אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היקף המשכנתאות החדשות בשפל של 3.5 שנים: 4.6 מיליארד שקל באפריל אתר בנייה בעיר רמלה | צילום: עמית שעל

היקף המשכנתאות החדשות בשפל של 3.5 שנים: 4.6 מיליארד שקל באפריל

ברקע העלאות הריבית: מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום עולה כי היקף המשכנתאות שנלקחו באפריל הוא הנמוך ביותר מאז אוקטובר 2019. מדובר בירידה של 56% לעומת החודש המקביל אשתקד

10.05.2023, 16:20 | שקד גרין

היקף המשכנתאות החדשות באפריל עמד על 4.6 מיליארד שקל בלבד - הנתון הנמוך ביותר מאז אוקטובר 2019, כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום. מדובר בירידה של 56% מאפריל אשתקד, אז היקף המשכנתאות עמד על 10.1 מיליארד שקלים. לצורך השוואה, גם לאחר התפרצות הקורונה, באפריל 2020, בתוך אי הודאות העצומה שהתרחשה בשוק, היקף המשכנתאות החדשות שנלקחו באותו חודש היה גבוה יותר ועמד על 5 מיליארד שקלים.

לאורך 2022, הממוצע החודשי של היקף המשכנתאות החדשות עמד על 9.8 מיליארד שקל, והממוצע בשלושת החודשים הראשונים של 2023 עמד על 6.3 מיליארד שקל, כך שנתוני אפריל האחרון עשויים להצביע לכאורה על קפיצה נוספת מטה והמשך התקררות השוק בעקבות תהליך העלאת הריבית במשק.

עם זאת, גורמי המקצוע בשוק המשכנתאות דווקא טוענים שהנתונים מראים על התאוששות בשוק. לפי אורי יוניסי, ראש חטיבת משכנתאות בבנק לאומי, "אם מנכים את ימי העבודה החסרים באפריל בשל חג הפסח ויום העצמאות ומשווים לחודשים האחרונים, ניכר כי השוק במגמת התאוששות. אמנם בהסתכלות אחורה אל פסח אשתקד מדובר בפער גדול, אבל אז המספרים בשוק היו גבוהים באופן קיצוני. החל מאוגוסט האחרון התחילה מגמת ירידה שהייתה מקבילה לקצב העלאות הריבית בשוק, שהכניסו הרבה לקוחות להמתנה, ונראה כעת שהשוק מתחיל חזור לעצמו".

שרון בן יהודה, סגנית מנהל זרוע המשכנתאות במזרחי טפחות, העבירה לכלכליסט מסר דומה: "חודש אפריל אינו חודש טיפוסי בשוק ואינו מייצג בגלל ריבוי ימי החגים. אנחנו מעריכים כי חודש מאי יסתמן כחודש עם ביצועים דומים ואולי אף גבוהים ממרץ, שהוא עצמו היה חודש ׳פעיל׳ יותר מחודש ינואר האחרון. זאת בין היתר, בשל התעוררות מסוימת בהיקף המתעניינים ומגמת עלייה בבקשות חדשות למשכנתא".

גורמים נוספים בשוק המשכנתאות אישרו גם כן כי לפי הביצועים בשליש הראשון של מאי, הם מצפים כי מגמת ההתאוששות תימשך ותבוא לידי ביטוי גם בנתוני חודש מאי.

לצד היקף המשכנתאות, בנק ישראל פרסם נתונים נוספים. הריבית הממוצעת (במסלול ריבית לא צמודה וקבועה) עלתה לראשונה מאז יוני 2012 ל-5%, זאת לאחר שבחודשים האחרונים עמדה על 4.9%. באפריל 2022 שיעורה עמד על 3.6%.

כמו כן, מגמת העלייה במשך המשכנתא הממוצעת במסלולים הלא צמודים נמשכה והגיעה לשיא של 25.1 שנים, לעומת 23.4 באפריל אשתקד ו- 22.9 שנים באפריל 2021. בנק ישראל מגביל את משך לקיחת המשכנתא ב-30 שנה, ועל אף שלבנקים ולנוטלי המשכנתאות עוד יש מרווח תמרון, הפער בין משך המשכנתא הממוצעת למגבלות החוק הולך ומצטמצם.

בתחילת אפריל העלה בנק ישראל את הריבית בפעם ה-9 ברציפות, כך שתוך שנה עלתה הריבית מ-0.1% ל-4.5%. ב-22.5 יודיע בנק ישראל על החלטת הריבית הבאה, כאשר העלאה נוספת של 0.25% הינה תרחיש סביר.

תגיות