אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לוין על פסילת החוק לביטול עילת הסבירות: "השופטים לוקחים לידיהם את כל הסמכויות" שר המשפטים יריב לוין | צילום: אמיל סלמן/הארץ

לוין על פסילת החוק לביטול עילת הסבירות: "השופטים לוקחים לידיהם את כל הסמכויות"

בג"ץ פסל הערב את החוק לביטול עילת הסבירות - והתגובות במערכת הפוליטית לא איחרו לבוא. הליכוד: "החלטה שמנוגדת לרצון העם באחדות, במיוחד בזמן המלחמה". בצד השמאלי של המפה הביעו תמיכה. ח"כ גלעד קריב מהעבודה: "פסק דין חשוב ואמיץ"

01.01.2024, 19:35 | שירות כלכליסט

בג"ץ פסל הערב (ב') את החוק לביטול עילת הסבירות - והתגובות במערכת הפוליטית לא אחרו להגיע.

בקואליציה כצפוי התגובות היו נזעמות. מהליכוד נמסר: "מצער שבית המשפט העליון בחר להביא פסק דין בלב המחלוקת החברתית בישראל דווקא כשחיילי צה"ל מימין ומשמאל נלחמים ומסכנים את חייהם במערכה. החלטת בית המשפט מנוגדת לרצון העם באחדות במיוחד בזמן המלחמה". יו"ר הכנסת אמיר אוחנה: "המובן מאליו הוא שלבית המשפט העליון אין שום סמכות לבטל חוקי יסוד. המובן עוד יותר מאליו הוא שלא נוכל לעסוק בכך כל עוד המלחמה בעיצומה״.

שר המשפטים יריב לוין: "החלטת שופטי בית המשפט העליון לפרסם את פסק הדין תוך כדי מלחמה, היא ההפך מרוח האחדות הנדרשת בימים אלה להצלחת לוחמינו בחזית. השופטים למעשה לוקחים לידיהם בפסק הדין את כל הסמכויות, אשר במשטר דמוקרטי מתחלקות באופן מאוזן בין שלוש רשויות השלטון. מצב בו אי אפשר לחוקק אפילו חוק יסוד או לקבל החלטה כלשהי בכנסת ובממשלה שלא בהסכמת שופטי העליון, לוקח ממיליוני אזרחים את קולם ואת הזכות הבסיסית להיות שותפים באופן שווה בקבלת הההחלטות. פסק הדין, שאין דומה לו באף דמוקרטיה מערבית, לא ירפה את ידינו. כשהמערכה נמשכת בחזיתות השונות, נמשיך לנהוג באיפוק ובאחריות".


לוין ונתניהו, צילום: עמית שאבי לוין ונתניהו | צילום: עמית שאבי לוין ונתניהו, צילום: עמית שאבי


שר התקשורת שלמה קרעי התייחס אף הוא לפסיקת בג"ץ: "באיבחת חרב, שיסף בג"ץ את הענף שעליו נשענה המהפכה החוקתית של ברק בשלושים השנים האחרונות. חוק יסוד כבוד האדם וחירותו ופסקי הדין שהסתמכו עליו בטלים ומבוטלים מעיקרם, מכיוון שלא עבר ברוב מיוחד ומיוחס. מלחמת שלושים השנה הגיעה אל קיצה. אוסף המילים והמשפטים בפסק הדין הזה הוא אבן הפינה של בית המשפט לעניינים חוקתיים שנקים בעז"ה בהקדם האפשרי.

"בזמן שכולנו בחרנו לשים כרגע את המחלוקות בצד על מנת להתאחד ולהוביל את מדינת ישראל לניצחון מוחלט על אויבנו, שופטי בג"ץ מתעקשים להוכיח לנו שוב עד כמה הם מנותקים מהעם ולא מייצגים את רובו. את חיות וחבריה מעניין רק דבר אחד, והוא ביצור יסודות האריסטוקרטיה המשפטית של בג"ץ. כדי ששמה יהיה חתום על המהפכה החוקתית החדשה של בג"ץ, אצה רצה הגברת והוציאה פסק דין שנוי במחלוקת ציבורית עמוקה, בו בזמן שלוחמים רבים המחרפים את נפשם במלחמה על מולדתנו, מתנגדים לשינוי המשטרי המסוכן הנמצא בבסיסו. לציבור הישראלי מגיעה מערכת משפט שרואה ומרגישה אותו, ולא כזו הצופה בו אדישה ומנותקת ממגדל השן".

שר העלייה והקליטה, ח"כ אופיר סופר: "פרסום החלטת שופטי בג״ץ בימים אלו מצער, מקומם ובעיקר מנותק. אבל, אני מבקש להיכנס לפרופורציות. אנחנו עדיין בשיאה של מלחמה קשה והאתגר בצפון עוד לפנינו. השיח חייב להתרכז עכשיו אך ורק במלחמה המשותפת על קיומנו. בגרורות המחלוקות של לפני טבח השביעי באוקטובר נצטרך לטפל בדרך אחרת וממש לא להעיר אותן מחדש לא לבנות ולא לטפח. אחרת לא למדנו כלום".

לעומת התגובות הזועמות בקואליציה, נשמעו כצפוי גם קולות תומכים. ח"כ גלעד קריב (העבודה), ממובילי המאבק בביטול עילת הסבירות בוועדת החוקה מסר: "פרסום פסק הדין החשוב והאמיץ של בג"ץ אינו רגע של חג, אלא עדות לעומק המשבר החוקתי, הפוליטי והחברתי שחוללו הממשלה והקואליציה בהובלת המהפכה המשטרית, בקריעתה של החברה הישראלית, ובמתקפה חסרת התקדים על עצמאות ומעמד מערכת המשפט. ציבור ענק, הכולל לא מעט מצביעי ימין, לא יקבל את חידושה של המהפכה המשטרית, במיוחד לא לאחר 90 ימים של לחימה קשה ומרה. דבר אחד לא השתנה והיה נכון לפני אסון שמחת תורה ואחריו - כל שינוי בהסדרים המשטריים של מדינת ישראל חייב להתבצע בהסכמה רחבה, במתינות, ובשיתוף פעולה בין קואליציה לאופוזיציה".

ח"כ גלעד קריב, צילום: יואב דודקביץ ח"כ גלעד קריב | צילום: יואב דודקביץ ח"כ גלעד קריב, צילום: יואב דודקביץ

ח"כ אפרת רייטן כתבה: "זהו רוב מוצק מאד של שופטים שפסקו שביהמ"ש מוסמך לבטל חוק יסוד. רוב מוצק של מי שנחשב שופט שמרן ומי שנחשב כשופט ליברל. אסור לכנסת לשלול את מאפייניה של המדינה כיהודית ודמוקרטית. רוב של שופטי העליון קבעו שהחקיקה של ביטול עילת הסבירות היתה בעלת מאפיינים אלה ולכן מסוכנת ודינה- בטלות. אולי יש מי שחש שהפסיד מפסק הדין הזה. צר לי שזו עמדתם. אני סבורה שהמדינה, אזרחיה וצה"ל הרוויחו".

התנועה לאיכות השלטון: "מדובר בפסק דין היסטורי. ממשלה ושרים שביקשו לפטור את עצמם משלטון החוק – התבשרו שיש שופטים בירושלים. שיש דמוקרטיה. שיש הפרדת רשויות. שהמבצר – כמו שקרא לו ראש הממשלה לשעבר מנחם בגין – עדיין עומד על תילו. בית המשפט העליון קבע היום שהממשלה והעומד בראשה לא יכולים לפעול בחוסר סבירות קיצוני. זהו יום היסטורי - ניצחון ציבורי אדיר של שוחרי הדמוקרטיה".

יו"ר לשכת עורכי הדין עמית בכר: "לשכת עורכי הדין מברכת על הפסיקה ההיסטורית והמהדהדת של בית המשפט העליון, אשר הוכיחה פעם נוספת את עצמאות מערכת המשפט ואת היותו מוסד מפואר של שפיטה מקצועית. כפי שאמרתי מתחילת הדרך, אנו מרכינים תמיד את ראשנו בהכנעה כלפי הכרעות בית המשפט העליון שעצמאותו ויכולתו להכריע באופן חופשי מהשפעות חיצוניות, הם בבסיס הדמוקרטיה הישראלית שהושתתה על ידי האבות המייסדים".

תגיות