אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התחרות בגמל מתחממת: הראל חותכת את דמי הניהול ל"חבר" ניר כהן, מנכ"ל הראל | צילום: טל שחר

התחרות בגמל מתחממת: הראל חותכת את דמי הניהול ל"חבר"

חברת הביטוח חתמה על חוזה חדש עם מועדון חבר, שבמסגרתו תנהל את קרנות ההשתלמות של חברי המועדון ובני זוגם בדמי ניהול של 0.18% בשנה. מדובר בדמי הניהול הנמוכים ביותר בענף, וגם לעומת דמי ניהול ממוצעים של 0.6% שגובה הראל בגמל

12.01.2023, 06:02 | אלמוג עזר

בתחילת השבוע הנוכחי הטילה חברת הביטוח הראל פצצה בשווקים לאחר שהחליטה כי היא מעוניינת לרכוש את חברת כרטיסי האשראי ישראכרט, לפי שווי חברה של 2.7 מיליארד שקל. הראל, שבשליטתה של משפחת המבורגר, מבקשת להרחיב באופן מהותי את פעילותה בתחום האשראי הצרכני, תוך שהיא מתכוונת לרכוש את ישראכרט, חברת כרטיסי האשראי הגדולה ביותר, בשווי שגבוה בכמעט 30% משווייה של ישראכרט בעת ההצעה.

אולם ל"כלכליסט" נודע כי הנהלת הראל, בהובלת המנכ"ל ניר כהן, החלה במקביל לגלות גם שאיפות להתרחבות בענף הגמל. הראל חתמה על חוזה חדש עם מועדון חבר שבמסגרתו תנהל את קרנות ההשתלמות של חברי המועדון תמורת דמי ניהול של 0.18% בשנה בלבד. מדובר בדמי הניהול הנמוכים ביותר בענף ההשתלמות ונמוכים בכמעט 50% מדמי הניהול הקודמים של קרנות ההשתלמות שקבעה הראל במועדון החברים, ועמדו על 0.26%, כאשר דמי הניהול הממוצעים של הראל בענף הגמל עומדים על קרוב ל־0.6%.

מועדון חבר הוא מועדון הצרכנים הגדול בישראל - שמונה על פי הערכות עד 400 אלף חברים - וכולל את אנשי הקבע והקצינים לשעבר. גודלו של המועדון מאפשר לו לגזור הנחות משמעותיות עבור חבריו בעולם הצרכנות וגם בעולם הפיננסים. בתוך כך, הראל אף מוכנה לנהל גם את קרנות ההשתלמות של בני הזוג של חברי מועדון חבר באותם תנאי דמי הניהול, כלומר עבור מאות אלפי לקוחות נוספים. מדובר בהטבה משמעותית מאחר שבתנאים הקודמים הראל ניהלה עבור בני הזוג את קרן ההשתלמות תמורת דמי ניהול בשיעור של 0.55%.

על פי הערכות בענף, נכסי ההשתלמות שאותם מנהלת הראל עבור חבר עומדים על 6 מיליארד שקל שמנוהלים בחמישה מסלולי השקעה שונים. הראל גמל היא הגוף המוסדי היחיד שעובד עם המועדון עבור ניהול קרנות השתלמות, ולא מן הנמנע כי הורדת דמי הניהול היא מהלך שנועד לשמר את המצב.

ל"כלכליסט" נודע עוד כי המועדון ניהל בחודשים האחרונים משא ומתן עם גופי גמל נוספים בשוק, כמהלך להגברת התחרות וליצירת לחץ על הראל שהציגה ירידה של יותר מ־2.4 מיליארד שקל בנכסי הגמל שלה בשנים 2020 ו־2021, והיום נכסי הגמל שלה נאמדים ב־50.5 מיליארד שקל. הירידה בנכסי הגמל של הראל נבעה מתשואות החסר שאותן הניבה החברה עבור החוסכים לעומת שאר השוק. חידוש החוזה בין חבר להראל נסגר לפני שבוע.

"חל שינוי בהשקפה של הראל כאשר היא אינה מתמקדת יותר ברווחיות אלא יותר ב־AUM (נכסים מנוהלים - Assets Under Management - א"ע). זה מתחבר להשקפה של כלל חברות הביטוח בענף שמחפשות לצמוח על חשבון רווחיות. הראל איבדה את התואר של חברת הביטוח הגדולה ביותר להפניקס בשנה שעברה ומאז היא מבינה שחוקי המשחק השתנו", אמר אתמול ל"כלכליסט" בכיר בענף הגמל. מניית הראל נסחרת לפי שווי שוק של 7 מיליארד שקל לעומת הפניקס שנסחרת לפי שווי של 9.3 מיליארד שקל, כאשר האחרונה מציגה יותר מהכפלה של נכסי הגמל מ־30.2 מיליארד שקל ב־2018 ל־66.8 מיליארד שקל היום.

כך או כך, מעבר להשתלמות, ארגון חבר מנהל על פי הערכות גם 4 מיליארד שקל בקופות גמל להשקעה וסכום מעט גבוה יותר בקופות הגמל הרגילות - שמחליפות את קרנות הפנסיה כאמצעי לתשלום קצבה חודשית לאחר פרישה. ענף הגמל הוא ענף רווי שחקנים, ו־2022 פתחה פתח משמעותי לשינוי פניו והגברת התחרות בו, זאת על רקע הפדיונות הכבדים של השחקן הגדול בשוק, אלטשולר שחם, וכך קורה גם בארגון חבר.

ל"כלכליסט" נודע עוד כי החל מלפני שבועיים מתמודדת אלטשולר שחם עם תחרות בשירותי הניהול שאותם היא מספקת לארגון חבר. בשנתיים האחרונות ניהלה אלטשולר שחם בבלעדיות את קופות הגמל להשקעה של חברי חבר, אולם עתה הנהלת חבר, בהובלת המנכ"לית אדוה פישר, צירפה אליה גם בית ההשקעות אנליסט כמתחרה ישירה. קופות הגמל להשקעה של אנליסט עבור חברי חבר ינוהלו בתנאים זהים לאלו שקיבלו עד כה באלטשולר שחם ובדמי ניהול של 0.39%. ההחלטה להציע אלטרנטיבה לאלטשולר שחם נעשתה על רקע התשואות החלשות שאותן הניב אלטשולר שחם בשנה האחרונה. קופות הגמל להשקעה של אלטשולר שחם מנהלות נכסים של 11.55 מיליארד שקל, מתוך שוק של 35.5 מיליארד שקל.

נכסי הגמל של אלטשולר שחם, נכון לנובמבר 2022, עומדים על 151 מיליארד שקל, השווי הנמוך ביותר מאז ינואר 2021. אלטשולר שחם הוא עדיין בית ההשקעות הגדול בישראל בתחום הגמל, אולם בסך הכל, ללא חודש דצמבר, איבד בית ההשקעות אלטשולר שחם 44.9 מיליארד שקל מכספי החוסכים בו לטובת המתחרים. עזיבת הלקוחות נעשית על רקע תשואות החסר שהניבה אלטשולר שחם לחוסכים, והיא נמצאת כבר חודשים רבים בתחתית טבלת התשואות. במסלול הכללי בקרנות ההשתלמות היא גם נמצאת בתחתית טבלת התשואות מתחילת 2022, בשלוש השנים האחרונות ובחמש השנים האחרונות.

התשואה השלילית בגמל של אלטשולר שחם נבעה בשנה האחרונה בעיקר משתי החלטות של גילעד אלטשולר, מנהל ההשקעות הראשי, בעלים ומנכ"ל משותף של בית ההשקעות. הראשונה היתה חשיפה גבוהה למניות אמריקאיות, ובמיוחד למניות הטכנולוגיה בנאסד"ק - שרשמו ירידות חדות בחודשים האחרונים בשל השינויים המאקרו־כלכליים שמטלטלים את השוק, ובראשם העלאת הריבית שמנהיגים בנקים מרכזיים בניסיון להחזיר את שד האינפלציה לבקבוק. לפני כן, ההשקעות של אלטשולר שחם בסין, ששוק המניות שלה קרס ב־2021, לחצו גם הן על התשואות של בית ההשקעות.

מי שנהנתה מעזיבת הלקוחות את אלטשולר שחם היא בעיקר חברת הגמל של מור השקעות. מור ניידה לתוכה לקוחות בהיקף של 18.7 מיליארד שקל ב־2022 (ללא חודש דצמבר) והיום היא מנהלת 49 מיליארד שקל. מיטב ניידה 8.7 מיליארד שקל מתחילת השנה וכלל ביטוח 7.4 מיליארד שקל. עכשיו גם אנליסט גמל תנסה ליהנות מהחולשה של בית ההשקעות הגדול בישראל.

מחבר נמסר בתגובה כי הארגון "פועל במטרה להעניק את הצעות הערך הטובות ביותר עבור עמיתיו בכל תחומי החיים. לאחרונה יצאנו במהלך רחב לטובת שיפור ההטבות הפיננסיות לעמיתינו במגוון מוצרים ושירותים, שבמסגרתו בוצע הליך תחרותי מקצועי ומעמיק. לאחר בחינת ההצעות שהוגשו, בחרנו בכמה חברות מנהלות למוצרים הפיננסיים, בהן הראל ואנליסט, אשר להן הצעות הערך הטובות ביותר עבור עמיתינו בתחומים שבנידון".


תגיות