אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עם שני נציגים חדשים בדירקטוריון: מה הסיכוי של אקירוב לנצח בקרב על כלל ביטוח מימין: אלפרד אקירוב ויו"ר כלל החזקות חיים סאמט. מאבקים חדשים עומדים בפתח | צילום: אוראל כהן

ניתוח

עם שני נציגים חדשים בדירקטוריון: מה הסיכוי של אקירוב לנצח בקרב על כלל ביטוח

אלפרד אקירוב לא הצליח להדיח את היו"ר חיים סאמט, אך גם הצלחתו החלקית בבחירות לדירקטוריון כלל החזקות תאפשר לו להקשות על עסקת MAX, לאיים על מעמד סאמט ולהביא לשינוי בדירקטוריון החברה־הבת כלל ביטוח — אם נציגיו לא יפנו לו עורף

08.01.2023, 06:00 | גולן חזני

תוצאות הבחירות לדירקטוריון כלל החזקות, החברה־האם הציבורית של כלל ביטוח הפרטית, לא רק שאינן מכריעות את המאבקים שמתחוללים כיום ביחס לחברה, אלא הן אף מעמיקות את הפלונטרים השונים.

ביום חמישי הצליח היו"ר המכהן חיים סאמט להיבחר לכהונה נוספת כדירקטור, אבל מנגד בעל המניות הגדול בכלל החזקות, אלפרד אקירוב (15% באמצעות אלרוב נדל"ן הציבורית שבשליטתו), הצליח להכניס דירקטור נוסף מטעמו לדירקטוריון – אהרון פוגל, שיכהן לצד דוד גרנות שכבר מכהן בדירקטוריון מטעם אקירוב. עבור אקירוב זו הצלחה חלקית, שכן הוא שאף להביא לכך ששני המועמדים שלו ייבחרו בעוד סאמט ימצא את עצמו בחוץ. אקירוב לא השיג את המטרה האידיאלית שלו, אבל סאמט איבד את היתרון המשמעותי שהיה לו בחברה קודם לכן – רוב מוצק של חמישה דירקטורים מתוך שמונה שצועדים איתו יד ביד בכל הנוגע למחלוקת המרכזית מול אקירוב: העסקה לרכישת חברת כרטיסי האשראי MAX (לאומי קארד לשעבר) לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל, שאותה מובילים סאמט והמנכ"ל יורם נוה.


מהבחינה הזו, עסקת MAX היא כעת האתגר הראשון שמונח לפתחו של סאמט. או יותר נכון, ההשלמה שלה, שאמורה להתרחש במהלך הרבעון הנוכחי. ישנם גורמים שונים שתופסים את העסקה ככזו שמהווה מעין גלולת רעל שנועדה להבטיח את שלטון המנהלים בכלל החזקות שנסחרת ללא גרעין שליטה. זאת משום שבליעה של חברת כרטיסי אשראי מוסיפה עוד מכשול למסלול הרגולטורי שיידרש לעבור כל מי שמעוניין לרכוש את השליטה בכלל החזקות.

המאזן השתנה

עסקת MAX אושרה בדירקטוריון כלל החזקות ברוב של שישה נגד שלושה. אחד המתנגדים, הדח"צ סמי מועלם, התפטר מתפקידו תוך שהוא מטיח האשמות קשות בחברה. אחד המצדדים בעסקה, רוני מליניאק, נפטר, כך שטרום הבחירות לדירקטוריון שתוצאותיהן התפרסמו ביום רביעי האחרון, היחס עמד על חמישה תומכים מול שני מתנגדים.

אקירוב נלחם בעסקה וטען בשלל אופנים שהיא פוגעת בבעלי המניות של כלל החזקות ובחברה עצמה. בין היתר, אקירוב נסמך על שווי השוק של המתחרה ישראכרט, שהיא חברה גדולה מ־MAX, שאיבדה ב־12 החודשים האחרונים 34% משווייה והיא נסחרת כיום לפי שווי שוק של 2.1 מיליארד שקל. כמו כן, אקירוב נתלה במכפיל ההון הגבוה (1.4) שקיבלה MAX בעסקה. בין שהטיעונים של אקירוב ענייניים ובין שלא, הוא לא הצליח לתרגם עד כה את ההתנגדות הזאת לרוב בדירקטוריון נגד העסקה, שכן סאמט נהנה מהתמיכה של השופטת לשעבר ורדה אלשיך, הדירקטורית הבלתי תלויה מיה ליקוורניק, והדח"צים שמואל שוורץ ויאיר ברטוב.

בעלי המניות של כלל החזקות נדרשו לבחור שישה דירקטורים מבין שבעה מועמדים, כשכל הדירקטורים הרגילים עמדו לבחירה מחדש. לכן סאמט קיווה שלצדו ייבחרו גם אלשיך וליקוורניק, מה שישמר את הרוב לעסקת MAX בדירקטוריון. אלא שהתוצאות היו שונות. סאמט, כאמור, נבחר, וגם פוגל מטעמו של אקירוב. אך אלשיך נותרה בחוץ ובמקומה נבחר לדירקטוריון מוקי אברמוביץ', אדם בעל עבר עשיר בענף הביטוח, שהועמד לבחירה על ידי אייל לפידות, לשעבר מנכ"ל הפניקס ושיכון ובינוי, שמחזיק ב־4.2% ממניות כלל החזקות. שני אלו, יחד עם מלי מרגליות – הדירקטורית המכהנת שנבחרה שוב ושהתנגדה לעסקת MAX – עשויים לעמוד מול סאמט ולהתנגד לעסקה, ובכך לחצות את הדירקטוריון לשניים, שכן היחס עומד על ארבעה תומכים מול ארבעה מתנגדים.

סביר להניח שפוגל ואברמוביץ' לא יתנגדו מיד לעסקה, אלא יבקשו לראות את כל הפרטים והמסמכים הנוגעים לה, כדי ללמוד אותה לעומק. גורמים בכלל החזקות, אגב, טוענים שעד היום לא נחשפו כל הפרטים, גם לא בפני הדירקטורים. משום כך, הדירקטורים החדשים עשויים לדרוש לעכב את העסקה, שכבר נחתמה, עד לעריכה של דיון מחדש. מכיוון שישנם תנאים מתלים להשלמת העסקה, ניתן יהיה להיתלות באחד מהם על מנת לסגת ממנה, אולם הדבר יהיה כרוך בעימות משפטי מול המוכרים בראשות בעלת השליטה ב־MAX, קרן ההשקעות האמריקית ורבורג פינקוס.

קושי נוסף שבו סאמט צפוי להיתקל הוא ההבדלים ברקע המקצועי שלו מול הדירקטורים המתנגדים לעסקה, שהם כולם אנשים עם רקע בעולמות הביטוח והפיננסים, בעוד סאמט עצמו הוא משפטן. בעולם הביטוח נהוג לומר שביטוח זו שפה. כשהמתנגדים לעסקה דוברים אותה באופן שוטף, הדבר עשוי להוות מכשול עבור סמאט בדיונים בדירקטוריון. מה גם שאנשי ביטוח שנפגשו עם סאמט בשנה האחרונה מעידים שהוא רחוק מלהיות בקיא בתחום.

סאמט עצמו לא היה רחוק מהדחה מהדירקטוריון, וייתכן שסיפור שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר סייע לו להיבחר לקדנציה נוספת: יו"ר ועדת השקעות עמיתים במגדל ביטוח, שמחזיקה ב־4.8% מכלל החזקות, שלח ליתר חברי הוועדה מייל שממנו עולה שמגדל ביטוח הצביעה נגד סאמט. המייל נשלח בטעות גם לסאמט, שהגיב באגרסיביות והוביל לכך שהוועדה התכנסה לדיון מחודש בהצבעה שלה, יממה לפני סגירת הבחירות. ל"כלכליסט" נודע שבדיון הזה מגדל אכן שינתה את הצבעתה והיא החליטה לתמוך בסאמט ולא לתמוך באלשיך, שאכן נותרה בחוץ. הדבר מעיד על כך שבמצב עניינים שונה במעט, ייתכן שגם סאמט וגם ליקוורניק היו מוצאים את עצמם בחוץ.

האתגרים שניצבים מול סאמט במבנה הדירקטוריון החדש יכולים להתפתח לכיוונים שונים. בתרחיש הקיצוני, סאמט עשוי להיות מודח. למעשה, הדחתו עשויה לעלות להצבעה כבר בשבועות הקרובים, שכן לצורך העלאת הנושא לדיון מספיק ששני דירקטורים יבקשו זאת. ובמצב הנוכחי לא ברור אם דרוש רוב של ארבעה או של חמישה דירקטורים על מנת להחליף את היו"ר המכהן, כך שישנה סכנה שהוא יאבד את כס היו"ר. אם הדירקטורים החדשים יצליחו להזיז את סאמט מתפקידו כיו"ר, הדירקטוריון של כלל החזקות יידרש לבחור יו"ר חדש בתוך 60 יום, ועד אז יכהן יו"ר זמני.

הזזתו של סאמט מתפקיד היו"ר עשויה לעלות להצבעה בשבועות הקרובים, שכן לצורך העלאת הנושא לדיון מספיק ששני דירקטורים יבקשו זאת, וכיום לאקירוב יש שני נציגים מטעמו


קרב נוסף עשוי להתרחש בימים הקרובים והוא נוגע למקומו של סאמט בדירקטוריון כלל ביטוח, החברה־הבת. דירקטוריון זה מונה 11 חברים. שישה מהם נבחרים על ידי ועדה חיצונית בראשות שופט וחמישה נבחרים על ידי כלל החזקות. במידה שדירקטוריון כלל החזקות יחליט על חמישה דירקטורים, שסאמט הוא לא אחד מהם, פירוש הדבר שהוא יודח מחברת הביטוח עצמה. אם פוגל או אברמוביץ' ייבחרו לדירקטוריון חברת הביטוח, גם בלי שסאמט יודח, ייתכן שהם יועדפו על פניו לתפקיד יו"ר החברה התפעולית. בנקודה הזו, אגב, יהיה מעניין לראות את העמדה של רשות שוק ההון שבימים אלו מנהלת קרב מול קבוצת מגדל כדי ליצור הפרדה בין דירקטוריון מגדל אחזקות למגדל ביטוח.

במקרה של מהפכים בדירקטוריונים, הדבר יכול להביא לשינוי במעמד של נוה ושל היועצת המשפטית הדר ברין. שניהם מכהנים בתפקידיהם בשתי החברות — כלל החזקות וכלל ביטוח. אבל ייתכן שמהפך בדירקטוריונים יביא לכך שיפעלו על מנת ליצור הפרדה, כך שהם יישארו בתפקידיהם רק בחברת הביטוח.


מימין: מנכ"ל כלל החזקות יורם נוה, והדירקטור החדש מטעם אלפרד אקירוב אהרון פוגל
, צילום: אורן אגמון מימין: מנכ"ל כלל החזקות יורם נוה, והדירקטור החדש מטעם אלפרד אקירוב אהרון פוגל | צילום: אורן אגמון מימין: מנכ"ל כלל החזקות יורם נוה, והדירקטור החדש מטעם אלפרד אקירוב אהרון פוגל
, צילום: אורן אגמון


כמו כן, סביר שהדירקטוריון של כלל החזקות בהרכבו החדש יגלה מידה רבה יותר של ביקורתיות ביחס להתפטרות של מועלם, שטען ב"כלכליסט", לאחר ההתפטרות, שבכלל החזקות יש ממשל תאגידי אפל ושהיו"ר סאמט כינס מטבחון לא חוקי של הדירקטוריון כדי לתמוך בעסקת MAX. פוגל, כנציגו של אקירוב, עשוי לנסות להוביל למינוי ועדה שתבדוק את הטענות.

אקירוב צריך לזכור שהכל בע"מ

כל אלו מבהירים כיצד הבחירות לדירקטוריון כלל החזקות לא רק שלא פיזרו את הערפל, אלא אף הפכו אותו לסמיך הרבה יותר. פירוש הדבר הוא שגם אקירוב צריך להסתכל על הדברים בעירבון מוגבל, שכן נציג אחד שכבר שלח לדירקטוריון כלל החזקות בעבר הפנה לו עורף מהר מאוד – סאמט עצמו. פוגל, אברמוביץ' וגרנות הם בני 75, ומצופה מהם להיות ענייניים בכל הנוגע לעמדות ולהצבעות שלהם בדירקטוריון. ייתכן שהדבר לא תמיד יעלה בקנה אחד עם הרצונות של אקירוב, שטרם קיבל היתר שליטה בכלל החזקות מרשות שוק ההון, ולא ברור אם יקבל אותו אי פעם.

אגב, הדירקטוריון החדש יכול גם לסייע לאקירוב בהליך קבלת היתר השליטה בחברה מרשות שוק ההון, אם ירצה בכך, למשל על ידי ההחלטה למזג בין כלל החזקות או כלל ביטוח לבין החברה־הבת של כלל ביטוח, כללביט מימון, שכל תפקידה הוא לגייס הון בצורת חוב עבור חברת הביטוח. החלטה כזו, שהיתה חסרת סיכוי בהרכב הדירקטוריון הקודם, תסיר מכשול אחד שנוגע לחוק הריכוזיות שעומד בדרכו של אקירוב לקבלת היתר שליטה.

היו"ר כבר לא שותף במשרד עורכי הדין, אבל ממשיך ללוות עסקאות

פוסט הברכה בפייסבוק שסותר את כלל

האם כלל החזקות מסרה ביודעין מידע שגוי? לקראת סוף 2022, במסגרת המאבקים השונים בין הנהלת כלל החזקות הציבורית והחברה־הבת הפרטית כלל ביטוח לבין בעל המניות הגדול בכלל החזקות, אלפרד אקירוב (15% באמצעות אלרוב נדל"ן הציבורית שבשליטתו), האשים אקירוב את היו"ר של שתי החברות, חיים סאמט, בניגוד עניינים.

זאת משום שלטענתו סאמט הוא שותף במשרד עורכי דין שמייצג חברות שבהן החברות בקבוצת כלל משקיעות. מדובר במשרד שניצר־גוטליב־סאמט. משום כך, דרש אקירוב לקבל לידיו מסמכים ותשובות לשאלות ביחס למעורבות סאמט בהליכים השונים הקשורים בהשקעות.

באותה העת הגיבה לכך כלל החזקות, גם באמצעות מכתבים שנשלחו על ידי עורכי דין, בטענה כי "גם אילו שאלת השותפות של סאמט במשרד היתה רלבנטית לכהונתו בחברה, והיא אינה, הרי שסאמט אינו שותף במשרד מאז 2020. המשרד ממשיך לשאת את שמו, בהסכמתו".

אלא שבשבוע שעבר פרסמה פירמת עורכי הדין שניצר־גוטליב־סאמט פוסט בפייסבוק שבו היא מברכת את חברת אס.טי.ג'י אינטרנשיונל על מכירת חלקה בקבוצת פי.אם תמורת 13 מיליון שקל. בפוסט נכתב כי "את העסקה ליוו עורכי הדין חיים סאמט והדר אייזנמן ממשרדנו". בתגובה לפניית "כלכליסט" על הסתירה לכאורה של עמדת כלל החזקות כפי שהובאה במכתבים ששלחה לאקירוב מסרה החברה כי "סאמט אינו שותף במשרד עורכי הדין כבר מ־2020, כפי שהצהיר בעבר. סאמט מכהן כיו"ר ב־80% משרה וביתר הזמן הוא מלווה עסקאות במשרד עורכי הדין, שאין להן זיקה לקבוצת כלל".

תגיות