אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מברזים ועד חלונות: ההאטה בנדל"ן מכה בחברות שמספקות מוצרים לבנייה עבודות בנייה של דירות חדשות באשקלון | צילום: תומר שונם הלוי

מברזים ועד חלונות: ההאטה בנדל"ן מכה בחברות שמספקות מוצרים לבנייה

הירידה בהתחלות בנייה, העלייה במלאי הדירות הלא מכורות והזינוק בריבית מורגשים היטב אצל ספקיות המוצרים לתחום המגורים. בחצי השנה האחרונה חברות אלה חוות התכווצות בהכנסות וצניחה ברווחים

03.09.2023, 06:28 | יניב רחימי

ההאטה בשוק הנדל"ן למגורים בישראל באה לידי ביטוי בדו"חות הכספיים של החברות שמספקות מוצרים לענף הבנייה. אותן חברות, ששגשגו וחגגו בשנים העליזות שבהן דירות נחטפו כמו לחמניות, חוות בחצי השנה האחרונה התכווצות בהכנסות וצניחה ברווחים.

החל משנת 2022 ניכרת עלייה במדד המחירים לצרכן. בניסיון לרסן את האינפלציה ולבלום את הצריכה, ריבית בנק ישראל עלתה מ־0.1% באפריל 2022 לרמה הנוכחית של 4.75%. אם לשפוט לפי נתוני מדד המחירים לצרכן, בנק ישראל הצליח לדכא את האינפלציה, אבל לא רק אותה. הפעילות במשק ירדה, וניכרת האטה בשוק הבנייה למגורים.

קשה להבחין בהאטה המדוברת בדו"חות הכספיים של חברות הנדל"ן למגורים. הסיבה לכך היא שעל פי כללי החשבונאות, חברות אלה מכירות בהכנסות מדירות שנמכרו בעבר לפי קצב הביצוע שלהן. מכאן שדו"ח רווח והפסד לא מביא לידי ביטוי את הירידה החדה בקצב המכירות במהלך תקופת הדו"ח ואינו מבטא את החולשה בענף.

החולשה בענף הנדל"ן למגורים ניכרת בכמה פרמטרים. החל מהירידה בהתחלות הבנייה, שלפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ירדו ב־10.4% מאפריל 2022 עד מרץ 2023; דרך מלאי הדירות הלא מכורות שבידי הקבלנים שעלה במידה ניכרת; ועד לשוק השיפוצים שסובל מירידה חדה בשנה האחרונה.

קליל: "האטה מתמשכת בשווקים"

קליל תעשיות, שבשליטת צורי דבוש (66%) ובניהול פרדי אבוקרט, עוסקת בייצור פרופילים ומוצרי אלומיניום לענף הבנייה. פעילות זו חושפת אותה לעליות ולמורדות של תחום הנדל"ן למגורים, וזה בא לידי ביטוי בתוצאות העסקיות של החברה. במחצית הראשונה של 2023 ההכנסות של קליל התכווצו ב־19% והסתכמו ב־201 מיליון שקל. הרווח הגולמי נחתך ב־44% והסתכם ב־36 מיליון שקל. והרווח התפעולי צנח ב־71% ל־11 מיליון שקל בלבד.

קליל מסבירה את ההרעה בתוצאות העסקיות שלה במגזר הפרופילים כתוצאה משילוב של ירידה במחירי המכירה יחד עם ירידה בכמות הנמכרת. "מגמת הצמיחה, שאפיינה את המשק בשנת 2021 ובתחילת 2022, התהפכה במהלך הרבעון השני של 2022 ומאז ניכרת האטה מתמשכת במרבית השווקים בהם פעילה החברה", נכתב בדו"ח.

יואב גולן (מימין) וצורי דבוש. הסביבה העסקית הנוכחית עשויה ליצור הזדמנויות לחברות גדולות וחזקות, צילום: רמי זרנגר אוראל כהן יואב גולן (מימין) וצורי דבוש. הסביבה העסקית הנוכחית עשויה ליצור הזדמנויות לחברות גדולות וחזקות | צילום: רמי זרנגר אוראל כהן יואב גולן (מימין) וצורי דבוש. הסביבה העסקית הנוכחית עשויה ליצור הזדמנויות לחברות גדולות וחזקות, צילום: רמי זרנגר אוראל כהן

נקודת האור בדו"חות של קליל נובעת מכך שיש לה יתרות נזילות של 107 מיליון שקל, והיא נטולת חוב פיננסי. עובדה זאת הופכת את העלאת הריבית במשק ליתרון עבור החברה שרשמה במחצית הראשונה של השנה הכנסות מימון נטו של 300 אלף שקל, לעומת הוצאות מימון נטו של 4.1 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. השיפור בסעיף המימון נובע בעיקר הודות לעלייה בשווי תיקי ניירות הערך הסחירים שבתקופה המקבילה סבל מירידה.

במבט קדימה קליל יכולה להתנחם בירידה של 24% שנרשמה במחצית הראשונה של 2023 במחיר הממוצע של האלומיניום שמהווה את הבסיס לקביעת מחירי רכישת חומר הגלם העיקרי של החברה. הירידה במחיר חומר הגלם עשויה לאפשר לקליל להעלות את הרווחיות הגולמית, ואולי לאפשר הוזלת המוצרים שהחברה מוכרת.

חמת: קיפאון בהכנסות

קבוצת חמת שנשלטת בידי יואב גולן (54%) ומנוהלת בידי ניר קליין, סובלת גם היא מההאטה בענף הנדל"ן למגורים. המוצרים העיקריים של חמת הם ברזים, כיורים, כלים סניטריים, מקלחונים, אביזרים לאמבטיה, חיפויים וריצופים מקרמיקה, גרניט פורצלן, שיש, פרקט, מוצרי אינסטלציה ומטבחים.

חמת מצביעה על האינפלציה והריבית כגורמים שהשפיעו לרעה על היקף הפעילות בשוק הדיור ושהובילו להאטה בעסקאות לרכישת דירות. עוד צוין בדו"ח של חמת כי "מלאי הדירות הלא מכורות שבידי הקבלנים עלה במידה ניכרת בשנה האחרונה" ושמצב המשק בכלל ושוק הדיור בפרט פגעו בהיקף הפעילות ובתוצאותיה העסקיות.

חמת מציגה במחצית הראשונה של 2023 יציבות בסעיף המכירות שירדו בשיעור זניח של 0.4%. אלא שהיציבות הזאת נובעת הודות לרכישת 70% מפעילות מטבחי זיו שהושלמה במרץ 2022. פעילות המטבחים תורמת לצמיחה לא אורגנית בהכנסות של חמת, בעוד שבמגזרי הברזים, ההפצה, הקמעונאות והקרמיקה ניכרת ירידה בהכנסות.

עקב אכילס של חמת הוא סעיף הוצאות מכירה ושיווק שהתרחב ב־11% והסתכם ב־143 מיליון שקל. העלייה בהוצאות אלו מיוחסת למגזר המטבחים, ולמגזר הקמעונאות והקרמיקה. בהינתן קיפאון בהכנסות ועלייה בהוצאות, הרווח התפעולי נשחק ב־24% ל־46 מיליון שקל. בשורה התחתונה, חמת מציגה צניחה של 48 מיליון שקל ברווח הנקי ל־24 מיליון שקל, וזאת בשל הוצאות המימון של החברה.

החוב של חמת, שבמהלך תקופת הדוח הסתכם בממוצע ב־323 מיליון שקל, אומנם לא צמוד למדד אך ברובו נושא ריבית משתנה. השיעור הממוצע של ריבית בנק ישראל במחצית הראשונה של 2023 היה 4.26% בהשוואה ל־0.29% בחציון המקביל אשתקד. לכן עליית הריבית הביאה לעלייה של 9.8 מיליון שקל בהוצאות המימון במחצית הראשונה.

בירמן: עלייה בהוצאות המימון

חברה נוספת שסובלת מההאטה בענף הנדל"ן היא בירמן עצים ופרזול, שבשליטת משפחת בירמן (70%) ובהנהלת בימין בירמן. החברה עוסקת ביבוא, ייצור ושיווק של מוצרים וחומרי גלם שמיועדים בעיקר ליצרני ריהוט ולעוסקים בעיצוב פנים. החברה משווקת בעיקר מוצרי עץ שונים, מוצרי פרזול, מוצרי חשמל למטבחים ומשטחים מעובדים.

במחצית הראשונה של 2023 ההכנסות של בירמן התכווצו ב־9% וההסתכמו ב־202 מיליון שקל בשל שילוב של ירידה במחירי המכירה (בעיקר של לוחות עץ) וירידה בכמות הנמכרת של חלק ממוצרי החברה.

בבירמן מציינים שבמחצית הראשונה של 2022 החברה נהנתה מביקוש גבוה למוצריה לנוכח תקופת הקורונה שתרמה לביקוש למוצרים שמספקים פתרונות לשיפור ועיצוב המרחב הביתי.

במחצית הראשונה של 2023 הרווח הגולמי של בירמן נשחק ב־24% ל־53 מיליון שקל בעיקר בשל הירידה שחלה במחירי המכירה של לוחות העץ ולנוכח העובדה שבמהלך השנה הנוכחית מומש מלאי שנרכש בעלות גבוהה יחסית במהלך שנת 2022. לעומת זאת, במחצית הראשונה של 2022 בירמן נהנתה מעלייה במחירי המכירה בארץ בשל מחסור בסחורות שנגרמו כתוצאה מאי סדרים בשרשראות האספקה העולמית.

הביקוש הגבוה למוצרי החברה ויתרת המלאי הגבוהה במחסני החברה איפשרו לבירמן לתת מענה לביקוש בשוק במחירים ובשולי רווח גבוהים. בירמן מציינת בדו"ח שלה כי "החל מהרבעון הראשון של שנת 2023 חלה ירידה בתעריפי ההובלה הימית לרבות ירידה במחירי רכש מלאי לוחות העץ של החברה". הירידה במחירי חומרי הגלם שמשמשים את בירמן עשויה לאפשר לחברה להעלות את שיעור הרווחיות הגולמית בעתיד.

למרות הירידה בהיקף הפעילות, ההוצאות התפעוליות של בירמן נותרו ללא שינוי ואף עלו בכ־1.1 מיליון שקל. עובדה זאת מביאה לידי כך שהרווח התפעולי של החברה רשם ירידה חדשה של 67% ל־9 מיליון שקל. עלייה של 4.8 מיליון שקל בהוצאות המימון לנוכח העלייה בריבית האפקטיבית על החוב הפיננסי מביאה לידי כך שבשורה התחתונה הרווח הנקי של בירמן הסתכם ב־0.7 מיליון שקל בלבד, צניחה של 96% לעומת הרווח הנקי במחצית הראשונה של 2022.

כפי שהפריחה בענף הנדל"ן למגורים הטיבה עם קליל, חמת ובירמן, כך ההאטה הענפית פוגעת בהן. הירידה בהתחלות הבנייה, העלייה במלאי הדירות הלא מכורות שבידי הקבלנים, ההאטה בשוק השיפוצים, העלייה בריבית במשק — כל אלו תורמים להרעה בתוצאות העסקיות של החברות שמוכרות מוצרים שונים לתחום הבנייה, חברות שצריכות להישאר על הגלגל בתקווה שההאטה בתחום תסתיים בקרוב.

הסביבה העסקית הנוכחית עלולה להקשות על החברות הקטנות והחלשות לשרוד, ועשויה ליצור הזדמנויות רכישה עבור החברות הגדולות והחזקות. מציאות כזאת תאפשר מהלכים של מיזוגים ורכישות שיביאו לצמיחה לא אורגנית שתפצה על אובדן הכנסות ושחיקה ברווחיות מהפעילויות המסורתיות. להישאר על הגלגל ולבצע רכישות — אלו מהלכים שיהיו קלים יותר לחברות נטולות חוב, אך מאתגרים יותר לחברות ממונפות שייאלצו לשאת בעול הריבית דווקא בתקופה של האטה.

תגיות