אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התנגדות בוועדת הכלכלה לדחיית החוק שיגביר את השקיפות מול לקוחות הבנקים סניף בנק, אילוסטרציה | צילום: שאול גולן

התנגדות בוועדת הכלכלה לדחיית החוק שיגביר את השקיפות מול לקוחות הבנקים

ועדת הכלכלה דנה בבקשת הבנקים לדחות את יישום החוק שייחיב אותם לשלוח ללקוחותיהם מסרון חודשי עם פירוט העמלות והריביות. "כמעט 50% מהעובדים בפרויקט לא עובדים בגלל המלחמה", אמר נציג הבנקים. ח"כ בועז טופורובסקי: "בגבייה אתם אלופי העולם, אבל בנושאי תחרות אתם מתקשים"

01.01.2024, 13:40 | אלמוג עזר

התנגדות בוועדת הכלכלה להענקת הארכה נוספת לבנקים בנוגע לחוק הגילוי על עמלות וריביות, המחייב אותם לשלוח ללקוחותיהם מסרון חודשי עם פירוט העמלות והריביות ששילמו.

בדיון שנערך היום (ב') בוועדה, סירבו ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) ובועז טופורובסקי (יש עתיד) לאפשר לבנקים לקבל דחייה ליישום הגילוי בשלושה חודשים נוספים מהוועדה על רקע מלחמת חרבות ברזל. בסיום הישיבה נקבע כי נציגי הבנקים והוועדה ייפגשו בהמשך השבוע וינסו תחת יו"ר הוועדה דוד ביטן להגיע להסכמות.

חוק הגילוי על עמלות וריביות נחקק במסגרת חוק ההסדרים ביוני 2023. מטרת המסרון היא הגברת השקיפות בשוק הבנקאות והגברת המודעות הצרכנית לעלויות שגובה הבנק. לפי החוק, כל לקוח בנק יקבל אחת לחודש שני מסרונים: אחד המציג את סך העמלות אותן שילם בחודש הקודם, ואחד המציג את סך הריביות ששולמו בחודש הקודם. לאור מחאות נציגי הבנקים, שהסבירו כי הבנקים חייבים זמן רב יותר ליישום הטכנולוגיה, הוחלט כי המסרונים יישלחו רק החל משנת 2024. אולם לטענת הבנקים, הם לא מוכנים עדיין ליישם את החוק בשל מלחמת חרבות ברזל.

טיבי רבינוביץ', מנהל קשרי החוץ באיגוד הבנקים, הסביר בדיון כי 10% מכוח האדם של הבנק משתתף במלחמה ו-10% נוספים מתקשים לעבוד בצורה סדירה בעקבות הלחימה, ועל כן אין ביכולת הבנקים להשלים את הטכנולוגיה. "חלק מהאנשים שפועלים בפרויקט הוסטו לתת מענה לפגיעה של לקוחות מהמלחמה. ככה אנו מגיעים למצב שכמעט 50% מהעובדים בפרויקט לא עובדים", אמר רבינוביץ', והוסיף שאם החוק ייושם כעת, הבנקים יצטרכו לתת מענה לשאלות הלקוחות בעקבות הגילוי והמענה יבוא על חשבון טיפול בלקוחות שנפגעו מהלחימה.

ח"כ טופורובסקי השיב לו: "אני נמצא בוועדה מ-2013, פעם אחר פעם דוחים את כל ההצעות של הבנקים בנושאי שקיפות ותחרות. בגבייה אתם אלופי העולם ותמיד יש מספיק עובדים, אבל בנושאי תחרות אתם תמיד מתקשים ומבקשים הארכות מסיבות שונות. אתם לא רוצים שאנשים ידעו את הריביות וישוו בין בנק לבנק ויגבירו את התחרות. אני מיודד עם מישהו בכיר בתחום הטכנולוגיה בבנקים, הוא מסר לי שאם הייתם רוצים הייתם מסיימים את ההיערכות. אני אומר לכם - עד שלא תבואו אליי עם מספרים ברורים על כמות העובדים מכל בנק שאחראים על הפיתוח ולא עובדים היום כרגיל, לא אאשר דחייה".

גם ח"כ אזולאי התנגד לדחיית החוק. לדבריו, "אנשים סובלים מהבנקים. אנשים שלחו אותנו שנשמור עליהם. לא יכול להיות שבתקופה כזו חוזרים צ'קים למפונים. למה לקחת עמלות וריביות אין בעיה אבל לבנות מחשוב יש בעיה? אני רוצה שקיפות. שלא יהיו אי הבנות – אין הסכמות יותר על הארכות. מה שלא נאשר פה, לא יהיו דחיות נוספות. מבחינתי אתם יכולים לקבל קנסות ותביעות ייצוגיות".

משרד האוצר מסר בישיבה כי אינו מתנגד לדחייה של החוק בשלושה חודשים. "אנחנו מבינים שהבנקים יכולים לעמוד טוב יותר בזמנים, אבל בסיטואציה הנוכחית יש מקום לגמישות. כמו שאנחנו יודעים להיות קשוחים, אנחנו יודעים גם להיות גמישים".

תגיות