אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פאגאיה לא מאפשרת לאו.אר.טי למשוך כספים שהשקיעה בקרן מייסדי פאגאיה (מימין): אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר. פדיונות של 300 מיליון דולר מתחילת השנה | צילום: ענבל מרמרי

פאגאיה לא מאפשרת לאו.אר.טי למשוך כספים שהשקיעה בקרן

או.אר.טי השקיעה 12.3 מיליון דולר בחברת הפינטק וביקשה למשוך 4 מיליון דולר. פאגאיה השיבה שהכסף יועבר לקרן יעודית, שתפרע את הסכום בתשלומים. כאשר או.אר.טי ביקשה למשוך את יתר הכסף, הסכימה פאגאיה להעביר 10% ממנו לקרן הייעודית

06.09.2023, 06:02 | אלמוג עזר

או.אר.טי. טכנולוגיות נקלעה למשבר האשראי הצרכני בארה"ב. החברה, שעוסקת בפיתוח וייצור פתרונות לכרטוס חכם ואיסוף נתונים לתחבורה ציבורית ("פעילות טרנסווי"); לצד השקעות טכנולוגיות אחרות, מחזיקה גם בהשקעות סחירות בשוק ההון בישראל ובחו"ל לצד השקעות אלטרנטיביות. החברה השקיעה 43.2 מיליון שקל מהכסף הנזיל שלה בקרן פאגאיה, אולם כאשר ביקשה למשוך את כספה ‑ סורבה.

יתרת ההשקעה של או.אר.טי בפאגאיה, שמתמחה בניהול סיכוני אשראי בהלוואות לאשראי צרכני בארה"ב, עמדה בתחילת 2023 על 12.3 מיליון דולר, שהם נכון להיום 47.5 מיליון שקל, בעיקר עקב עליית שער הדולר מול השקל. מתוך ה־12.3 מיליון דולר, 8.3 מיליון דולר לא היו ניתנים למשיכה לפני יוני 2023. את שאר הסכום ניתן היה למשוך רבעונית.

בסוף 2022, עם העלייה בריבית בארה"ב, ירדה אטרקטיביות ההשקעה בקרנות האשראי של פאגאיה. על כן, או.אר.טי ביקשה לפדות ארבעה מיליון דולר מקרן הפינטק בדצמבר 2022, שהיו זמינים כאמור למשיכה רבעונית. אולם מקרן פאגאיה נמסר לה כי הנושא נמצא בבחינה, בעקבות הדרישות הרבות למשיכות גבוהות, שעלולות להשפיע על נזילות הקרן. על רקע הקושי למשוך את הסכום החלקי, הודיעה או.אר.טי לפאגאיה כי היא מבקשת למשוך את מלוא סכום ההשקעה, כלומר את ה־8.3 מיליון דולר הנוספים, שאמורים היו להשתחרר ביוני השנה.

בעקבות בקשות המשיכה של או.אר.טי, הודיעה הנהלת קרן פאגאיה לחברה כי היתרה בגובה ארבעה מיליון דולר הועברה לקרן ייעודית שהקימה פאגאיה, שתפקידה היה לפרוע את הכסף המושקע באופן מתמשך. בשנה הראשונה יוחזרו 35% מיתרת ההשקעה ומלוא הסכום יוחזר תוך חמש שנים.

ביחס ליתרת ההשקעה של 8.3 מיליון דולר שאו.אר.טי ביקשה למשוך הודיעה פאגאיה כי רק 10% מהסכום יועבר לקרן ייעודית וכי על חברת או.אר.טי להעביר דרישה מחודשת אחת לרבעון, למשיכת יתרת הסכום, כאשר כל פעם יאושר 10% מתוך היקף התקבולים שיתקבלו בקרן חזרה למשקיעים. או.אר.טי ציינה כי היא בוחנת בימים אלו את האפשרויות העומדות בפניה ביחס להקפאת נכסיה. הקרן של פאגאיה עושה שימוש בטכנולוגיה שנועדה לבחור הלוואות איכותיות בפלטפורמות שונות של הלוואות לאשראי צרכני בארה"ב. זאת, בריבית קבועה ובמח"מ של כ־1.5 שנים.

קרן פאגאיה עצרה את האפשרות של המשקיעים למשוך כסף באופן מיידי באפריל. חודשיים לאחר מכן הפסיקה את אפשרות המשיכה באופן כמעט מוחלט כאשר קבעה כי כל המשקיעים יצטרכו לבקש מדי רבעון למשוך את כספם ולאחר בקשתם יועבר רק 10% מהיקף הבקשה לקרן ייעודית שתשיב את כספם מהיקף התקבולים (כלומר המשקיעים יקבלו חזרה את כספם לפי הסכום שיצטבר בקרן ולא לפי היקף הבקשה).

עצירת הפדיונות נעשתה בעקבות בקשות משיכת כספים מצטברת בהיקף של מאות מיליוני דולרים. פאגאיה במשך שנים גייסה הון ממשקיעים כשירים דרך משרדי פמילי אופיס ודרך המוסדיים הישראלים. כך לדוגמה השקיעו כלל ביטוח ומגדל ביטוח בפאגאיה בתחילת 2021 הון בהיקף של 400 מיליון דולר יחד. בשיאה הגיעה הקרן להיקף נכסים של 1.4 מיליארד דולר. אולם גל הפדיונות שפקד אותה בתחילת השנה מוערך בכ־300 מיליון דולר.

לפאגאיה, חברת הפינטק שנסחרת בנאסד"ק, יש שתי קרנות אשראי שמופעלות על ידי חברה־בת בבעלות מלאה: קרן האשראי הצרכני פאגאיה אופורטיוניטי וקרן הלוואות לרכישת רכבים בשם פאגאיה Auto Loans. פאגאיה אופורטיוניטי היא קרן האשראי הצרכני הגדולה בישראל, והיא משווקת למשקיעים כשירים ופועלת בארה"ב.

פאגאיה הציבורית, החברה־הסבתא של קרנות פאגאיה, הוקמה ב־2016 בידי המנכ"ל גל קרובינר, סמנכ"ל הטכנולוגיה אביטל פרדו וסמנכ"ל ההכנסות יהב יולזרי. ב־2022 היא נכנסה לנאסד"ק באמצעות מיזוג עם ספאק לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר, ולאחר זמן קצר נסקה לשווי של 20 מיליארד דולר, מה שהפך אותה לרגע לחברה הישראלית הגדולה בעולם במונחי שווי שוק. אולם מאז המניה צנחה ושווי השוק הנוכחי שלה עומד על 1.7 מיליארד דולר בלבד.

או.אר.טי, שבשליטת (59.7%) תנחום אורן, שבתו, תמר רז מכהנת כמנכ"לית, מחזיקה במלוא הון המניות של חברת פלקו, יצרנית גלידות פלדמן. החברה נסחרת בשווי של 75.8 מיליון שקל באחוזת בית, לאחר שמנייתה ירדה ב־21.4% מתחילת השנה. את המחצית הראשונה של 2023 סיימה או.אר.טי ברווח של 4.2 מיליון שקל לעומת רווח של 20.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה. חברת הביטוח הראל מחזיקה ב־14.7% ומגדל ב־7.5%. או.אר.טי הפכה לחברת השקעות לאחר שמכרה את החזקותיה בחברת אורפק תמורת 120 מיליון דולר, לפי שווי חברה של 225 מיליון דולר. אורפק היא חברה־בת של רפק, שבעצמה נמכרה לאורן תמורת 23 מיליון דולר.

תגיות