אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האתגר הכלכלי של הרמטכ"ל החדש: פיצוח הבונקר של האוצר הרצי הלוי רמטכ"ל ה-23 של צה"ל | צילום: דובר צה"ל

פרשנות

האתגר הכלכלי של הרמטכ"ל החדש: פיצוח הבונקר של האוצר

האלוף הרצי הלוי הוא המינוי הקל מבחינתו של שר הביטחון בני גנץ לתפקיד הרמטכ"ל. האיש שצפוי להגיע לראש המערכת הצבאית מכיר היטב את ההיבטים הכלכליים בפעילות הצבא והוא תומך נלהב של הגדלות הרמטכ"ל הבעייתיות

04.09.2022, 21:55 | שלמה טייטלבאום

האלוף הרצי לוי - זה האיש של שר הביטחון בני גנץ לתפקיד הרמטכ"ל. הבחירה לא הפתיעה איש, הן מאחר שהלוי מכהן ב־14 החודשים האחרונים כסגן הרמטכ"ל, והן בשל העובדה שהתאמתו לתפקיד הרמטכ"ל ידועה זה שנים במערכת המדינית והצבאית. גם העובדה שהמינוי נעשה בעיצומה של מערכת בחירות הביאה לכך שגנץ העדיף למנות את המינוי הטבעי והבלתי מפתיע, שהוא ללא ספק הלוי.

הלוי נחשב לקצין מוערך ומלומד, שמחזיק בניסיון צבאי עשיר ומגוון. הוא צמח בחטיבת הצנחנים, אך לאחר מכן שירת כעשור בסיירת מטכ"ל עד שמונה למפקד הסיירת. לאחר מכן התנסה בפיקוד על החטיבה המרחבית מנשה וחטיבת הצנחנים. בהמשך הדרך, שימש כראש אגף המודיעין, וכמפקד פיקוד דרום. בתפקידו האחרון כסגן הרמטכ"ל התמודד הלוי עם מה שהוגדר "בניין הכוח" של הצבא. תפקיד סגן הרמטכ"ל דרש מהלוי הן תכנון אסטרטגי לטווח ארוך והן התעמקות בסוגיות כלכליות שנוגעות לצה"ל.

בשנתו כסגן הרמטכ"ל התמודד הלוי עם מספר אתגרים כלכליים. כמו בכל שנת תקציב, גם הפעם צה"ל דרש תוספות משמעותיות לתקציב הביטחון. תוספות התקציב נסגרו בישיבה משולשת של ראש הממשלה הקודם נפתלי בנט, שר האוצר אביגדור ליברמן וגנץ, למורת רוחם של חלק מפקידי האוצר. להגדלה התקציבית הפעם היה אתגר נוסף - צה"ל פועל בתוכניות חמש שנתיות וצה"ל בהנהגת הרמטכ"ל אביב כוכבי גיבש את התוכנית הרב שנתית (תר"ש) תנופה, אך לא הצליח להגיע עם משרד האוצר לסיכום למימושה. עובדה זו עומדת דווקא לטובתו של הלוי, שיוכל לקדם תר"ש חדש במקום תר"ש תנופה, שלא נסגר סופית מבחינה תקציבית.

בשנה האחרונה הלוי חווה על בשרו את כוחה של התקשורת הכלכלית ושל פקידי האוצר. בכובעו כסגן הרמטכ"ל הוא אחראי על ניהול כוח האדם בצה"ל וגם לסוגיית הגדלות הרמטכ"ל. הלוי – כמו שאר בכירי צה"ל – הופתע מעוצמת ההתנגדות הציבורית להכשרת הגדלות הרמטכ"ל בחקיקה. לפי תפיסת העולם שלו, מדובר בפרקטיקה ישנה שהיתה מקובלת על כולם, וכעת התעוררה רק בעיה משפטית טכנית שיש לתקנה.

במהלך השנה האחרונה הלוי לא הביע באופן פומבי אפילו סדק של התקפלות בסוגיית הגדלות הרמטכ"ל ופנסיות הגישור. אך בחודשים האחרונים מתקבלים דיווחים חוזרים ונשנים הן מצד משרד האוצר והן מצד הצבא על התקדמות משמעותית באסדרת פנסיות הגישור והגדלות הרמטכ"ל. אין ספק שההתקדמות הזו צריכה להיזקף גם לזכותו של הלוי, וייתכן כי אחרי שהוא יגיע לכס הרמטכ"ל נראה פריצות דרך בתחומים הכלכליים הללו.

להלוי יש השכלה כללית רחבה והבנה כלכלית מעמיקה, עם זאת, עד עכשיו הוא סירב להודות כי יש מקום לרביזיה בכל מה שקשור לניהול כח האדם בצבא. עמדתו היתה כי העובדה שהשירות הצבאי שונה באופיו מרוב התפקידים במגזר הציבורי, מהווה הצדקה עקרונית לפנסיות הגישור, הניתנות מגיל עזיבת השירות ועד לגיל פרישה.

אך ייתכן מאוד כי הלוי יפתיע אחרי כניסתו לתפקיד. בשנה האחרונה הוא נזהר מאוד – בוודאי בפגישות עם עיתונאים – שלא להציג את תפיסת עולמו הרחבה והכנה בנוגע לניהול כוח האדם בצה"ל, וזאת כנראה כדי שלא לפגוע בסיכוייו להיבחר לתפקיד הרמטכ"ל. ייתכן כי כעת הוא יחוש חופש רב יותר ויפתיע בסוגיות הללו.

מן הבחינה הביטחונית, הלוי גורס כי האיומים על ישראל מחייבים גידול משמעותי בתקציב הביטחון, זאת בין היתר בשל העלות הגבוהה של אמצעים טכנולוגיים מתקדמים. עם זאת, הלוי סבור שהמגמה ארוכת הטווח של התכווצות תקציב הביטחון כחלק מהתוצר היא מבורכת.

הרצי הלוי

תפקיד: סגן הרמטכ"ל

מצב משפחתי: בן 55, נשוי ואב לארבעה ילדים

תפקידים קודמים במטכ"ל: מפקד פיקוד דרום, ראש אגף המודיעין

תפקידים אחרים בצבא: התגייס ב-1985 לנח"ל המוצנח. בהמשך הגיע לפקד על סיירת מטכ"ל

השכלה: תואר ראשון בפילוסופיה ומינהל עסקים מהאוני' העברית. תואר שני בניהול משאבים לאומיים מהאוני' לביטחון לאומי בוושינגטון

תגיות