אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפיטורים באורקה הם רק ההתחלה שניים מהמייסדים של אורקה. שניים מהמייסדים של אורקה: אבי שועה המנכ"ל וגיל גרון | צילום: אורקה סקיוריטי בע"מ

פרשנות

הפיטורים באורקה הם רק ההתחלה

השנה נפתחה עם הודעת אורקה סקיוריטי, מהיוניקורנים הבולטים בתעשיית הסייבר, על פיטורי 15% מהעובדים. המהלך מעיד בעיקר על דבר אחד - 2024 תהיה שנת האטה בתעשיית ההייטק וגם ענף הסייבר שנחשב לחזק יחסית לא חסין

03.01.2024, 22:57 | מאיר אורבך

השנה החלה עם תוצאות מאוד לא מעודדות לתעשיית ההייטק המקומית. מספר החברות שגייסו הון ירד משמעותית, סך גיוסי ההון ירד אף הוא ומספר הקרנות הפעילות בישראל צנח בעשרות אחוזים. אבל אם התעשייה קיוותה לצאת לדרך עם בשורות טובות, הרי שחברת אורקה סקיוריטי, אחד היוניקורנים הבולטים בתעשייה, הודיעה שהיא מפטרת 60 מעובדיה, מחציתם בישראל. המפוטרים מהווים 15% מהחברה ובאים מכלל המשרות בה ומעידים על דבר אחד בעיקר: 2024 היא לא שנה שבה התעשייה תלקק דבש. גם תעשיית הסייבר, שהוכיחה לא פעם שהיא הרבה יותר חסינה, סופגת לא מעט מכות.

ניתן להניח שאורקה חיכתה עם הפיטורים לא מעט שבועות כמו שעושות רבות אחרות בימים אלה. חברות רבות אשר נקלעו למצוקה או היו צריכות להקטין את מצבת כוח האדם עקב שינוי ארגוני עצרו את כל התהליכים עקב פרוץ המלחמה. רבות מהן נאלצות כעת לפטר למרות הסנטימנט השלילי כלפי חברות כאלו בעת הזו.

אורקה, שהקימו יוצאי צ'ק פוינט, היתה פורצת דרך בתחומה בימיה הראשונים אבל מהר מאוד צצה לה מתחרה חדשה, חזקה ומפתיעה בדמות וויז של יוצאי אדאלום בהובלת אסף רפפורט. שתי החברות פועלות באותה נישה - הגנה ללא סוכנים. עולם שלא היה קיים עד אז ומהר מאוד התמלא בחברות מתחרות, חלק לא קטן מהן גדל בישראל. התחרות אומנם העלתה את התחום למודעות של מנהלי אבטחה בארגונים, אך גם הביאה לתחרות מחירים ואף לדם רע בין השחקנים.

הראיה לכך היא תביעה שהגישה לאחרונה אורקה נגד וויז בטענה שהאחרונה הפרה פטנטים של אורקה והעתיקה ממנה טכנולוגיות. אף שוויז קמה אחרי אורקה, היא מצליחה יותר, מדווחת על מכירות של מאות מיליוני דולרים וכיום היא יוניקורן הסייבר הגדול בישראל וככל הנראה על דרך המלך להנפקה.

אורקה, לעומתה, אומנם הצליחה ליצור הכנסות משמעותיות, אבל התחרות מול וויז ואחרות שחקה את כוחה והביאה אותה עד לכדי קיצוץ משמעותי בכוח האדם וייתכן שהיא בוחנת מחדש את עתידה, לרבות מכירה.

אורקה גייסה בשווי גבוה של מעל ל־1.8 מיליארד דולר וגיוס חדש בשווי מופחת פוגע בבעלי המניות ועובדי החברה, והיא אינה היחידה שתיאלץ לעשות בחירות חדשות בשנה הקרובה. במצבה נמצאות הרבה חברות סייבר שמגלות שההכנסות לא זורמות כמו שחשבו וגיוסי הון עדיין לא חזרו וכנראה גם לא יחזרו לשנות הבועה, והפתרון היחיד למעט גיוס בשווי מופחת הוא קיצוץ בכוח האדם והורדת ההוצאות, בתקווה שהחברה תוכל להמשיך לעבוד גם עם פחות עובדים ועדיין לייצר הכנסות משמעותיות.

לפי דו"ח שהוציאה בימים האחרונים קרן YL Ventures, תעשיית הסייבר הוכיחה שיש עדיין ביקוש רב גם לחברות צעירות אבל גם הן יודעות שכיום גיוס הון חדש הוא בעיה מאוד קשה בכל שלב ובעיקר בשלבים המתקדמים, שם נמצאות חברות כמו אורקה.

בתגובתה על הפיטורים מודה אורקה שהיא אומנם מצליחה אבל יש לה מחלקות שאינן מראות צמיחה, ובתקופה כזו אין לה את המותרות להחזיק עובדים שלא מייצרים הכנסות איכותיות.

תגיות