אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"פגיעה חמורה בפרטיות": אתר הליכוד איפשר לבדוק מי התפקד למפלגה יו"ר הליכוד בנימין נתניהו | צילום: איי פי

"פגיעה חמורה בפרטיות": אתר הליכוד איפשר לבדוק מי התפקד למפלגה

העיתונאי בן כספית חשף בטוויטר כי יישום שזמין בעמוד הבחירות של הליכוד מאפשר להזין את שם האזרח שמבקשים לבצע בירור לגביו - ולבדוק בקלות אם הוא מופיע ברשימת מתפקדי המפלגה. לאחר הפרסום הבוקר - הוסר הכלי מאתר הליכוד. עו"ד יהונתן קלינגר: "מתן הגישה מאפשר לייצר רשימות מפולחות של המתפקדים ולהפעיל עליהם לחץ". הליכוד: "מדובר בתקלה טכנית"

28.07.2022, 08:03 | עומר כביר

אתר הליכוד איפשר לכל אדם לבדוק מי מאזרחי ישראל התפקד למפלגה, פשוט באמצעות הזנת שמו ביישום שהועלה בימים האחרונים לאתר. "מדובר בפגיעה חמורה בפרטיות ובסכנה ביטחונית", התריעו מומחי פרטיות. את פרטי המחדל חשף אמש בטוויטר העיתונאי בן כספית. לאחר הפרסום הבוקר, הוסר הכלי מאתר הליכוד. בתגובה נמסר מהליכוד: "מדובר בתקלה טכנית, עד לתיקון התקלה האתר הוסר מהאוויר”.

היישום, שהיה זמין עד הבוקר בעמוד הבחירות של אתר הליכוד, ניתן לתפעול בצורה פשוטה להדהים, ללא כל בקרות או מגבלות: רק מזינים את שם המשפחה והשם הפרטי של האזרח שמבקשים לבצע את הבירור לגביו, מסמנים את התיבה שמתחת – והיישומון המקוון משיב מיד אם הנשאל מופיע ברשימת מתפקדי המפלגה. במקרה שכן, הוא גם יציג את ארבע הספרות האחרונות של תעודת הזהות שלו ואת אתר ההצבעה שלו בפריימריז.

השיוך המפלגתי של אדם הוא מידע פרטי שחשיפתו צריכה להיות נתונה לשיקול דעתו בלבד. אך הליכוד, מפלגה שידועה ביחסה המזלזל לאבטחת מידע של תומכיה, הופכת אותו לפומבי ומאפשרת לכל אדם עם קצת זמן פנוי לחשוף מידע פרטי, לעתים בעל פוטנציאל מביך.

כך, למשל, בדיקה קצרה שערך "כלכליסט" העלתה שבשעה שנתניהו, רעייתו שרה ובניהם יאיר ואבנר פקודים כולם לליכוד ורשומים לאזור הבחירה ירושלים, בתו של יו"ר הליכוד ואם נכדו, נועה רוט, לא נמצאת בין מתפקדי המפלגה. מנגד, ניתן למצוא ברשימת המתפקדים אדם בשם עמיחי שיקלי, שם זהה לזה של הח"כ שנבחר מטעם הימין החדש, הרשום באזור הבחירה מועצה אזורית עמק יזראל.

"מערכת בדיקת הבוחרים של הליכוד מהווה פגיעה חמורה בפרטיות של אזרחי ישראל ומהווה גם סכנה ביטחונית", אמרה ל"כלכליסט" פרופ' קרין נהון, ראשת חטיבת דאטה, ממשל ודמוקרטיה באוניברסיטת רייכמן. "בקליק של עכבר, כל אחד, כולל האיראנים, יכול לבדוק את השיוך הפוליטי של העובדים שלו, השכנים. העיקרון החשוב של בחירות חשאיות מופר ברגל גסה, ומעלה חשש לשימוש לרעה במידע הזה על ידי גורמים בעלי אינטרס".

עו"ד יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות הוסיף: "לאחר ארבעה סבבי בחירות, היה ניתן לצפות שמפלגת הליכוד, שכבר ספגה אירועי אבטחת מידע משמעותיים והליכים משפטיים הנוגעים להם, תשכור את מיטב המומחים לסייע לה לאפיין את מערכות המידע. המקרה הנוכחי מדגים כמה מדאיגה אומת הסייבר והיחס של המפלגות שמנהלות אותה לפרטיות שלנו. מתן גישה כה מופלגת, בה כל אחד יכול לבדוק מה עמדתו הפוליטית של רעהו, מהווה פגיעה בפרטיות של מתפקדי הליכוד ואלה שלא התפקדו לליכוד.

"עצם מתן הגישה מאפשר גם למתחרה של הליכוד לזהות את המתפקדים, לייצר רשימות מפולחות ולהפעיל לחץ על המתפקדים לא להגיע להצביע. היה צפוי שהמשטרה והרשות להגנת הפרטיות יגיעו הבוקר להחרים שרתים, אבל ניסיון העבר מראה לנו כמה זה לא סביר. יותר מזה, במסגרת תיקון 14 המוצע לחוק הגנת הפרטיות, הרי שבמקרה כזה של דלף מידע בתקופת בחירות, לא היה ניתן להפעיל הליכי אכיפה אם הדבר פוגע בהליך הבחירות. אבסורדי".


תגיות