אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
225 מיליון שקל שהשקיעו חברי אופק בטריא לא ניתנים למשיכה שחף ארליך, מנכ"ל טריא | צילום: אלי לו

בלעדי

225 מיליון שקל שהשקיעו חברי אופק בטריא לא ניתנים למשיכה

האגודה השיתופית אופק, ששואפת להפוך לבנק עוד השנה, הודיעה ל-2,400 מחבריה כי הכספים שהשקיעו דרכה בפלטפורמת ה־P2P של חברת הפינטק טריא אינם נזילים בחודשים הקרובים. זאת, על רקע בקשות רבות למשיכת כספים מטריא ברבעון הראשון של השנה

08.05.2023, 06:00 | אלמוג עזר

225 מיליון שקל שהשקיעו חברי אגודת האשראי אופק בפלטפורמת הלוואות העמיתים (P2P) של חברת הפינטק טריא נכנסו להקפאה, כלומר בלתי ניתנים למשיכה מיידית. על פי הערכות, מתוך היקף הכספים שהושקעו על ידי האגודה בטריא, 30 מיליון כבר ביקשו להימשך אך לא נענו על ידי החברה.

ל"כלכליסט" נודע כי הנהלת אגודת האשראי, ששואפת להפוך בעתיד לבנק, שלחה מכתב לחברי האגודה, שבו עדכנה אותם כי הכספים שהשקיעו בטריא, בתיווך של האגודה ובמסגרת השת"פ בין הצדדים, לא יהיו נזילים וניתנים למשיכה בחודשים הקרובים.

אופק היא אגודת אשראי שהוקמה ב־2012 במתכונת של קואופרטיב ‑ כלומר, שלקוחות האגודה הם גם בעלי המניות. מדובר במודל נפוץ בעולם המערבי, אך כזה שאינו נפוץ בישראל. אולם אופק לא מחזיקה ברישיון בנקאי, הגם שהיא פועלת על מנת לקבל רישיון מבנק ישראל, ולכן היא לא יכולה להציע ללקוחות פיקדונות. משום כך, האגודה מציעה לחבריה מסלולים אלטרנטיביים, דוגמת הלוואות עמיתים – תחום שבו היא פועלת מאז 2017 בשיתוף פעולה עם טריא, שאותה מנהל שחף ארליך.

במסגרת שיתוף הפעולה מציעה אופק ל־14 אלף חבריה לפתוח דרכה חשבון השקעות בטריא. לפי נתוני אופק, יותר מ־2,400 חברים בחרו לעשות זאת, והשקיעו בפלטפורמה סכום של 225 מיליון שקל. המסלול העיקרי שבו בחרו חברי אופק הוא מסלול ללא התחייבות למשך זמן ההשקעה, שבמסגרתו הכסף המושקע מפוזר בין אלפי הלוואות בודדות, כשיש מגבלה של 0.5% מהסכום לכל הלוואה. הלווים מחזירים את ההלוואה מדי חודש, בתוספת ריבית, וטריא משקיעה את הכספים מחדש בהלוואות חדשות. המסלול העיקרי שבו משקיעים חברי אופק בטריא מאפשר משיכה מיידית של כספים, שבפועל מתבצעת תוך שלושה ימים. היקף תיק האשראי של טריא, נכון לסוף 2022, עומד על 3.4 מיליארד שקל, כך שההשקעה של חברי אופק היא משמעותית עבור החברה.

עד 2022 הביקוש להלוואות P2P היה במגמת עלייה נוכח הריבית האפסית במשק, ובהתאם, לאורך השנים, הלוואות אלו הניבו תשואות של 6%-4%. אולם מאז אפריל 2022, אז החלה הריבית בישראל לעלות מרמה של 0.1% לרמה נוכחית של 4.5%, שוק האשראי הצרכני הפך ליותר מסוכן ופחות אטרקטיבי. וכך, מתחילת השנה מתמודדת טריא עם היקף משיכות שעולה על היקף ההפקדות. לפי דו"חות החברה, בשלושת החודשים הראשונים של 2023 התקבלו בקשות למשיכות של 366.5 מיליון שקל, בעוד שההפקדות הגיעו ל־195 מיליון שקל. מדובר על העמקת המגמה, שכן ברבעון הרביעי של 2022 המשיכות הסתכמו ב־324 מיליון שקל, בעוד שההפקדות הגיעו ל־310 מיליון שקל. הפער שהתרחב בין המשיכות להפקדות מקשה על טריא להיענות לכל הבקשות, כולל אלו של חברי אופק.

על רקע זה שלחה אופק את המכתב לחבריה. באופק חוזים כי בקשות למשיכות כספים לא יוכלו לקבל מענה בטווח של יותר משלושה חודשים, אך מסבירים כי מדובר בקשיי נזילות זמניים, שדומים במידה רבה לאלו שכבר חוו החברים בתקופת הקורונה. באופק אף מבהירים שלהערכתם בשנה הנוכחית התשואות מההלוואות הצרכניות צפויות להיות חיוביות, ואף גבוהות יותר מאלו של השנתיים האחרונות. זאת, נוכח הצמדת הריבית בהלוואות אלו לריבית בנק ישראל. עוד מסבירים כי לפי מידע שהציגה טריא לאגודה, הזמן הארוך יותר שדרוש למשיכת הכספים לא אמור להשפיע על הסיכון בהשקעה, שכן רוב ההלוואות מגובות בבטוחות בדמות נדל"ן.

אך ההסברים האלו לא הרגיעו את חברי אופק, שפנו להנהלה בשאלות ובקשות להסברים נוספים. מנכ"ל ומייסד אופק, תום דרומי חכים, הסביר כי ההנהלה נמצאת בקשר רציף עם טריא, ושהנהלת אגודת האשראי מנסה לעשות שימוש בכוח הקבוצתי כדי שחברי אופק יקבלו עדיפות על פני לקוחות אחרים בכל הנוגע לשחרור הכספים.

אולם בד בבד, ההנהלה פנתה לחברים באופק והמליצה להם להעריך מתי יזדקקו לכספים בעתיד, ולבצע את בקשות המשיכה מטריא בהתאם לזמנים הארוכים הנדרשים. במילים אחרות, מי שזקוק לכסף עוד חצי שנה מוזמן לבקש אותו כבר כעת.

טריא היא חברה ציבורית שנסחרת בבורסת ת"א ממאי 2022, לאחר שמוזגה לשלד של לוזון נדל"ן לפי שווי של 320 מיליון שקל. כיום שווי השוק שלה עומד על 201 מיליון שקל. ב־12 החודשים האחרונים ירדה מניית החברה ב־60%, בשעה שמדד היתר, שבו היא כלולה, ירד ב־26% בלבד.

אופק וטריא אינם הגופים היחידים שמתקשים לספק נזילות ללקוחות שלהם בתקופה הנוכחית. כפי שנחשף ב"כלכליסט" בחודש שעבר, גם קרן אופורטיוניטי של חברת הפינטק פאגאיה – קרן האשראי הצרכני הגדולה בישראל, שמנהלת כ־1.3 מיליארד דולר - הודיעה למשקיעיה כי היא משהה את האפשרות למשוך את הכספים באופן מיידי בשל קשיי נזילות. זאת, לאחר שכבר ביצעה שיערוך בהלוואות אותן היא מחזיקה בהיקף של 80 מיליון דולר. קרן ה־P2P של הפניקס גם היא מסרה הודעה דומה, לנוכח בקשות משיכות גבוהות מהרגיל. הקרן הודיעה כי המשקיעים לא יוכלו למשוך את כספם לפחות בשלושת החודשים הקרובים.

אולם הפוזיציה של אופק שונה משל הקרנות הללו. אופק שואפת להפוך לבנק בשנה הקרובה, והאמון שמעניקים לה החברים הוא קריטי לשם כך. השאיפה של אופק היא להתחיל לספק כבר השנה שירותים בנקאיים בסיסיים, דוגמת פתיחת חשבון, העברות בנקאיות, מתן אשראי, הוראות קבע והמרת מט"ח. האגודה אף חתמה על הסכם לאספקת כרטיסי אשראי מול ישראכרט. בימים אלו אופק עובדת על חיבור לממשקים חיצוניים הדרושים לפעילות השוטפת, כדוגמת הרשות לאיסור הלבנת הון, בנק ישראל וגופים נוספים. מי שאחראי על היבטי התשתית הטכנולוגית בחברה היא TCS מבית טאטא, מולה חתמה החברה על הסכם במרץ 2019 לאספקת שירותי מחשוב בנקאי לעשר שנים. TCS הקימה את מערכות המחשוב של וואן זירו, הבנק הדיגיטלי של אמנון שעשוע. קשיי הנזילות בהם נתקלת האגודה עלולים לפגוע משמעותית בצמיחתה ובהתקדמותה.

מטריא נמסר: "טריא היא חברת תיווך אשראי בין עמיתים הוותיקה והגדולה בישראל, עם תיק האשראי הגדול, המגוון, והבטוח ביותר, אשר מגובה בבטוחות נדל"ן בשיעור של למעלה מ־80%. מיום היווסדה, טיפלה טריא במקצועיות ובהגינות בעשרות אלפי הלוואות אשר השיאו למשקיעיה תשואה עודפת משמעותית ביחס לחלופות הקיימות בשוק. בחודשים האחרונים, בעקבות התמורות בכלכלה המקומית והגלובלית, ובדומה לשאר השחקנים בשוק, עלה מספר הבקשות של הלקוחות להנזיל את ההשקעות. הזמן הנדרש להנזיל את ההשקעה הינו חלק ממהלך העסקים התקין של מודל P2P, ובתקופת ההסתגלות לסביבת ריבית חדשה, אורך זמן ממושך יותר. החברה מטפלת בכספי לקוחותיה בחרדת קודש והיא, כפי שהייתה תמיד, המכשיר הבטוח וההגון ביותר להשקעות בין עמיתים".

תגיות