אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בוראט לכולם": אמזון מסמנת את סוף הבלעדיות בעולם הסטרימינג "בוראט". סרט ההמשך יופץ לכולם אחרי שיירד משירות אמזון | צילום: 20th Century Studios

"בוראט לכולם": אמזון מסמנת את סוף הבלעדיות בעולם הסטרימינג

אמזון מקימה חטיבה שתתמקד במכירת והפצת סדרות וסרטים לכל שירותי הסטרימינג, ותסייע לה להגדיל הכנסות בעידן של תחרות עזה. דיסני+ בוחנת מהלך דומה על רקע העמקת ההפסד

11.05.2023, 21:34 | עומר כביר

ה־1 במרץ 2022 היה יום שחור למנויי נטפליקס חובבי מארוול. באותו יום כל שש סדרות מארוול של שירות הסטרימינג נעלמו ולא היו זמינות עוד לצפייה. היה זה קיצו של שיתוף פעולה מוצלח ומדובר בין נטפליקס לדיסני, שהחל בעידן אחר, עידן שבו נטפליקס הייתה שירות הסטרימינג היחיד בשטח וכל ענקיות התוכן האחרות רק חיפשו איך להזרים אליה תכנים. אבל אז התעוררו האולפנים ההוליוודיים, הבינו שהם לא יכולים להפקיר את הזירה לשחקנית הצעירה מעמק הסיליקון, והחלו לפתח שירותי סטרימינג משלהם.

כשדיסני החלה לעבוד על דיסני+, נטפליקס מיהרה להוריד את מארוול שלה מהשירות, וכשפקע הסכם הרישוי, אף חברה לא מצאה סיבה לחדש אותו. שבועיים אחרי הפרידה מנטפליקס נחתו הסדרות בדיסני+, שגם החלה להחיות אותן עם עונות חדשות. המנטרה החדשה הייתה: לא עוד סינרגיה, אלא גנים סגורים ונפרדים של תוכן בלעדי, יוקרתי ואיכותי.

הרבה תוכני זבל זרמו מאז ביותר מדי שירותי סטרימינג שחלקם כבר ירדו מהאוויר. במקביל היו גם משבר כלכלי, אינפלציה, ועייפות כללית של הציבור הרחב מעודף השירותים, עומס התכנים והקושי לבחור בין כל כך הרבה ספקיות סטרימינג. כל אלו כעת מאלצים את השירותים לשנות את המנטרה שהנחתה אותם בשנים האחרונות ולהתחיל לשאול, אולי אנחנו דווקא יכולים להיות לשתף פעולה בכל הקשור לתוכן?

כעת אמזון עושה צעד ראשון לקראת זה. השבוע השיקה אמזון חטיבה חדשה, Amazon MGM Studios Distribution, שתפקידה יהיה למכור ולהפיץ סדרות וסרטים שהפיקו אמזון ואולפני MGM (שהחברה רכשה בשנה שעברה תמורת 8.5 מיליארד דולר) לגופים אחרים. המטרה העיקרית של החטיבה תהיה ניהול ההפצה של ספריית התוכן הענקית של MGM, שכוללת 4,000 סרטים ו־17 אלף פרקי סדרות טלוויזיה, ובהם מותגים איקוניים כמו "ג'יימס בונד", "רובוקופ" ו"רוקי". ואולם, לפי בלומברג היא תפיץ גם סדרות מקור וסרטים של אמזון פריים וידיאו, דוגמת "גברת מייזל המופלאה" וסרט המשך ל"בוראט", אחרי שיסיימו את הצגתם הראשונית בשירות.

אמזון לא לבד במהלך זה. בפברואר דיווחה בלומברג שדיסני בוחנת הפצה של תוכני מקור לפלטפורמות יריבות, על רקע הגידול בהפסדים של פעילות הסטרימינג שלה. בחברה מקווים לייצר יותר מזומנים מספריית התוכן האיקונית והענקית שלה, שברובה הגדול זמינה רק בשירותי דיסני+ והולו שבבעלותה. דיסני החלה לאגור תכנים שקודם לכן הפיצה עם השקת דיסני+ ב־2019, מהלך שזכה לברכת המשקיעים בוול סטריט אך עלה לחברה ביוקר בדמות אובדן מיליארדי דולרים בהכנסות ממכירות ועסקאות רישוי עם חברות תוכן אחרות. שחקנית משמעותית אחרת, WB-Discovery, החלה עוד בינואר למכור סדרות HBO ו־HBO Max שבוטלו לשירותי סטרימינג קטנים יותר.

בעידן של התייקרות בעלויות ההפקה, גידול בקושי לגייס מנויים ועומס תכנים כה רב בשירות עד כי מרביתם כמעט שאינם נצפים, יש לשירותי סטרימינג שתי סיבות מרכזיות לשחרר את הרסן ולמכור רישיונות שידור לשחקנים אחרים. הראשונה, והמובנת מאליה, היא הכנסה ישירה מהסכם הרישוי.

השנייה מורכבת מעט יותר. כל כותר שיושב בשירות סטרימינג, גם כותר מקורי שהופק על ידי השירות ונמצא בבעלותו המלאה, עולה לו כסף בדמות תמלוגים שמשולמים לשחקנים, יוצרים ואנשים צוות מרכזיים אחרים כמו מפיקים או תסריטאים. בעולם הישן של שידורים ליניאריים, התמלוגים היו משולמים על כל שידור חוזר של פרק מסדרה. אבל היום, התמלוגים משולמים רק מעצם כך שהכותר זמין בשירות הסטרימינג, בלי קשר להיקף הצפייה בו. כלומר, תוכן שזמין בשירות סטרימינג צריך להצדיק את נוכחותו שם בכך שימשוך מנויים חדשים או ישאיר מנויים קיימים, דבר שניתן למדוד ישירות לפי היקף הצפייה בו.

תוכן שכמעט שאינו מושך צופים למעשה מייצר לשירות הפסדים ויש לו אינטרס מובהק להפטר ממנו, אם באמצעות מכירתו לשירות אחר, או אפילו, כפי שנעשה בכמה מקרים, להוריד אותו מהאוויר לחלוטין.

שוק הסטרימינג העולמי נמצאה ברוויה, ולא יכול להכיל את כל השחקנים והתכנים שהם מייצרים. הדבר מאלץ חברות לבצע מיזוגים (אמזון רכשה את MGM, WB ודיסקברי התמזגו), איחודים (פאראמאונט מאחדת את פאראמאונט+ ושואוטיים לשירות סטרימינג אחד) וקיצוצים (רק אתמול הכריזה אחת החטיבות הגדולות של פאראמאונט, שמרכזת בין השאר את מותגי הטלוויזיה MTV, קומדי סנטרל וניקולודיאון, על קיצוץ רוחבי של 25% מכוח העבודה וסגירת MTV News). עתה הן נאלצות גם לזנוח אסטרטגיות שרק לפני שנה נחשבו ככלי יסודי במיצוב העצמי ובניית שירותי הסטרימינג שלהן.

תגיות