אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יונט קרדיט מגבשת הסדר חוב וחולמת על הימנעות מתספורת מימין: שי פנסו, צחי אזר ושלמה אייזיק, בעלי השליטה שבכוונת יונט לתבוע אותם | צילומים: אולפן כלכליסט, צילום מסך: חדשות 12

בלעדי

יונט קרדיט מגבשת הסדר חוב וחולמת על הימנעות מתספורת

המנהל המלווה של חברת האשראי החוץ־בנקאי, שנשכר ע"י הדירקטורים, גיבש הצעת הסדר חוב שתוגש לביהמ"ש. ההצעה חושפת את מצבה הכספי של יונט קרדיט, שלא פרסמה דו"חות ל־2022, ואת הסכום שהיא שואפת לקבל דרך תביעה של נושאי המשרה

31.08.2022, 06:02 | אלמוג עזר

יונט קרדיט , חברת האשראי החוץ־בנקאי שהמסחר במניות שלה הופסק ביוני בשל תסבוכת כלכלית, מתכוונת בימים הקרובים להגיש בקשה להסדר חוב לבית המשפט המחוזי בתל אביב בעקבות חובותיה שמוערכים ב־112 מיליון שקל, כך נודע ל"כלכליסט". עוד נודע כי התוכנית אינה כוללת תספורת בשלב זה. תוכנית הסדר החוב המוצעת מבוססת על העברת כל הנכסים שבבעלות החברה, והתקבולים העתידיים מתיק האשראי שעדיין נמצא ברשותה, לנושים. הנהלת יונט תשאיר בחברה סכום מקסימלי של 20 מיליון שקל שייוותרו בחברה על מנת לדאוג להמשך תפעולה.

מציע הסדר החוב הוא אבי קמינסקי, שנשכר על ידי הדירקטורים של יונט כדי לנהל אותה. על פי הצעת ההסדר של יונט, שבבעלותם של שי פנסו (14.1%), צחי אזר (12.5%) ושלמה אייזיק (9.9%), ואשר הגיעה לידי "כלכליסט", נושיה העיקריים הם מחזיקי אג"ח פרטיות בכמעט 92 מיליון שקל.

ליונט קרדיט אמנם אין אג"ח ציבוריות שנסחרות בבורסה, אך חברת האשראי יונט בע"מ (החברה הפרטית שמחזיקה במניות יונט הציבורית בשיעור של 28.7%) הנפיקה אג"ח פרטיות לא סחירות בריבית משוערת של 10% ללקוחות כשירים. בהמשך, החוב הועבר ליונט הציבורית לאחר שהוחלט כי יונט הפרטית תחדל מפעילותה על מנת למנוע תחרות בין הגופים. מתוך החוב של 92 מיליון השקלים, 64 מיליון שקל מובטחים בשעבוד צף בגובה של 70 מיליון שקל. החובות שאמורים להיפרע בשנה הקרובה, מתוך האג"ח הפרטיות, עומדים על 40 מיליון שקל. על פי הצעת ההסדר, ההחזר לנושים יבוצע על ידי תשלומי ריבית חודשיים שוטפים, ובהתאם, ובתום כל רבעון קלנדרי, לאחר תשלום הריבית, תועבר לנושים יתרת המזומנים במידה שיצטברו בחברה מזומנים של יותר מ־20 יליון שקל.

הסדר החוב מפרט את נושי החברה. מעבר למחזיקי האג"ח, נושים נוספים של החברה הם מתן בן גור שהוא בעל חוב של 9 מיליון שקל שעומד לפירעון מיידי; נושה אחר הוא יעקב פיננסים , חברת האשראי החוץ־בנקאי הציבורית שבשליטת שאול נאוי, שמחזיקה בחוב של 4 מיליון שקל; חברה ציבורית נוספת שמחזיקה בחוב ביונט היא מיכמן , עם חוב של חצי מיליון שקל; וכן גמא ניהול, שבבעלות הפניקס, עם חוב של 140 אלף שקל; מעבר לחובות ישירים ליונט יש התחייבויות אשראי של 4.4 מיליון שקל מול גמא, פנינסולה ומיכמן; והתחייבות כלפי עובדים והוצאות בהיקף של כמעט 2 מיליון שקל.

בעקבות אי־התאמות במאזן של יונט והיעלמותם של צ'קים בחברת האשראי החוץ־בנקאי, יונט לא פרסמה דו"חות כספיים מתחילת השנה, לא ברבעון הראשון ולא ברבעון השני. ולכן, הסדר החוב המוצע שהיא צפויה להגיש מפרט לראשונה זה חצי שנה את הנכסים של החברה, נכון לעת הנוכחית. ליונט ישנם כיום הפסדים צבורים מוערכים של 18.5 מיליון שקל, תיק האשראי שלה התכווץ ב־40% לעומת סוף השנה שעברה, ל־126 מיליון שקל, כאשר בסוף 2021 הוא הכיל 200 מיליון שקל. תיק אשראי זה אמור להמשיך ולהיפרע כדי לשרת את הסדר החוב שאותו תציע החברה, ולכן הסדר זה תלוי גם ביכולת ההחזר של נוטלי האשראי.

בנוסף, על פי ההסדר שיוצע, ברשות החברה מזומנים בהיקף של 16.5 מיליון שקל. כלומר, על פי התחשיב של קמינסקי, נכסי יונט עומדים על כמעט 143 מיליון שקל, ותיאורטית, על פי ההסדר המוצע, היא יכולה בשנים הקרובות להשיב 113 מיליון שקל לנושיה. אולם קמינסקי לא מביא בחשבון את אופיו הבעייתי מאוד של תיק האשראי ביונט ששיעור רב ממנו אמור להיות מוכרז כחובות אבודים, כפי שהחברה עצמה הודתה בחלק מדיווחיה ואף נמצאים בחקירה ברשות ני"ע. את החור בנכסים שייצרו החובות האבודים, תנסה יונט לכסות על ידי הון שתקבל כתוצאה מתביעות שתגיש נגד נושאי המשרה בה, לשעבר והיום, וגורמים נוספים. קמינסקי מעריך כי החברה עשויה לקבל 60 מיליון שקל מתביעות אלו.

השעבוד לטובת השבת החוב של יונט יכלול את כל נכסי החברה, הרווחים מהפעילות השוטפת, המזומנים בקופה, תיק האשראי, כספים שיגיעו מבעלי השליטה ומתביעות. מעבר לכך, בכוונת יונט להנפיק שתי סדרות אג"ח חדשות לא סחירות במקום הסדרות הקיימות עבור הנושים. לוח הסילוקין לפירעון הקרן יסוכם עם נציגות האג"ח והריבית (בשאיפה) לא תשתנה. כלומר הנהלת יונט אינה מציעה תספורת אלא פריסת חוב בלבד. בתקופה הקרובה החברה תנסה להכניס משקיע או למכור את השלד הבורסאי של החברה.

קמינסקי נשכר לתפקיד לאחר שמשה כחלון, שר האוצר לשעבר, התפטר מתפקיד יו"ר יונט הציבורית והמנכ"ל לשעבר, אזר, פוטר ברקע לחשד לנטילת כספים מן החברה שלא כחוק. אזר, כך חושף ההסדר המוצע, איים לאחר פיטוריו על בכירים בחברה שמצאה על פי החשד נטילת כספים נוספות על ידיו, ללא דיווח ונגד הנוהל. ביולי פרסמה יונט כי על פי החשד, בעלי השליטה, אזר, פנסו ואייזיק כאמור, ביצעו עסקה סיבובית שבמסגרתה הם רכשו מניות של יונט הציבורית על ידי העברת 50 מיליון שקל מיונט הציבורית ליונט הפרטית. כך הגדילו את אחזקתם במניות יונט הציבורית תוך שימוש בכספי החברה ובמסווה של עסקאות הלוואה לצדדים שלישיים וללא דיווח.

בתחילת יוני מצא הבודק החיצוני עופר אלקלעי כי לא ניתן למצוא המחאות השייכות לחברה בהיקף של 10.6 מיליון שקל, שנמסרו לחברה כנגד הלוואות בסניף נצרת. בעקבות זאת מיהרו אייזיק ופנסו להודיע כי הם ערבים באופן אישי לכספים החסרים ואף סיפקו צ'קים אישיים כערבויות. זמן קצר לאחר מכן התגלה כי יונט העמידה בתחילת 2021 אשראי של 37 מיליון שקל לקבוצת לווים, לתקופה של 5 שנים ובריבית שנתית של 12%.

על פי בכירים בחברה, מדובר בקבוצת לווים ממשפחת זועבי מנצרת, אשר מכחישים כי קיבלו את האשראי. כך או אחרת, חוב זה או הריבית עליו לא הוחזרו, וכאמור, על פי ההסדר המוצע, בחינת כושר פירעון הלוואות עלולה להביא להשלכות מהותיות על הונה העצמי של יונט והפרשותיה לחובות מסופקים. בנוסף, בעקבות התפתחות זו, משכו אייזיק ופנסו את התחייבויותם האישית לטובת בעלי המניות.

זמן קצר לאחר פרסום נטילת הכספים החלה חקירה ברשות ני"ע נגד החברה, בעליה ומנהליה לשעבר. במקביל משרד הרו"ח EY שליווה את יונט הודיע על התפטרותו ועל "משיכת" חוות הדעת ודו"חות החברה מטעמו בשנתיים האחרונות, ולמעשה הפך את כל דו"חות החברה ללא רלבנטיים.

תגיות