אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירידה של 23% ברווח הנקי של אלביט: "משרד הביטחון לא משלם לנו" משגר רקטות של חברת אלביט מערכות | צילום : אלביט מערכות

ירידה של 23% ברווח הנקי של אלביט: "משרד הביטחון לא משלם לנו"

יצרנית מערכות הנשק סיכמה את הרבעון השני עם צמיחה של 11.5% בהכנסות ל-1.5 מיליארד דולר, הרווח הנקי ירד ל-62 מיליון דולר; המנכ"ל בוצי מכליס אמר לכלכליסט שהרווחיות נפגעה מכך שמשרד הביטחון לא משלם לחברה

15.08.2023, 13:52 | יובל אזולאי

אלביט מערכות חותמת את הרבעון השני של 2023 עם צמיחה של 11.5% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל אשתקד והן הסתכמו ב-1.5 מיליארד דולר.

עם זאת, בשורה התחתונה רשמה יצרנית המערכות הביטחוניות שבשליטת מיקי פדרמן ירידה של 23% ברווח הנקי ל-62 מיליון דולר.

הרווחיות ברבעון הושפעה מעיכובים בתשלומים מצד משרד הביטחון על מוצרים ומערכות שסיפקה לו וליחידות הצבא. מדובר בסכומים מצטברים בהיקף של כמה מאות מיליוני שקלים ובשיחה עם "כלכליסט" אמר הנשיא ומנכ"ל החברה, בצלאל (בוצי) מכליס כי "משרד הביטחון לא משלם לנו וזה פגע לנו ברבעון. אנחנו פועלים מול משרד הביטחון וסמוכים ובטוחים כי הנושא ייפתר במהלך החודשים הקרובים".

הרווח התפעולי של אלביט ירד ברבעון השני בכ-12% לעומת הרבעון המקביל והסתכם בכ-101.5 מיליון דולר. הרווח הגולמי שלה גדל לעומת הרבעון המקביל והסתכם בכ-372 מיליון דולר שהם 26.5% מההכנסות.

צבר ההזמנות של החברה צמח ב-2 מיליארד דולר לעומת הרבעון המקביל ל-16.1 מיליארד דולר. רוב הצבר מיועד לאספקה ללקוחות בחו"ל ומחציתו מיועד לאספקה במהלך השנה הנוכחית ובשנת 2024.

בשיחה עם "כלכליסט" אמר מכליס כי הצמיחה בהכנסות אלביט הוא תוצאה מהשקעותיה מן העבר על הרחבת תשתיות הייצור ושיפור הקווים באתרי הפעילות שלה בישראל ובחו"ל וזאת באופן שיתמוך במהלכיו לשיפור הרווחיות ברבעונים הבאים. הרחבות אלה כוללות בין השאר את קווי היצור של החברה ביקנעם, בהקמת מפעל מל"טים חדש במודיעין ובהמשך הקמת הקריה החדשה של אלביט ברמת בקע, שעתידה להיפתח במהלך 2024.

"מבחינה תפעולית, אנחנו ערוכים טוב יותר וממירים את הצבר הגדול שלנו למכירות. אנו מביטים קדימה ונהנים מפוטנציאל גידול בכל העולם כאשר הווקטורים המרכזיים שמניעים את השוק הם המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, המתיחות בים סין ואיראן שמובילים בין השאר לעלייה בתקציבי הביטחון בעולם".

במהלך הרבעון השני דיווחה אלביט על שורה של עסקאות בארץ ובעולם, כשאחת המרכזיות היו מסביב לאספקת מערכות ראשונות של מל"טים טקטיים למשרד ההגנה הרומני בהיקף של כ-180 מיליון דולר. מדובר בהזמנה ראשונה מתוך הסכם מסגרת שהסכום המרבי שלו הוא מעל 400 מיליון דולר. בנוסף היא דיווחה על אספקת מערכות ארטילריה מדויקות ללקוח זר בסכום של כ-150 מיליון דולר וקבלת הזמנה לייצור פגזים עבור צה"ל בהיקף כולל של כ-60 מיליון דולר.

בתוך כך, בימים האחרונים החברה תגברה את הדירקטוריון שלה באלוף (במיל') אודי אדם שהיה בעבר מנכ"ל משרד הביטחון ובשרת החוץ לשעבר, ציפי לבני.

אדם היה בעבר יו"ר התעשייה הצבאית (תעש מערכות) ובהמשך, כיהן תפקיד מנכ"ל משרד הביטחון בתקופה שבה החברה הופרטה ונמכרה לאלביט בסכום של 1.9 מיליארד שקל.

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "משרד הביטחון פועל מול אלביט לביצוע התשלומים השוטפים בהתאם לקצב קבלת המקורות התקציב הביטחון, בדומה לשנים קודמות, כך שכלל התשלומים הנדרשים יבוצעו במהלך השנה. משרד הביטחון ימשיך לקדם את התעשיות הביטחוניות, את הרכש לצרכי צה"ל ואת הגדלת היצוא הביטחוני ובכלל כך גם את שיתוף הפעולה על אלביט".

גורמים ביטחוניים אמרו היום כי לא אמור להיות קשר בין בעיית התשלומים של משרד הביטחון לאלביט לתוצאותיה ברבעון האחרון, בשל כך שמערכת הביטחון מהווה פחות מ-20% מהכנסות החברה. הם הוסיפו כי לפי כללי החשבונאות המקובלים באלביט ההכרה במכירות וברווחים שנגזרים מהן נעשית בלי תלות לתשלום בפועל.




תגיות