אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העלאת הריבית מכבידה באופן הדרגתי אך הכלכלה הריאלית עדיין חזקה יחסית מט"ח | צילום: רויטרס

העלאת הריבית מכבידה באופן הדרגתי אך הכלכלה הריאלית עדיין חזקה יחסית

תשלומי הריבית ילכו ויגדלו ככל שחברות, ממשלות ומשקי בית יצטרכו לגלגל חובות שנלקחו בריבית נמוכה ולהמירם בריבית גבוהה בהרבה. רק פופוליסטים בעולם חושבים שהממשלה או קופת המדינה איננה מוגבלת

06.11.2022, 06:52 | דרור גילאון ואורנן סולומון

מופע קומדיה מודרני כולל, ברוב המקרים, אדם שעומד על במה ומספר בדיחות. לפני כמאה שנים, הופעה קומית היתה כמעט תמיד סלפסטיק. סלפסטיק מתאפיין בהומור פיזי הכולל נפילות, מכות ורעש, והיה מתאים להופעות גדולות שבהן הקהל רחוק ואין אמצעי הגברה או צפייה. הלהיטים הגדולים של אותו ז'אנר הם אדם המחליק על קליפת בננה או עוגה בפרצוף. נראה כי המצב הכלכלי מערער את היציבות השלטונית ברחבי העולם.

הממשל בארה"ב עומד בפני בחירות אמצע בנובמבר. ואף שהנשיא ביידן לא עומד בפני בחירה מחדש, בחירות האמצע מהוות מעין משאל עם על תפקודו עד כה. אם יאבד כוח בסנאט או בבית הנבחרים, מרחב התמרון הכלכלי שלו יצטמצם מאוד והוא כנראה יפעל לפי התקדים של עיסוק מסיבי במדיניות חוץ. גם הממלכה המאוחדת קיבלה את ראש הממשלה השלישי שלה בחודשיים. באופן מעניין, ראש ממשלת בריטניה הנוכחי, רישי סונק, מגיע דווקא מתחום הכלכלה והפיננסים. הוא בעל עבר בתור בנקאי להשקעות ותפקידים בקרנות גידור ולאחרונה שר הכלכלה הבריטי. גם אנחנו הולכים היום לקלפיות בישראל כאשר הנושא הכלכלי הוא כבד משקל בהכרעה, לפחות כך אמור להיות.

ישנה נטייה לחשוב כי ממשלות יכולות לעשות הכל. פופוליסטים מימין ומשמאל בכל מדינה בעולם חושבים שקופת המדינה בלתי מוגבלת. למעשה, ישנם מקורות מצומצמים ומספר מצומצם של הוצאות כשמדובר בתקציבי ממשלה. מקורות ההכנסה של מדינה הם מיסוי וחוב. כמובן שקטגוריית העל של מסים מתחלקת בין מס הכנסה אישי, מס חברות, מס רווחי הון, מסי נדל"ן ואחרים, אבל הקטגוריה ברורה. התיאוריה אומרת שהמדינה מאפשרת את התשתית לפיתוח ולכן זכאית לחלק מהרווחים. התשתית כוללת חינוך האוכלוסייה, כבישים להגיע לעבודה, מסגרת חוקית ועוד. הוצאות הממשלה מתחלקות בגדול בין תשלומי העברה והשקעה בצמיחה, אף שהקו המפריד ביניהם מטושטש למדי. תשלומי ההעברה המובהקים ביותר הם ביטוח לאומי לדוגמה. אנשים פחות יצרניים נתמכים על ידי המדינה. מהעבר השני, סלילת כביש שמקצרת ב־20 דקות את זמן ההגעה של 3 מיליון אנשים בשנה מפנה כמיליון שעות נסיעה בשנה. אותן שעות יופנו ליותר עבודה אבל גם ליותר זמן פנוי לאוכלוסייה שיתורגם לבילויים וצריכה מוגברת.

סלפסטיק מאופיין בתזמון מושלם של הרבה אלמנטים שגורמים לנו לצחוק. מיתון הוא ההפך המוחלט, כל האלמנטים משתלבים ועלולים לגרום לבכי, בעיקר לקובעי המדיניות הפיסקאלית. מצד אחד, ישנו צד ההכנסות. מדינות מסתמכות על צמיחה כדי שהמסים שלהן יהיו שווים יותר. ישנם שני סוגי צמיחה עיקריים: צמיחה טכנולוגית וצמיחה ביעילות. צמיחה טכנולוגית מגיעה מטכנולוגיה או כלי עבודה שמאפשרים עבודה יעילה יותר. מפעל שקונה מלגזה יכול להעביר יותר מוצרים מהר יותר בעזרת פחות כוח אדם. מחשבים ויומנים במחשב צמצמו את משרת המזכירה. צמיחה ביעילות מגיעה מכוח אדם מוכשר יותר שיכול לעשות יותר בפחות. דווקא בזמן מיתון קשה למגזר העסקי להשקיע בטכנולוגיה וגם בפיתוח עובדים כך שהצמיחה נעלמת. בנוסף, חלק משמעותי מהכנסות המדינות ממסים קשור לנדל"ן. האטה בתחום הנדל"ן עלולה להקטין באופן משמעותי את גביית המס.

דווקא בזמן מיתון קשה למגזר העסקי להשקיע בטכנולוגיה ובפיתוח עובדים, כך שהצמיחה נעלמת. בנוסף, חלק משמעותי מהכנסות המדינות ממסים קשור לנדל"ן, והאטה בתחום עלולה להקטין באופן משמעותי את גביית המס

מצד שני, בצד ההוצאות, האתגרים לא פחות גדולים. אל מול הקופה הציבורית המידלדלת מחוסר צמיחה עומדים מובטלים חדשים. אלא שזה ממש לא נעצר שם. בזמן מיתון האוכלוסייה בריאה פחות. מיתון גורם לבעיות בריאות רוחבית שנובעות לא רק מהגורמים הפיזיים של מזון פחות מזין. הבעיה הנוספת היא מצב רוח ירוד באופן כללי. אוכלוסייה שחייבת לשבת בבית במחסור כיס. המצב הירוד של האוכלוסייה גורר הוצאה גבוהה יותר, הן בצורה ישירה והן בצורה עקיפה של בריאות גופנית ונפשית רופפת.

המיתון הנוכחי הוא תוצר לוואי של אינפלציה שהיא תוצר לוואי של מדיניות מוניטרית מקילה מדי במשך יותר מדי זמן. בזמני מיתון ישנה בדרך כלל נקודת אור קטנה לעומד בראש הרשות המבצעת - הריבית בדרך כלל צונחת. בזמן מיתון ממשלה יכולה לגייס חוב חדש בריבית מוזלת והריבית על החוב הקיים יורדת במקרה של חוב משתנה. גם הרכיבים הצמודים נופלים בדרך כלל בזכות מדדים נמוכים במיתון. הפעם זה שונה. כשהריבית עולה פי 4, תשלומי החוב מזנקים באותה מידה. לו החוב הציבורי של ארה"ב היה מעודכן כולו לרמת הריבית היום, תשלומי הריבית היו מזנקים מ־300 מיליארד דולר לכ־1.2 טריליון דולר. הפעם אנחנו מתמודדים עם חוב עבר גבוה מאוד ועליות ריבית דווקא. הריבית הנמוכה בעשור האחרון איפשרה ללכת עם ולהרגיש בלי. דווקא עכשיו כשהחובות בשיא, והמיתון כבר פה, הריבית נושכת ביתר שאת.

השורה התחתונה

מיחזור חוב ממשלתי טבעי גורם לעליית תשלומי ריבית, והתמודדות עם חובות עבר מחייבת דווקא העלאות ריבית

דרור גילאון הוא שותף מנהל בגילאון & גורדון Wealth Management, וכלכלן ראשי באזימוט בית השקעות. אורנן סולומון הוא מנהל השקעות ראשי ושותף באזימוט בית השקעות

תגיות