אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהתייקרות החשמל ועד אובדן הכנסות: העלות למשק מהשימוש בפחם - 5.8 מיליארד שקל פחם. עלויות גבוהות שמתגלגלות לצרכן | צילום: בלומברג

מהתייקרות החשמל ועד אובדן הכנסות: העלות למשק מהשימוש בפחם - 5.8 מיליארד שקל

המדינה החליטה על הסבת תחנות הכוח מפחם לגז טבעי עד סוף 2025 - אבל התהליך מתעכב ובינתיים 23% מהחשמל עדיין מיוצר באמצעות פחם. התוצאה - פגיעה בסביבה ועלויות גבוהות יותר לחברת החשמל שמתגלגלות לצרכנים. דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שיוצג היום במהלך דיון בכנסת על קרן העושר מפרט את המספרים

14.02.2023, 08:24 | עדיאל איתן מוסטקי

דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שיוצג היום (ג') במהלך דיון של ועדת הכנסת המפקחת על קרן העושר, בראשות ח"כ לימור סון הר-מלך, מראה שהשימוש בפחם במשק מוביל לעלויות של 5.8 מיליארד שקל. מדובר בעלויות המתייחסות לתקופה שבין יוני 2022 עד סוף 2023, הכוללות את התוספת לתעריף החשמל, אובדן הכנסה ממסים ועלויות סביבתיות. הדו"ח מציין עוד שלאחר שמונה שנים (2021-2013) שבהן ירדו תעריפי החשמל, העיכוב בהסבה מפחם עצר את הירידה והוביל לעלייה של כ-20% במהלך השנה האחרונה.

23% מהחשמל בישראל מיוצר כיום באמצעות פחם - על אף הנזקים הסביבתיים שהוא גורם והעלויות הגבוהות שבייצור חשמל באופן הזה. בשל כך הוחלט על הפסקת השימוש בפחם עד סוף שנת 2025. עם זאת, עד היום התהליך מתעכב. על פי הדו"ח, העלויות הסביבתיות שנגרמו וייגרמו מהעיכוב בהסבה מפחם החל מיוני 2022 ועד סוף 2023, יסתכמו ביותר מ-4 מיליארד שקל.

עלות נוספת מהשימוש בפחם היא התוספת לתעריף החשמל. לאחר תחילת המלחמה באוקראינה זינקו מחירי הפחם בעולם (עלו במהלך 2022 בכ-140%), מה שהוביל להתייקרות של 77% בעלויות הדלקים של חברת החשמל בשנת 2022 לעומת 2020. בשנה החולפת, עלות הייצור של קוט"ש חשמל באמצעות פחם הייתה גבוהה פי 3 מייצור קוט"ש באמצעות גז טבעי. כל אלו מובילים לעלייה של כמעט 1.5 מיליארד שקל בעלות הפקת החשמל של חברת החשמל, שמתגלגל ישירות לתעריף החשמל בתקופה שבין יוני 2022 לסוף שנת 2023.

הגורם השלישי שמוסיף לעלויות מפחם הוא האובדן להכנסות המדינה, המוערך בכ-300 מיליון שקל. מכיוון שהגז הטבעי המשמש לייצור חשמל בישראל מופק באמצעות מאגרי הגז הישראליים שבים התיכון, שימוש בדלקים שמקורם מחו"ל יוביל לכך שהמדינה לא תקבל תמלוגים ומסים מהגז הטבעי המופק בארץ.

גורם נוסף שאינו נכלל בסך העלויות הוא אובדן ההכנסות מההפחתה במס על הפחם. עקב המחירים הגבוהים של הפחם ובמטרה למתן את התייקרות החשמל, הופחת המס על הפחם מ-145 שקל לטון, ל-1 שקל לטון. את המדיניות שהחל שר האוצר הקודם ליברמן, ממשיך כעת שר האוצר סמוטריץ'. אובדן ההכנסות למדינה בשל ההפחתה במס על הפחם מוערכת על פי הדו"ח בכ-440 מיליון שקל.

על אף הנזק, הסבת התחנות הפחמיות מתעכבת, וגם הקמה של יחידות ייצור חדשות המונעות בגז טבעי. כפי שנחשף בכלכליסט בשבוע שעבר, הקמת יחידות הייצור החדשות המונעות בגז טבעי בחדרה, שאמורות להיות היעילות ביותר ובכך גם החסכוניות ביותר, תתעכב ביותר משנתיים ממועד ההקמה המקורי. הסיבות לעיכוב, כך על פי חברת החשמל, היא מאות כשלונות וחוסר התאמות בביצוע העבודות על ידי חברת ג'נרל אלקטריק שמקימה את התחנות.

ח"כ לימור סון הר-מלך. "צמצום השימוש בפחם יביא לחיסכון אדיר למשק הישראלי", צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת ח"כ לימור סון הר-מלך. "צמצום השימוש בפחם יביא לחיסכון אדיר למשק הישראלי" | צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת ח"כ לימור סון הר-מלך. "צמצום השימוש בפחם יביא לחיסכון אדיר למשק הישראלי", צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לדברי יו"ר הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל, ח"כ לימור סון הר-מלך: "הדו"ח מחזק את ההבנה כי מעבר מהיר של מדינת ישראל לייצור חשמל ללא פחם הוא נחוץ ומשמעותי. צמצום השימוש בפחם יביא לחיסכון אדיר למשק הישראלי. צריך להדגיש כי השימוש בגז טבעי מכניס לקרן העושר את היטלי רווחי היתר על הגז – שבהם ייעשה שימוש למטרות שונות ולטובת הדורות הבאים של מדינת ישראל".

תגיות