושלישית. המהומה רק גברה, אבל רוטמן המשיך בהצבעות תוך שחברי האופוזיציה דופקים על השולחן וקוראים פעם אחר פעם "דיקטטורה, בושה". הם פנו ליועץ המשפטי של הוועדה גור בליי בבקשה לעצור את ההצבעות על ההסתייגויות. ח"כ מטי צרפתי (יש עתיד) קראה קדיש "על הדמוקרטיה" והוצאה מהדיון.

הוועדה דחתה את כלל ההסתייגויות, כ-5,400, שהוגשו לחוק יסוד: השפיטה (הוועדה לבחירת שופטים). בהמשך תתקיים הצבעה חוזרת אותה הקואליציה צפויה לדחות. החוק יועלה מחר לדיון וביום שלישי להצבעה במליאת הכנסת.

ראש הממשלה בנימין מכנס כעת את ראשי מפלגות הקואליציה, כשברקע הנאום הדרמטי אתמול של שר הביטחון יואב גלנט שדרש לעצור את חקיקת המהפכה המשפטית.

במקביל, הוועדה המיוחדת להצעת חוק יסוד: הממשלה (כשירותם של שרים או סגני שרים) תצביע לקריאה שנייה ושלישית על "חוק דרעי 2". בנוסח שיעלה להצבעה, נקבע כי לפי דרישה של 40 ח"כים לפחות וטרם אישור ההודעה, ראש הממשלה יציג בפני הכנסת את נסיבות מינויו של השר המיועד, כל עוד הוא עומד בתנאי הכשירות, והשר יהיה רשאי להשיב בדיון לדרישה לגביו. עוד נכתב כי הכנסת רשאית להעביר שר מכהונתו בהחלטה של רוב חבריה, בייחוד אם הוא לא עומד בתנאי הכשירות. אם הכנסת הצביעה בעד העברת שר או סגן שר מכהונה, הוא לא יוכל להתמנות מחדש באותה הכנסת.

המשנה ליועמ"שית, עו"ד גיל לימון, אמר באותו דיון כי הממשלה ממשיכה לחוקק את חוקי המהפכה המשפטית. "במבט רחב יותר, הצעת החוק היא יישום פרטני של המהלכים המכונים 'הרפורמה המשפטית' בכך שהיא מנטרלת את כוחו של בית המשפט העליון כגורם העליון במדינה לשמירה על שלטון החוק ועל טוהר המידות", אמר. "ההצעה מסירה מגבלות משפטיות שחלות כיום על הרשות המבצעת ומביאה לכך שבכל הקשור למינוי ופיטורי שרים הכוח השלטוני יהיה ללא הגבלה אפקטיבית גם אם מדובר בהחלטה שנפל בה פגם משפטי מהותי, לרבות פגם שנקבע מפורשות בפסיקה של בית המשפט העליון".

לדבריו, הייעוץ המשפטי לממשלה סבור שהצעת החוק כוללת פגמים מהותיים בהיבטי שלטון החוק: "היא יוצרת 'חור שחור' נורמטיבי של ביקורת שיפוטית. היא מנמיכה את רף ההגנה הנורמטיבי על טוהר המידות בשירות הציבורי ומצטרפת לדברי חקיקה אחרים שמחלישים מנגנוני הגנה על שלטון החוק. והכול, במטרה להכשיר מינוי של שר מסוים לממשלה בניגוד לפסיקה של שתי ערכאות שיפוטיות, בהן בית המשפט העליון בהרכב של 11 שופטים" . לדברי עו"ד לימון, לא לשם כך נועדה הסמכות המכוננת של הכנסת: "על כן אנו סבורים שמדובר במקרה של שימוש לרעה בסמכות המכוננת".


ח"כ גלעד קריב מתפרץ לעבר יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן. "סותם את הפה לחברי הוועדה", יואב דודקביץ ח"כ גלעד קריב מתפרץ לעבר יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן. "סותם את הפה לחברי הוועדה" | יואב דודקביץ' ח"כ גלעד קריב מתפרץ לעבר יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן. "סותם את הפה לחברי הוועדה", יואב דודקביץ


הבוקר יתקיים בוועדת הכנסת הדיון ב"חוק המתנות" לקראת אישורו הצבעה בקריאה הראשונה. החוק יאפשר לרה"מ בנימין נתניהו לקבל 5 מיליון שקלים: מיליון שקל מבן דודו נתן מילקובסקי, וגיוס המונים של 4 מיליון שקל.

בנוסף, הערב צפויה לעלות להצבעה במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק החמץ, שתיכנס לתוקף כמתוכנן לפני פסח הקרוב. החוק יאפשר למנהל בית חולים לקבוע את מדיניות הכנסת או אי הכנסת חמץ למוסד הרפואי בימי חג הפסח. על בית החולים יהיה להודיע על המדיניות בכניסה למוסד הרפואי, לתלות שלטים בעניין וגם לעדכן על המדיניות באתר האינטרנט של בית החולים או של משרד הבריאות.

בהמשך השבוע צפויות הצבעות במליאה בקריאה שנייה ושלישית גם על חוק דרעי 2, חוק השפיטה (הרכב הוועדה לבחירת שופטים) וחוקי הוויזה לארה"ב. במליאת הכנסת יתקיימו בכל יום השבוע הצבעות על החוקים שהקואליציה מתכוונת לסיים לפני היציאה לפגרת הפסח. לבקשת יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, המליאה תיפתח גם בימי ראשון וחמישי, בנוסף לימי המליאה הקבועים שני, שלישי ורביעי.

היום תיפתח המליאה בשעה 16:00, מחר בשעה 10:00, בשלישי ב-16:00 וברביעי המליאה תיפתח ב-16:00 וצפויות הצבעות ברציפות עד יום חמישי. אחרי שיאושרו חוק החמץ, חוק דרעי 2 וחוק השפיטה, הקואליציה צפויה לסיים גם את החוקים הנדרשים כדי להכניס את ישראל לרשימת המדינות הפטורות מוויזה לאה"ב, כפי שהתחייב יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ. באשר ל"חוק התרומות לנתניהו", נראה שהקואליציה לא תספיק לסיים את החקיקה שלו במושב הנוכחי, אך נעשים מאמצים להעביר את החוק לפחות בקריאה ראשונה.

תגיות