אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש פורום קהלת לכלכלה: "הפריון של גבר חרדי כל כך נמוך ששום תוכנית שילוב לא תעזור" מיכאל שראל הכלכלן הראשי של פורום קהלת | צילום: בשמת איבי

ראש פורום קהלת לכלכלה: "הפריון של גבר חרדי כל כך נמוך ששום תוכנית שילוב לא תעזור"

ד"ר מיכאל שראל שדיבר בכנס מכון אהרון באוניברסיטת רייכמן אמר כי "אם מכפילים את שיעור התעסוקה בקרב הגברים החרדים בשכר למועסק זה בערך 35 אחוזים, וזה נשאר קבוע בעשרים השנים האחרונות". סגן הממונה על התקציבים, כפיר בטט: "שיעור התעסוקה הנמוך של גברים חרדים אינו גזירת גורל"

14.06.2023, 15:14 | שלמה טייטלבאום

"לא השכלנו לנצל את שני המשברים הכלכליים הגדולים האחרונים (קורונה, והמשבר העולמי ב-2008, ש"ט) בכדי לבצע רפורמות עומק בבעיות היסוד שישראל ניצבת בפניהם, בעיית המאקרו הגדולה ביותר היא החינוך או חוסר החינוך במגזר החרדי, הפריון של גבר חרדי שמגיע לגילאי 18-20 הוא כל כך נמוך, ששום תכנית שילוב, מכינות, הכשרות מקצועיות, סיוע כזה או אחר לא יעזרו כאן". כך אמר ד"ר מיכאל שראל, ראש פורום קהלת לכלכלה בכנס מכון אהרן למדיניות שהתקיים באוניברסיטת רייכמן. שראל אף הציג חישוב לפיו כשמשווים בין גבר חרדי ממוצע לגבר יהודי לא חרדי ממוצע, הרי שהפריון של החרדי הממוצע הוא 35% לעומת הממוצע באוכלוסיה "אם מכפילים את שיעור התעסוקה בקרב הגברים החרדים בשכר למועסק זה בערך 35 אחוזים, וזה נשאר קבוע בעשרים השנים האחרונות, והוא לא זז, ולא עשינו שום רפורמה משמעותית בנושא הזה".

שראל הוסיף ואמר כי "יש ביקורת מוצדקת על הצעדים שהממשלה האחרונה עשתה (הגדלת התקצוב למוסדות שלא מלמדים ליבה, ש"ט) אבל גם בלי המהלכים האחרונים הללו, איפה היו כל הממשלות בעשורים האחרונים שלא טיפלו בבעיה היסודית הזו?" שראל העריך כי אי פתרון של בעיית המאקרו הזו "תפגע בסופו של דבר בצורה אנושה גם בתוצר לנפש בישראל, גם בשיעורי המס שיצטרכו לעלות, גם בשיעורי העוני שיעלו, גם בהתרחבות הפערים בין חזקים לחלשים". נזכיר, כי פורום קהלת נחשב לאחד הגופים העומדים מאחורי הרפורמה המשפטית, עם זאת, שראל הבהיר במרץ האחרון כי הוא מתנגד לרפורמה המשטרית וסבור כי היא יכולה להביא לפגיעה קשה בכלכלה.

סגן הממונה על התקציבים, כפיר בטט התייחס גם הוא לאתגר שילוב הגברים החרדים במשק ואמר "שיעור התעסוקה הנמוך של גברים חרדים אינו גזירת גורל, כפי שראינו בהגדלת שיעור התעסוקה של נשים". בטט הדגיש כי "פתרונות של הכשרות מקצועיות לא יפתרו את הבעיה, זה כמו לרוקן את הים בכפית, למרות שאנחנו מתקצבים הכשרות ונמשיך לתקצב הכשרות". בטט אמר שמלבד החסם של לימודי הליבה והתמריצים השליליים לאברכים חרדיים צריך לדבר גם על הפטור מגיוס "עכשיו אנו בדיון ערכי שנוגע בעצבים של החברה הישראלית, הסיטואציה היום שאנחנו לא מאפשרים לחרדי שלא עושה צבא לצאת לשוק העבודה לפני גיל 26, הסיכוי שבגיל כזה – אחרי חתונה ואולי ילדים – הוא ירכוש השכלה וישתלב בתעסוקה איכותית, נמוך".

מנגד, הכלכלנית הראשית לשעבר באוצר, שירה גרינברג, חזרה על אזהרתה כי "חשוב מאוד לשלב גברים חרדים בשוק העבודה, אבל חשוב לעשות זאת ללא דחיקת נשים. בטווח הארוך נשים יהיו 50% מכח העבודה, הגברים החרדים תמיד יישארו פחות מ-50% משוק העבודה".


תגיות