אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שרת הכלכלה רוצה להרחיב את חובת פרסום פערי השכר גם לחברות עם יותר מ-200 עובדים אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק

שרת הכלכלה רוצה להרחיב את חובת פרסום פערי השכר גם לחברות עם יותר מ-200 עובדים

החובה לפרסם את פערי השכר המגדריים מוטלת כיום על חברות ציבוריות, עמותות וחברות פרטיות עם יותר מ-518 עובדים. במשרד הכלכלה פרסמו טיוטה להערות הציבור במטרה להרחיב את החובה גם לחברות פרטיות קטנות יותר. יוזמת החוק המקורי מתנגדת

13.06.2022, 17:00 | מאיה כהן

משרד הכלכלה פרסם היום (ב') להערות הציבור טיוטה של צו שמטרתו להרחיב את היקף חובת החברות הפרטיות לנתח את פערי השכר בחברה ולפרסם את הניתוח לציבור. כעת הצו חל על חברות ציבוריות, עמותות וחברות פרטיות עם יותר מ-518 עובדים. לפי התיקון החדש, גם חברות פרטיות עם למעלה מ-200 עובדים יהיו חלק מהחובה. ההחלטה פורסמה להערות הציבור עד ה-4 ביולי - והיא אינה מחייבת תהליך חקיקה נוסף בכנסת כדי לעבור.

לפרויקט תורת הפערים בכלכליסט לחצו כאן

חברת הכנסת אתי עטיה שיזמה את החוק המקורי התנגדה לצו החדש בטענה שיכניס את העסקים לסחרור: "עם כל הכבוד לשרת הכלכלה והתעשייה, כל שינוי בחוק חייב להיות אחרי תקופת מבחן ביישום החוק וקיום דיונים והיערכות נכונה להרחבתו. בתהליך החקיקה הקשבנו לתעשיינים והתחשבנו במעסיקים כדי לעודד את שגשוג המשק ולא להוביל חלילה לקריסת החברות וגל פיטורים. אסור לנבחרי הציבור לפעול בפזיזות". מועד הפרסום הראשון של הדו"חות היה ב-1 ביוני, ובתחילת שבוע הבא צפויה נציבות שיוויון הזדמנויות בעבודה לפרסם את רשימת החברות שטרם פרסמו אותו.


שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, אבי מועלם שרת הכלכלה אורנה ברביבאי | אבי מועלם שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, אבי מועלם


מאז שעבר מועד פרסום הדו"חות הראשון, נמתחה ביקורת רבה כלפי נוסח החוק הנוכחי. בין היתר הועלו טענות כי המספר המינימלי של העובדים גבוה מדי, וכי הוא נקבע ללא שיקול מקצועי אמיתי (המספר המדויק, 518, נקבע על ידי חיים כץ כיו"ר בוועדת העבודה והרווחה, והסיבה למספר שנקבע היא צירוף הסמלים חמסה ו-ח"י).

לצד ביקורת זאת, נשמעה גם ביקורת על כך שאין הנחיות מפורשות בחוק כיצד לבצע את חישוב פערי השכר, וכל חברה יכולה לחלק את עובדיה למספר שונה של קבוצות על פי פרמטרים לבחירתה ולחשב את פערי השכר בכל קבוצה. בנוסף, נטען שמכיוון שאין סנקציה לגבי חברות שאינן מפרסמות את הדו"ח או אפילו גורם ממשלתי שאליו החברות מחויבות לשלוח את הדו"ח, קשה לוודא שכל החברות יבצעו את החוק כנדרש.

לצד הצו של שרת הכלכלה, ישנן חברות כנסת נוספות שמעוניינות לבצע שינויים בחוק - חברת הכנסת ענבר בזק (יש עתיד) צפויה להגיש הצעת חוק האוסרת על כל חברה שלא פרסמה את החוק כנדרש לספק שירותים או רכש למגזר הציבורי, וחברת הכנסת אפרת רייטן צפויה להגיש הצעת חוק של שדולת הנשים שמוסיפה גורם קבוע בממשלה שיהיה אחראי על איסוף הדו"חות ולבדוק האם החברות במשק מנתחות את פערי השכר בין גברים ונשים כנדרש.

תגיות