אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית ההדתה יוצאת לדרך: בר מצווה לחילונים ורב קהילתי לכל יישוב מלכיאלי ופרוש. מקדמים במשרדיהם תוכניות לקידום ההדתה על חשבון תקציב המדינה | צילום: עמית שאבי, אמיל סלמן / הארץ

תוכנית ההדתה יוצאת לדרך: בר מצווה לחילונים ורב קהילתי לכל יישוב

הממשלה מפרסמת את יעדי ותוכניות המשרדים ל־2023. תקציבים רבים מוקצים לתוכניות שמטרתן לקדם הדתה בקרב בני נוער חילונים והרחבה של שירותי הדת בשכונות וביישובים בעשרות מיליוני שקלים בשנה

16.07.2023, 06:30 | שחר אילן ושלמה טייטלבאום

כמדי שנה מפרסם משרד ראש הממשלה את יעדי ותוכניות משרדי הממשלה השונים. עיון בתוכניות חושף את מידת ההדתה שמתכננת הממשלה הזאת לקדם במהלך השנה הקרובה מכספי המסים של כולנו.

מסמך זה מאפשר לדעת מה מתכוון השר מאיר פרוש לעשות במשרד ירושלים ומסורת ישראל שאליו הועברו במסגרת ההסכמים הקואליציוניים מאות מיליוני שקלים. התוכניות הבולטות ביותר של המשרד היא "ארץ נחלה" אשר תממן סיורים למשפחות בארץ ישראל, כדי לחזק את הקשר שלהן למסורת. תוכנית זו עשויה להתאים לאוכלוסייה היהודית אך ספק אם היא מתאימה לאוכלוסייה הערבית.

תוכנית נוספת מכונה "שומרים על המסורת - מסגרות קהילתיות לשעות הפנאי לנערים ונערות בחברה החרדית". התוכנית שמיועדת לחרדים וחרד"לים נועדה לחבר בני נוער חרדים ל"מסלול אישי, מיטבי ומצמיח בתוך המסגרת הקהילתית ושמירה על אורח החיים החרדי". התוכנית תכלול חיבור בין נערים ונערות למלווים חינוכיים שילוו אותם. או במילים אחרות: מדובר ביצירת תוכנית של חינוך בלתי פורמלי עבור נוער חרדי בלבד.

תוכנית נוספת היא "תוכנית בר/בת מצווה", מסע ייחודי ומשמעותי בשנת המצווה, המיועדת ככל הנראה דווקא לאוכלוסייה הלא דתית. מטרתה לחבר את בני ובנות המצווה ובני משפחותיהם "לשרשרת הדורות של העם היהודי, למסורת ישראל, לתורת ישראל ולעם ישראל". הכוונה היא להקים 100 מרכזים קהילתיים, ולהגיע ל־6,000 בני ובנות מצווה מדי שנה.

במקביל כותב מנכ"ל משרד ירושלים והמסורת אסף יזדי כי המשרד מתכנן "עידוד פעולות יזומות להעשרת הידע של הדור הצעיר בנושא חגי ישראל, מסורת ישראל ומנהגי עם ישראל; טיפוח חוגים של היכרות והעמקה בספר התנ"ך כספר הספרים הנצחי של עם ישראל; ומתן הזדמנות שווה לכל נער ונערה החפצים בכך לשמוע ולרכוש ידע והיכרות עם מסורת ישראל". כל זאת במסגרת הרשות למסורת ישראל שיקים המשרד במקביל לרשות לזהות יהודית שיקים סגן השר אבי מעוז במשרד ראש הממשלה.

המשרד לשירותי דת מודה בתוכנית העבודה שהוא שואף למנות 514 רבנים חדשים בתוך שנתיים. במקביל הקואליציה מקדמת הצעת חוק שתאפשר לה להרחיב מאוד את מאגר הרבנים שמקבלים שכר מהמדינה ולממש את התוכנית. בשבוע שעבר פרסם "כלכליסט" נייר עמדה של המכון הישראלי לדמוקרטיה שהעריך שהחוק יאפשר למנות מספר דמיוני של 1,070 רבנים חדשים ולהגדיל את מספר הרבנים שמממנת המדינה פי 3 מ־491 ל־1,572. עכשיו מתברר שחוות הדעת אינה תיאורטית כלל ונעשים צעדים מתקדמים למימושה.


המשרד לשירותי דת מתכוון למנות 257 רבני שכונות ורבני יישובים ב־2024 ועוד 257 נוספים ב־2025 (כפוף למקורות תקציביים). זאת לפי החלוקה של שבעה רבנים אזוריים, 100 רבני יישובים ו־150 רבני שכונות בכל שנה. בנוסף יש כוונה לכפות בחירת 35 רבני ערים ליישובים שאין בהם רב. המשמעות היא הכפלת מספר הרבנים שמעסיקה המדינה בתוך 3 שנים. אפילו בהנחת שכר ממוצע התחלתי של 8,000 שקל ברוטו לחודש בלבד מדובר בתוספת עלות של 66 מיליון שקל לשנה, רובם לתפקידים שאין להם כל הגדרה ברורה.

השר לשירותי דת מיכאל מלכיאלי מש"ס לא מסתיר את כוונותיו וכותב: "אתגר נוסף הוא מינוייהם של רבנים בעשרות ערים, מושבים ומאות שכונות בישראל, אשר תקופה ארוכה שאין בהם רב מכהן, דבר שפוגע בשירותי הדת". בפועל סביר שבחלק גדול מהיישובים והשכונות לא היו רבנים מעולם, כי לא היה צורך. "חוק הרבנים" שמקודם בכנסת יאפשר למלכיאלי לכפות מינוי רבנים אלה. מנכ"ל המשרד יהודה אבידן כותב ש"תוכנית העבודה באה לשקף, בין השאר, את הרצון להחזיר עטרה ליושנה ולהביא למינויים של רבני שכונות, רבני התיישבות ורבנים אזוריים על מנת שכל רשות ויישוב שיחפצו בכך יוכלו לקבל תקן רב".

תגיות