אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק המזון מתקרר - והעובדים משלמים את המחיר מפעל סודהסטרים ליד רהט | גטי

שוק המזון מתקרר - והעובדים משלמים את המחיר

ההאטה בשוק לאחר ההייפ של הקורונה הובילה לפיטורי 800 עובדים בתוך חודשיים בלבד, כשהאחרונים ברשימה הם 120 עובדי סודהסטרים שאתמול נשלחו הביתה

13.12.2022, 06:30 | נורית קדוש

החזרה לשגרה אחרי השנתיים במהלכן התמודד המשק עם משבר הקורונה מובילה לשינויים בהרגלי הצריכה, שאת מחירם משלמים עובדי תעשיית המזון. אתמול היו אלו 120 עובדי סודהסטרים שפוטרו, מרביתם עובדי ייצור מהמפעל בלהבים, והיתר מחזיקים בתפקידי מטה שונים. עובדים אלו מתווספים לכ־300 עובדים שפיטרה החברה לפני כשנה, כשבשני המקרים הנימוק לצעד היה ירידה בביקוש בעקבות החזרה לשגרה.

בחברה הסבירו כי בשנים האחרונות גדל מספר העובדים כדי לתת מענה לצמיחה שליוותה את הארגון תקופה ארוכה, וביתר שאת בתקופת הקורונה. אלא ש"התחזיות הנוכחיות של היקפי הייצור משקפות חזרה לרמות הביקושים שהיו מוכרות בעבר". עוד נמסר מהחברה כי היא "חשופה לתנאי השוק הגלובליים התנודתיים, וכל אלו מחייבים אותנו לנקוט צעדי התייעלות ולבצע התאמות למציאות העסקית החדשה, גם במסגרת כוח האדם של החברה".

בסודהסטרים, שמאז 2018 נמצאת בבעלות פפסיקו העולמית, טוענים כי מדובר בפיטורים של כ־5% מכוח האדם הגלובלי של החברה, וכי היא תעניק למפוטרים מענק פרישה וסיוע במציאת מקום עבודה חלופי דרך מרכז קריירה ייעודי. אלא שבבחינת המהלך, תוך הסתכלות על הפיטורים שנרשמו באוקטובר אשתקד, צמצמה החברה 15% מכוח האדם שלה.

סודהסטרים לא לבד. חברת שטראוס פרסמה לפני כחודש תוכנית התייעלות, שכללה פיטורי 10% מעובדי המטה והמשרדים, שהם כ־150 עובדים. במקביל הודיעה שופרסל על תוכנית התייעלות הכוללת פיטורי למעלה מ־10% מעובדי המטה והיחידות העסקיות, שהם כ־120 עובדים, ועוד כ־60 יועצים חיצוניים. ביינות ביתן פיטרו באותם ימים כ־300 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות לשיקום הרשת. בנוסף לכך כ־50 מעובדי אסם איבדו במקביל את מקום עבודתם, נוכח שינויים שביצעה החברה במערך המכירות. כך שרק בחודשיים האחרונים איבדו 800 עובדים בתעשיית המזון את מקור פרנסתם.

צעדי ההתייעלות וההתכווצות של החברות בשוק המזון אינם מקריים. בשנת 2020 רשם שוק המזון ומוצרי הצריכה זינוק חסר תקדים של 9.2% בשוק הקמעונאי ומכירותיו הסתכמו ב־52.4 מיליארד שקל. ביקושי השיא למוצרים לצריכה ביתית נרשמו בשל הסגרים הממושכים שחלו באותה שנה, שבה פרצה מגפת הקורונה. ב־2021, שבה המשק החל להיפתח באופן חלקי, נרשמה ירידה של 3.2% בהשוואה ל־2020, אולם עדיין היה מדובר בביקושים גבוהים בהשוואה לשנים עברו.

הזינוק בביקושים ובמכירות הוביל את החברות לגייס כוח אדם שיוכל לתת מענה להזמנות. בסודהסטרים מיהרו כבר לקראת סופה של אותה שנה לבצע את ההתאמות הנדרשות בחזרה לשגרה, ופיטרו כ־300 עובדים. בשופרסל, שנקלעה בסוף 2021 למשבר ניהולי, היו עסוקים במאבקים בין היו"ר למנכ"ל ולא התפנו לניהול השוטף, שדרש גם התאמות לירידה בביקושים. ביינות ביתן התחלפו בעלים ומנהלים, והטיפול בצורכי החברה נדחק הצדה, עד החודש שעבר.

שטראוס מצדה נקלעה באמצע השנה הנוכחית למשבר חריג בעקבות זיהום סלמונלה במפעל השוקולד והממתקים שלה, אשר הוביל לסגירתם למשך ארבעה חודשים ולהפסקת מכירות המוצרים למשך כחצי שנה. כך שהפיטורים בחברה נרשמו בעיקר בעקבות כך.

נתוני סטורנקסט שנחשפו ב"כלכליסט" הציגו ירידה ריאלית של 1.8% במכירות 11 החודשים הראשונים, ומעוררים חשש שההתייעלות בענף טרם מוצתה.





תגיות