אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נמלים באירופה וארה"ב: היעד החם של פעילים נגד ישראל מפגינים בנמל טאקומה, השבוע. "באנו לכאן כדי לדרוש הפסקת אש מיידית" | צילום: AP Photo/Lindsey Wasson

נמלים באירופה וארה"ב: היעד החם של פעילים נגד ישראל

עובדי נמלים וגורמים פרו־פלסטינים ניסו בימים האחרונים למנוע יציאת ספינות מבלגיה, ספרד וקליפורניה שלטענתם נשאו ציוד צבאי המיועד ללחימה בעזה. בגרמניה, הממשלה הסירה חסמים בירוקרטיים, והיצוא הבטחוני לישראל זינק פי 10

09.11.2023, 06:02 | תמר טוניק

פעילים נגד הלחימה הישראלית בעזה הפכו גם את נמלי הים של אירופה וארצות הברית יעד למחאותיהם. כך, במקביל לנמלי אוקלנד וטאקומה בארצות הברית, מפגינים פשטו בימים האחרונים גם על נמלים בבלגיה ובברצלונה.

השבוע, איגוד העובדים של נמל ברצלונה, אחד הגדולים באירופה, סירב להטעין ולפרוק ציוד צבאי העשוי לשמש למלחמה בעזה וקרא להבעת תמיכה באזרחים המצויים באזורי סכסוך גלובליים. ההחלטה לצאת להפגנה היתה בעיקרה סמלית ומטרתה לעודד נמלים נוספים בספרד לנקוט מהלכים דומים — כך לפי מזכיר איגוד העובדים OEPB ג'וזף מריה דיאופ, שאמר את הדברים לסוכנות רויטרס שלשום. האיגוד הוא היחיד המייצג את 1,200 הסוורים בנמל ברצלונה. לפי דיאופ, ארגונים הפעילים למען שלום מסוגלים לסייע לעובדי האיגוד לאתר את המכולות שבהן נמצא ציוד צבאי. עוד אמר, כי הוא משוכנע שישנם מטענים צבאיים בברצלונה, משום שזהו נמל המשנע את כל סוגי הסחורות. עם זאת, לא ברור בשלב זה אם אכן ניאותו אותם ארגונים לסייע לאיגוד העובדים לאתר את המשלוחים, והמחאות נותרו, כדברי דיאופ, בעיקר סמליות.

היצוא הספרדי של נשק לישראל הוא זניח יחסית. במחצית הראשונה של 2022, ספרד ייצאה ציוד צבאי בשווי 1.3 מיליארד יורו, מתוכו ציוד ב־9 מיליון יורו לישראל — כך לפי נתונים רשמיים.

המחאה בנמל התקיימה בעקבות הפגנות נגד ישראל ששטפו את רחובות ברצלונה לאחר פתיחת המערכה בעזה. עם זאת, חברי איגוד העובדים יצאו בעבר גם נגד מערכות צבאיות אחרות. בשנת 2011 הם נקטו מהלכים דומים ברקע הלחימה בלוב, ובעשורים האחרונים הם השתתפו במספר פרויקטים להובלת סיוע הומניטרי למערב הסהרה ולניקרגואה. "בתור איגוד עובדים, יש לנו מחויבות לכבד ולהגן על הצהרת זכויות האדם הבינלאומית", מסר השבוע ה־OEPB בהודעה רשמית. "משום כך החלטנו שלא לאפשר לספינות המובילות ציוד לחימה לפעול בנמל שלנו, זאת מתוך מטרה להגן על אוכלוסיות אזרחיות", נאמר עוד בהודעה. "שום מטרה איננה מצדיקה הרג של אזרחים". האיגוד קרא להפסקת אש מיידית ולפתרון של שלום לסכסוכים ברחבי העולם, כולל הסכסוך הישראל־פלסטיני. בשבוע שעבר, איגודי עובדים בבלגיה, ובהם גם עובדי נמל, יזמו פעולות דומות למניעת העברת ציוד צבאי לישראל.

מחאות כאלה התקיימו בימים האחרונים גם בארצות הברית. בתחילת השבוע, מאות מפגינים הגיעו לנמל טאקומה במדינת וושינגטון בשעות הבוקר המוקדמות כשהם נחושים למנוע טעינה של ציוד לספינה הצבאית קייפ אורלנדו, שאמורה היתה, לטענתם, להוביל נשק לישראל. "אנחנו נמצאים כאן היום כדי למנוע מספינה צבאית שהגיעה מאוקלנד לעגון בטאקומה", ציין דובר מטעם ארגון סמידון סיאטל — כך לפי דיווח ב"סיאטל טיימס". המחאות הללו נמשכו יום שלם ובמהלכן יצאו פעילים לים בסירות קאנו כדי לנסות ולמנוע מהספינה להפליג. ישראל הכריזה על סמידון כארגון טרור ב־2021. מהלך דומה נקטה גרמניה בעקבות מתקפת חמאס והידרדרות השיח נגד ישראל.

המאמצים לעצור את הקייפ אורלנדו החלו בנמל אוקלנד בקליפורניה ביום שישי שעבר, לשם הגיעו פעילים מצוידים במגפונים, שלטים ודגלי פלסטין. המחאה נערכה ביוזמת AROC (המרכז הערבי למשאבים ולארגון) הפעילה בסן פרנסיסקו. לפי דיווחים, המפגינים התחלקו לארבע קבוצות וניסו למנוע מעובדי הנמל להתחיל את משמרתם. "באנו לכאן כדי לדרוש הפסקת אש מיידית", אמרה מנהלת AROC ל"סן פרנסיסקו כרוניקל".

בתוך כך דווח כי היצוא הבטחוני הגרמני לישראל זינק השנה פי עשרה כמעט לעומת התקופה המקבילה אשתקד, במיוחד מאז שברלין תיעדפה אישורי יצוא בעקבות מתקפת החמאס — כך לפי מקור ממשלתי שאמר את הדברים אתמול. נכון ל־2 בנובמבר, גרמניה אישרה יצוא של ציוד בטחוני בהיקף של כמעט 303 מיליון יורו לישראל. לשם השוואה, עבור 2022 שנה אושר יצוא בטחוני בשווי 32 מיליון יורו. רוב אישורי היצוא — 185 מתוך 218 — הוענקו לאחר מתקפת ה־7 באוקטובר.

"בעקבות מתקפת חמאס על ישראל, בקשות ליצוא ציוד צבאי לישראל מקבלות עדיפות ומאושרות על ידי הממשלה הפדרלית", ציין אותו מקור. בה בעת, ישראל מהווה עדיין נתח קטן מאוד מהיצוא הבטחוני של גרמניה, שהגיע להיקף של 8.7 מיליארד יורו בתשעת החודשים הראשונים של השנה. גרמניה מספקת לישראל בעיקר רכיבים למערכות הגנה אוויריות וציוד תקשורת — כך לפי סוכנות הידיעות הגרמנית די.פי.אי, שדיווחה על הזינוק ביצוא.

תגיות