אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם סלברייט חיפשה חומר מפליל על בעלת המניות הגדולה בחברה?  מנכ"ל סלברייט יוסי כרמיל. לטענת התביעה, סאן היפנית איימה עליו | צילום: שלומי יוסף

האם סלברייט חיפשה חומר מפליל על בעלת המניות הגדולה בחברה?

חברת הייעוץ האסטרטגי העולם החופשי תובעת לקבל 5% מכל זכויות הנהלת חברת המודיעין הדיגיטלי, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. לטענתה, כך הובטח לה בעת שהנהלת סלברייט שכרה אותה למאבק בסאן היפנית. סלברייט: "מדובר בתביעה מופרכת שסופה להידחות"

10.07.2022, 10:01 | גולן חזני

חברת ייעוץ אסטרטגי תובעת עשרות מיליוני שקלים מחברת המודיעין הדיגיטלי הישראלית סלברייט. חברת העולם החופשי שבבעלות דויד ספקטור ורחלי גולדבלט הגישה תביעה נגד סלברייט ומנהלים בחברה בטענה שהחברה לא שילמה להם את שהתחייבה במסגרת הסכם ייעוץ שחתמה מולם. העולם החופשי מעלה בתביעה דרישה חריגה - לקבל 5% מכל תגמול שהובטח להנהלה בכל צורה שהיא: מניות (בשווי 7 מיליון שקל), אופציות (בשווי גבוה יותר) ואפילו בונוסים. שכן, לטענתה, הדבר הובטח לה במסגרת התשלום עבור הייעוץ שסיפקה. סלברייט דוחה מכל וכל את הטענות.

סלברייט, שפועלת בתחום המודיעין הדיגיטלי, הונפקה בנאסד"ק לפני כשנה באמצעות מיזוג עם ספאק לפי שווי של 2.4 מיליארד דולר, ומאז צנח השווי של החברה, כך שהיא נסחרת כיום סביב שווי של מיליארד דולר. בעלת המניות הגדולה בחברה היא סאן (Sun) היפנית. בעלי מניות נוספים הם קרן IGP של חיים שני ומשה ליכטמן, בנק דיסקונט ובנק לאומי.

מעל לכל, התביעה מספקת הצצה נדירה לפעילות של חברה שהחשאיות היא נר לרגליה, משום שהיא מספקת ללקוחות שלה - שעמם נמנים בעיקר שירותי ביטחון - יכולות פריצה למכשירי סלולרי לצד יכולות מודיעיניות נוספות. התביעה חושפת סכסוך בין סאן להנהלת החברה בשנים 2015—2017, ולטענת התביעה הוא שהוביל להתקשרות מול חברת העולם החופשי. לפי התביעה, "סאן ביקשה לכפות על הנהלת החברה דרך פעולה שאינה עולה בקנה אחד עם טובת סלברייט. סאן איימה כי תדיח את ההנהלה ותגיש נגדה חבריה תביעות אישיות אם לא תפעל לפי תכתיביה". מהתביעה עולות טענות שלפיהן "הפעילות של סאן עולה כדי פלילים. אלו עבירות חמורות על דיני החברות שמעלות חשד לריגול, מרמה והפרת אמונים שהוסתרו על ידי סאן ונציגיה כדי שהנהלת סלברייט לא תדע דבר".

הפעולות הבלתי חוקיות לכאורה האלו פורטו בדו"ח מסוף 2017 שהכין משרד עו"ד ברנע לבקשת סלברייט והעולם החופשי, והוא כולל ממצאים כגון "התנהלות פלילית חמורה בקשר למידע וחומר הנוגע לפעילות החברה ולקוחותיה בעולם הביון, ואל מול רשויות האכיפה, שנלקח מהחברה והועבר שלא כדין לצדדים שלישיים". הדו"ח המדובר הועבר לבית המשפט במעטפה סגורה לאור בקשת סלברייט, שכן המידע סודי. עוד חושפת התביעה כי רשות ני"ע היפנית ביצעה חקירה נגד נציגי סאן בישראל באותה תקופה.

בכתב התביעה, שהוגש על ידי עורכי הדין אילן שביט־שטריקס ורווית הוף ממשרד חיים צדוק ושות', ושרון סחאי ממשרד סחאי, הראל ושות', טוענת העולם החופשי כי ביולי 2017 פנו מנהלי סלברייט - ובראשם המנכ"ל יוסף כרמיל וסמנכ"לית הכספים דנה גרנר - וביקשו לשכור בבהילות את שירותי החברה. לטענת התביעה, מנהלי סלברייט טענו שהם רוצים לפעול לטובת החברה, אולם הם מצויים תחת לחץ ואיומים מצד סאן ונציגיה בדירקטוריון. לפי התביעה, המנהלים אמרו שנציגי סאן איימו לפטר אותם ולתבוע אותם אם לא ייענו לדרישות שלהם.

לפי התביעה, הנהלת סלברייט שכרה את העולם החופשי על מנת לנהל את המשבר, למנוע את פיטורי הההנהלה ולסייע בייצוב החברה תוך הכנתה לכניסת משקיעים אסטרטגיים בשלב ראשון, ולהנפקה בשלב השני. בתמורה, טוענת התביעה, התחייבו בסלברייט לשלם לחברת העולם החופשי, מעבר לתשלום על שעות עבודה, גם בונוס הצלחה וכן אחוזים מעסקאות עתידיות. בנוסף, טוענת התביעה, בהמשך הנהלת סלברייט התחייבה להעביר להעולם החופשי 5% מכל מה שתקבל בעצמה - מניות, אופציות, בונוסים וכו'. כלומר, שהעולם החופשי תהיה שותפה של ההנהלה לאורך כל הדרך.

העולם החופשי טוענת שהפעילות שלה ענתה על כל הציפיות. בשלב ראשון נכנסה לחברה קרן IGP, ובהמשך, כאמור, היא הונפקה בנאסד"ק לפי שווי גבוה. אולם, לטענת העולם החופשי, בתחילת מרץ 2018 הקפיאה סלברייט את ההתקשרות איתה. לפי העולם החופשי, כרמיל אמר לה באותה העת שזה כורח המציאות בשל מגעים לפשרה של הנהלת סלברייט מול סאן - שהחלו לאחר שהעולם החופשי נשכרה למשימתה ולאחר שכבר סיפקה ראיות להתנהלות פלילית מצד סאן. לפי התביעה, הנהלת סלברייט, שחששה מהאיומים של סאן, נאלצה להסכים לפשרה שנכפתה עליה, ושמבחינת סאן נועדה להעלים ממצאים פליליים הנוגעים אליה.

לטענת העולם החופשי, הפסקת ההתקשרות נעשתה בד בבד עם התחייבות מפורשת, בכתב ובעל פה, שמלוא ההתחייבויות כלפי העולם החופשי ימולאו. לטענת התביעה, סלברייט ומנהליה אף החלו לפעול לשם כך - לשלם לה 5% מהנתח של עסקת IGP שבוצעה במחצית 2019, לאחר שההתקשרות הוקפאה. הבעיות התחילו כשהעולם החופשי פנתה לסלברייט כדי לברר כמה היא צריכה לקבל עבור ההנפקה בנאסד"ק. אלא שאז, טוענת העולם החופשי, סלברייט נמנעה מלחשוף את המידע הרלבנטי. לפי העולם החופשי, באותה העת התברר שגם המצגים שהוצגו לה ביחס לעסקת IGP הם מצגי שווא כאלו, שהביאו לכך שהיא לא קיבלה את חלקה האמיתי.

משום כך, טוענת העולם החופשי, שהנתבעים חברו במטרה להונות אותה, פעלו בחוסר תום לב והפרו את מערכת ההסכמים. "הנתבעים כולם פעלו בקנוניה על מנת לשלול מההעולם החופשי את זכויותיה, ולשם כך לא בחלו בשום אמצעי, לרבות התנהלות בדרכי תחבולה, הטעיה והצגת מצגי שווא, תוך גזל והתעשרות על חשבונה שלא כדין", לשון התביעה.

מסלברייט נמסר: "מדובר בתביעה מופרכת שסופה להידחות. ספקטור נשכר כיועץ אסטרטגי לשיפור הממשל התאגידי ולגיוון הבעלות לתקופה קצרה בת חצי שנה שהופסקה בשל פגמים שפגעו באמון כלפיו. סלברייט שילמה לספקטור את מלוא שכר הטרחה שסוכם".

תגיות