אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מספר כרטיסי האשראי בעלייה מתמדת: זינק ל-1.8 כרטיסים לחשבון עו"ש במחצית הראשונה בחצי שנה הצטרפו 132 אלף חשבונות למסלול שירותי עמלות העו"ש המפוקח | צילום: דנה קופל

מספר כרטיסי האשראי בעלייה מתמדת: זינק ל-1.8 כרטיסים לחשבון עו"ש במחצית הראשונה

לפי דו"ח שהגיש בנק ישראל לוועדת הכלכלה - חל זינוק במספר כרטיסי האשראי המונפקים על כל חשבון; מ-2020 העלות הממוצעת של ניהול חשבון עו"ש רק מתייקרת - ועלתה במחצית הראשונה ב-1.3 שקל ל-28.5 שקל לחודש, בשל עמלות מט"ח שמושפעות מהיחלשות השקל; סך הכנסות הבנקים מעמלות הגיע ליותר מ-3 מיליארד שקל

28.01.2024, 17:29 | שקד גרין

העלות הממוצעת של ניהול חשבון עו"ש ממשיכה להתייקר: במחצית הראשונה של 2023 היא התייקרה ב-1.3 שקל נוספים, והגיעה ל-28.5 שקל, כך לפי הדיווח החצי השנתי שהגיש היום (א') בנק ישראל לוועדת הכלכלה בכנס על הכנסות המערכת הבנקאית מעמלות.

בין 2011 ל-2020, העלות החודשית של ניהול חשבון עו"ש ירדה בהתמדה, מ-32.4 שקל ל-24.1 שקל, אך משנת 2020 הנתון נמצא במגמת עלייה, והוא עלה מאז ב-18%. כלומר, ב-3 השנים האחרונות עלות ניהול חשבון התייקרה ב-4.4 שקל.

לפי הדיווח של בנק ישראל, עיקר העלייה נובעת מעלייה בעמלות כרטיסי האשראי, שהגיעה בממוצע ל-17.1 בחודש - עלייה של 1.6 שקל. הגורם המרכזי לכך הוא עמלות המט"ח שנגבות כתוצאה משימוש בכרטיס האשראי, ומושפעות באופן ישיר מהיחלשות השקל מול הדולר והאירו, שהחלה כבר במחצית הראשונה אשתקד. עוד מדווח בנק ישראל כי יחס מספר כרטיסי אשראי לחשבונות עו"ש ממשיך לעלות - והגיע בתקופת הדו"ח ל-1.8: כלומר, על כל 100 חשבונות עו"ש מונפקים 180 כרטיסי אשראי.

עוד מציינים בבנק ישראל כי בתקופת הדו"ח הצטרפו 132 אלף חשבונות למסלול שירותי עמלות העו"ש המפוקח. מאז 2014 מחויבים הבנקים להציע ללקוחותיהם מסלול עמלות בסיסי ובהמשך חויבו להציע גם מסלול מורחב, שבו משלמים מראש סכום קבוע מדי חודש על מספר פעולות מוגדר מראש לניהול העו"ש, כאשר מחירי המסלולים מפוקחים ובמסלול הבסיסי לא ניתן לגבוה מחיר הגבוה מעשרה שקלים.

מסלולי העמלות אמנם מאפשרים ללקוחות לחסוך בעלויות, ובמחצית הראשונה של 2023 הגיע שיעור חשבונות הבנק ששייכים לאחד המסלולים ל־15%. לצד זאת, מהנתונים שפירסם בנק ישראל עולה שב־28% מחשבונות הבנק סכום העמלות החודשי הממוצע גבוה מעשרה שקלים - כך שמשתלם להצטרף לפחות למסלול הבסיסי, אך הם אינם שייכים למסלול בסיסי או מורחב, שיכול היה להוזיל את העלות. בהקשר זה, יש לציין כי בבנק ישראל בוחנים רפורמה המכונה "מנגנון המסלול המיטבי", לפיה בכל חודש לקוחות הבנקים ישלמו עמלות לפי שיטת התשלום שהיתה בדיעבד הזולה ביותר עבורם באותו חודש, בדומה לרפורמת "דרך שווה" בתחבורה הציבורית. הרפורמה צפויה להוזיל את עלויות העו"ש ליותר מרבע מחשבונות הבנק, אך עדיין לא ברור האם אכן תצא לפועל ומתי.

עוד עולה מהדו"ח כי סך הכנסות הבנקים מעמלות הסתכם ב-3.1 מיליארד שקל. מקובל לבחון את סך ההכנסות מעמלות ביחס לסך נכסי הבנקים, זאת כדי להבין האם העלייה בהכנסות נובעת מעלייה בפעילות הבנקים או מעליות מחירים. לפי הדיווח, היחס עלה מ-0.74% בשנת 2022 ל-0.75% בתקופת הדו"ח. עיקר העלייה נובעת מעמלות ששילמו עסקים גדולים, לצד העלייה שצוינה בעמלות מט"ח וכרטיסי אשראי.

מבין העמלות, 23% הן עמלות ניירות ערך - בהשוואה ל-26% אשתקד - זאת בשל ירידה בהיקפי המסחר בארץ, 22% עמלות כרטיסי אשראי בהשוואה ל-21% אשתקד, 20% עמלות ניהול עו"ש - בדומה לשיעורם ב-2022, ו-13% עמלות אשראי - בהן חלה ירידה מ-15%, זאת בעקבות ההחלטה של בנק ישראל לקבוע מחיר מקסימלי בסך 360 שקל על עמלת פתיחת תיק משכנתא.

תגיות