אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשת הבלוקצ'יין את'ריום צפויה לעבור שדרוג: ההשלכות ארוכות הטווח עוד לא ברורות מייסד את'ריום ויטליק בוטרין. בסיס לעוד שדרוגים | צילום: EPA

רשת הבלוקצ'יין את'ריום צפויה לעבור שדרוג: ההשלכות ארוכות הטווח עוד לא ברורות

רשת הבלוקצ'יין את'ריום צפויה לעבור שדרוג בספטמבר, שיקל על משתמשים חדשים להשתתף במלאכת אימות העסקאות. מדובר בהליך מורכב, שעשוי להזניק את אפשרויות השימוש ברשת, אבל גם עלול לגרום לנזק עצום למשתמשים הנוכחיים

25.08.2022, 06:12 | ויקי אוסלנדר

בשוק הקריפטו הכל מדברים בימים אלו על המיזוג ברשת האת'ריום. מדובר שדרוג של רשת הבלוקצ'יין הפופולרית בעולם, והמיזוג צפוי להתרחש בלילה שבין 15 ל־16 בספטמבר שעון ארה"ב. באותו לילה הבלוקצ'יין שמשרת את הרשת מאז 2015 ושמו Mainnet, צפוי להתמזג עם בלוקצ'יין נפרד שנוצר ב־2020, ששמו Beacon. אחרי המיזוג צפויה להשתנות שיטת אימות העסקאות וליצור לכאורה מערכת מאובטחת יותר ויעילה אנרגטית. עדיין לא ברור אם השדרוג אכן יתרחש ומה יהיו ההשלכות ארוכות הטווח שלו.

את'ריום הוצעה ב־2015 ע"י ויטליק בוטרין, שבנה אותה עם גווין ווד וג'פרי ווילקי. החידוש היה ביכולתה להפעיל "חוזים חכמים", כלומר תוכניות שמופעלות אוטומטית בנסיבות מוגדרות מראש. העמלה שהרשת דורשת משולמת במטבע את'ר (ETH), שמקבל הכורה (המחשב) שמאשרר את העסקאות ואת יתר הפעולות. יכולת עיבוד העסקאות של הרשת נמוכה באופן יחסי למערכת הפיננסית המסורתית, אך הפופולריות גבוהה מאוד ולכן דמי העמלה (המכונים גז) גבוהים בו אפילו יותר מאשר בבלוקצ'יין של הביטקוין.

מפתחי האת'ריום טענו תמיד שמדובר ברשת ניסיונית לא גמורה. בשיחת סקייפ ביניהם שדלפה לפני כמה שנים הם אפילו הודו כי ייקח לרשת "שנים+" להגיע לפונקציונליות. רשת זו, ממש כמו ביטקוין, ידועה לשמצה בבעיית "הסקייל" שלה, כלומר בקושי לצמוח באופן אקספוננציאלי ולשרת קהלים עצומים, שצריכים לבצע עליה מיליוני פעולות. הפופולריות של הרשת היום מביאה לכך שהיא לא מצליחה לפעול ללא חיכוך, היא נסתמת והופכת איטית, יקרה ומסורבלת ותוך כדי כך צורכת כמויות אנרגיה עצומות. הפתרון שמדברים עליו שנים, הוא שינוי שיטת ההוכחה.

כיום שיטת ההוכחה של ביטקוין ואת'ריום מכונה "הוכחת עבודה" — proof of work או PoW. השיטה הומצאה בשנות ה־90 של המאה שעברה, והיא מבוססת על היכולת של המשתמשים באותה רשת להוכיח שהם השלימו משימה חישובית. המנצח שנבחר באופן רנדומלי מאמת בלוק חדש בשרשרת, ומייצר קישור קריפטוגרפי בין בלוקים נוכחיים וקודמים. בתמורה הוא מקבל מטבעות קריפטו חדשים (פעולה שמכונה כרייה). במאמצים משולבים של כורים רבים, הבלוקצ'יין נשמר מאובטח. בתהליך זה מושקע חשמל רב כדי להפעיל את המחשבים שמתחרים בניסיון לפתור את המשימה החישובית.

יש קונצנזוס רחב יחסית לכך ששיטה זו אינה יעילה. כבר מ־2011 עובדים על שיטה חלופית שמכונה "הוכחת סיכון" — Proof of Stake (או PoS). כדי להוריד את המשאבים החישוביים הנדרשים. רעיון זה משנה את המשחק ומאמת העסקאות מוחלף וכבר לא נבחר באופן רנדומלי ממאגר "מי שיש לו הכי הרבה כוח חישובי", למאגר "מי שיש לו הכי הרבה קריפטו". כדי להשתתף באימות, כל מה שמשתמש צריך להראות זה אחזקה של כמות מסוימת של את'ר ש"נעולים" או "חסומים" בחוזה ספציפי — לפחות 32 מטבעות (כ־50 אלף דולר בשווי הנוכחי). רק מי שמפקיד נכסים אלו בתהליך המכונה staking, יכול להיבחר אקראית לאמת את הבלוק ולזכות בעמלה. מי שפועל בזדון או ברישול עלול לאבד את המטבעות שלו. הרעיון מאחורי המהלך הוא שהמאמתים לא יהיו רק כמה שחקנים בודדים גדולים, אלא שיקומו מאגרים עם מספר רב של משתתפים שיסכימו לנעול את המטבעות שלהם כדי לקבל את חלקם היחסי בעמלות האימות.

אם אכן יקומו מאגרים כאלה — יפחת הסיכון שהמערכת תהפוך ריכוזית וגם יפחת הסיכון מפני מה שמכונה מתקפת ה־51%. מדובר באירוע מדומיין שבו שחקן אחד (או קונסורציום של שחקנים) מחזיקים ביותר מ־50% מכוח הכרייה ברשת, ולכן יכולים לשנות אותה כראות עיניהם. כדי להגיע לסיטואציה כזו משתמש אחד יצטרך למעשה להחזיק במחצית מכל האת'ר במערכת, שהם כ־100 מיליארד דולר בנכסים, אפשרות סבירה הרבה פחות מאשר להחזיק ביותר מ־50% מכוח הכרייה. מעבר לשיטת הוכחה זו תפסיק באבחה את מרוץ החימוש ל"כוח חישוב", ותפחית דרמטית את הבזבוז האנרגטי הידוע לשמצה של שוק הקריפטו. לפי הערכות, רשת את'ריום פולטת היום פחמן דו־חמצני בקנה מידה דומה לזה של דנמרק, כשהשינוי צפוי להפחית את צריכת החשמל בכ־99.95%.

המיזוג המדובר הוא הרגע שבו הוכחת הסיכון תהפוך לקונצנזוס ברשת האת'ריום. רגע זה הובטח ונדחה מספר פעמים בעבר בשל מורכבותו. הסיבה שמתייחסים אליו יותר ברצינות הפעם היא שב־10 באוגוסט הושלם בהצלחה מבחן לחץ מתקדם, וקרן את'ריום הודיעה על תאריך מיזוג.

הסיבה שאירוע זה מכונה "מיזוג" ולא "שדרוג" או "עדכון תוכנה", אף שבהחלט מדובר על שדרוג תוכנה, היא כדי להדגיש שמירה מדוקדקת ארכיונית. עם שילוב בין שתי שרשראות הבלוקצ'יין כל ההיסטוריה שקיימת היום ברשת תישמר - כל המטבעות, האחזקות והעסקאות יישארו כפי שהם. משתמשים לא צפויים לראות כל שינוי במטבעות או יתר הנכסים (אם יהיו אלו NFT או מטבעות אחרים) שבידיהם. ההבדל הוא שכרייה כבר לא תהיה האמצעי לייצור בלוקים, ובמקום זאת מאמתים מוגדרים מראש יהיו אחראים לתיקוף ואימות של בלוק. זאת אומרת, הכורים הרבים שקיימים עבור רשת זו, שעד היום השקיעו הון רב כדי לרכוש שרתים, כרטיסים גרפיים, אמצעי קירור, תחזוקה ותשלומי חשבונות חשמל כדי להיות רלבנטיים בתהליך הכרייה, ימצאו עצמם ללא מקור הכנסה. בידי כורים אלו יהיו כמה אפשרויות — להגר לרשת הממוזגת ולהפקיד נכסים כדי להיות מאמתים מאושרים, לכרות מטבעות אחרים או להמשיך להיות כורים לרשת Mainnet - דה־פקטו לא לשתף פעולה עם השדרוג.

אבל הרשת לא תיפול לידי ריק. מאז 2020 ויצירת ה־Beacon, משתמשים שונים מפקידים נכסים כדי להיות מאמתים לרשת. מאמתים אלו לא יוכלו למשוך את ההפקדות שלהם מיד אחרי המיזוג כדי לא לפגוע ברשת והם מחויבים להשאריר אותן שם במשך חודשים רבים אחרי שיושלם המיזוג. להבדיל מהערכות מקובלות, המהלך לא צפוי להפחית את העמלות ברשת או להפוך אותה למהירה יותר. עם זאת, בוטרין מאמין שמיזוג זה יניח את הבסיס לסדרת שדרוגים שיאפשרו לרשת להתמודד עם נפח גדול בהרבה של עסקאות בשנים הקרובות (מ־30 עסקאות בשנייה ל־100 אלף עסקאות). כל זה, למען האמת, תיאוריה. מפתחי הרשת עומלים על שדרוג זה כבר שנים ולא מוציאים אותו לפועל משום שהוא קשה למדי. על רשת האת'ריום יש היום אלפי פרויקטים פעילים, שדרוג המערכת באופן כה מהותי, אם לא יתבצע היטב, יכול להביא לאובדן ערך עצום למפתחים וליזמים רבים. בקהילה נוהגים להשוות את אירוע להחלפת מנוע של מטוס בזמן טיסה.

מה משמעות השדרוג על יתר המערכות, לרבות ביטקוין שעדיין משתמשת ב־PoW? לא הרבה. ביטקוין היא מערכת יחסית שמרנית. הגרעין הקשה של קהילה זו לא נוהג לסטות מהכללים שנקבעו בנייר הלבן מ־2008 על ידי סטושי נקמוטו. קהילה זו גם ראה בשיטת PoW מאובטחת יותר מאשר החלופה. לכן הרשת הבזבזנית ביותר מבחינה אנרגטית, תישאר כזו גם בעתיד הנראה לעין.

תגיות