אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כוח העבודה מתכווץ, רובוטים יעזרו לסין לשמור על יתרון בייצור מפעל של LXD רובוטיקס | צילום: רויטרס

כוח העבודה מתכווץ, רובוטים יעזרו לסין לשמור על יתרון בייצור

מספר הסינים בגיל העבודה צפוי לצנוח בחדות בשנים הבאות בגלל ילודה נמוכה והזדקנות האוכלוסייה. הפתרון למחסור הצפוי בכוח אדם זול: האצת תהליך הכנסת רובוטים למפעלים. אנליסט: "אי אפשר לחכות עד שייגמרו האנשים"

20.09.2022, 21:10 | חדשות חוץ

סין התקינה במפעליה בשנה שעברה כמעט את אותו מספר רובוטים כמו בשאר העולם, זאת לאחר שהגבירה את קצב האוטומציה כדי לשמור על דומיננטיות בתחום הייצור ברקע התכווצות כוח העבודה.

לפי בדיקה שערך "הוול סטריט ג'ורנל" בנתוני הפדרציה הבינלאומית לרובוטיקה, מספר המשלוחים של רובוטים תעשייתיים לסין זינק בשנה שעברה ב־45% בהשוואה לשנה קודם לכן, ליותר מ־243 אלף יחידות.

בעקבות העלייה בביקושים, סין ייצגה קצת פחות ממחצית ההתקנות של רובוטים תעשייתיים בשנה שעברה, ובכך היא חיזקה את מעמדה כשוק הגדול בעולם עבור יצרני רובוטים. הנתונים הראו כי סין התקינה כמעט פי שניים רובוטים חדשים לעומת בתי חרושת ברחבי יבשת אמריקה ובאירופה.

ההסבר לכך נעוץ באופן חלקי בשאיפה של סין להדביק את הקצב עם הכלכלות העשירות יותר. סין מפגרת מאחורי ארה"ב ויצרניות מובילות אחרות כמו יפן, גרמניה ודרום קוריאה בנוכחות של רובוטים בקווי הייצור. תהליך האוטומציה המואץ משקף גם את ההכרה הגוברת בכך שהמפעלים הסיניים צריכים להתאים את עצמם למציאות של הידלדלות כוח האדם הזול והעלייה ברמות השכר.

לפי תחזית האו"ם, בשנה הבאה צפויה הודו לעקוף את סין כמדינה המאוכלסת ביותר בעולם. מגזר בני 64-20 בסין - המהווה את רוב כוח העבודה - ככל הנראה כבר הגיע לשיא, כך לפי תחזיות האו"ם, וצפוי לצנוח בחדות אחרי 2030 ברקע שיעורי ילודה נמוכים והזדקנות האוכלוסייה.

באמצעות הרובוטים, המפעלים בסין יכולים לתת מענה למחסור הגדל בכוח אדם ולשמור במקביל על עלויות נמוכות, מה שיוריד את הכדאיות של הזזת מרכזי ייצור עבור חברות מערביות לשווקים מתפתחים אחרים, או אפילו למדינת האם.

משום שסין כבר לא יכולה להסתמך על התרחבות שוק התעסוקה כזרז לצמיחה כלכלית, האוטומציה מהווה עבורה את הפתרון הבטוח ביותר - כך לפי כלכלנים. זאת משום שהאוטומציה מגבירה את התפוקה של העובדים הקיימים, דבר החיוני לסין לחיזוק כלכלתה.

לפי נתונים רשמיים, התפוקה לשעת עבודה בסין ב־2021 היתה רבע מהממוצע של ה־G7 וחמישית לעומת הרמות הקיימות בארה"ב. במקביל, קצב העלייה בפריון העבודה האט בשנים האחרונות, ולאחר קצב שנתי של 9% בממוצע ב־2010-2000, בעשור החולף טיפסה התפוקה השעתית ב־7.4%. "אי אפשר לחכות עד שייגמרו האנשים כדי להתחיל לטפל בזה", ציין אנדרו האריס, סגן הכלכלן הראשי בחברת הייעוץ פאתום בלונדון, שצוטט ב"וול סטריט ג'ורנל".

חרף מתיחות הסחר עם ארה"ב וחשש גובר במערב לגבי הסתמכות יתר על תוצרת סינית, סין היא עדיין היצרנית התעשייתית המובילה בעולם ואחראית על 29% מהייצור הגלובלי, כך לפי נתוני האו"ם.

בה בעת, עובדים צעירים לא ששים כעת לעבוד במפעלים ומעדיפים משרות גמישות יותר במגזר השירותים הגדל של סין. במקביל, תהליך ההגירה הפנימית שהיה נפוץ לאורך השנים, מתמתן כעת. במגזר הייצור הסיני היו מועסקים כ־147 מיליון בני אדם בשנה שעברה - כך לפי הערכות של איגוד כוח האדם הבינלאומי, ירידה משיא של 169 מיליון ב־2012. לאורך אותה תקופה, התעסוקה במגזר השירותים צמחה ב־32% לכ־365 מיליון.

תהליך האוטומציה גם מסייע למפעלים הסיניים להתמקד במשימות ייצור מתוחכמות יותר המחייבות רמות דיוק גבוהות, זאת בעוד עלויות הרובוטים נמצאות במגמת ירידה.

חברת דובוט שבסיסה בשנז'ן, יצרנית של זרועות רובוטיות קטנות המשמשות לתעשייה ולחינוך, פיתחה מערכת רובוטית עבור לקוח בסין המייצר אוזניות אלחוטיות לאפל. המערכת משתמשת בזרועות כדי להתקין מגנטים בנרתיקים של האוזניות, תהליך שבדרך כלל נדרשו לו ארבעה בני אדם. לעומת הצוות האנושי שהשלים 650 נרתיקים כאלה בשעה, הזרועות הרובוטיות יכולות להשלים 800 - כך לפי מנהל המוצר בדובוט, שי ז'ונז'י. "אוטומציה היא טרנד בלתי נמנע", הוא סיכם.

במקביל, תעשיית הרובוטיקה בסין מתפתחת בקצב מסחרר, ובתערוכה ייעודית שהתקיימה בחודש שעבר בבייג'ינג, הציגו יצרניות מקומיות מאות סוגים של רובוטים המיועדים למגוון מגזרים, מרפואה ועד חקלאות.

ברחבי העולם ההתקנה של רובוטים במפעלים טיפסה ב־27% ב־2021 לעומת 2020, ל־486,800. ארה"ב ושווקים אחרים באמריקה הוסיפו 49,400 רובוטים ב־2021, עלייה של 27% לעומת שנה קודם לכן, ובאירופה ההתקנות עלו ב־15% ל־78 אלף.


תגיות