אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חלוקת רכוש בגירושין עו"ד לוסי מאיר | צילום: מיטל אזולאי

חלוקת רכוש בגירושין

שאלות ותשובות בנושא של חלוקת רכוש בגירושין

03.08.2023, 11:15 | לוסי מאיר, בשיתוף duns 100

האם בגידה יכולה להשפיע בדרך כלשהיא על חלוקת הרכוש במקרה של גירושין?

כן. בגידה בהחלט יכולה להשפיע על חלוקת רכוש, אבל אני אסביר.

צריך להבין שבמדינת ישראל אולי בשונה ממדינות אחרות, אדם שרוצה להתגרש חייב לעבור בשתי ערכאות שיפוט. גם בית המשפט האזרחי שהוא בית משפט לענייני משפחה וגם בית הדין הרבני.

ההשלכה של בגידה שונה בשתי הערכאות האלה. אם ניקח לרגע את בית הדין הרבני, אישה מגיעה ואומרת בעלי בגד בי, אותה אישה תהיה זכאית לכתובה שלה. אז אם החתן בליל הכלולות היה מאוד נדיב וכתב לה מיליון שקלים בכתובה, הכתובה היא מסמך משפטי זה ממש תביעה כספית שיש לאישה כנגד בעל צריך לדעת את זה. אז אם אני חוזרת לרגע לדוגמה ואיך זה משפיע על חלוקת הרכוש, הוא כתב לה בכתובה מיליון שקלים ובגד בה, הוא מחויב לשלם לה את אותם מיליון שקלים. עכשיו אם הזוג הזה צבר לצורך הדוגמא דירה ששוויה 3 מיליון שקלים, אז הנה היתכנות של האישה לרכוש את חלקו של הבית מכוח הכתובה, ככל שהיא זכאית לה, מה שלא בהכרח היה מתאפשר לה אם לא היו פוסקים לה את הכתובה בעקבות הבגידה שלה בבעל, הנה השפעה אחת.

למה אנחנו צריכים את המיליון אם יש מיליון וחצי מהבית רק?

כן. אבל ככה יהיה לה הרבה יותר קל כי היא משיגה מיליון שקלים מהכתובה אז קל לה לרכוש את החלק שלו מהדירה. שהדירה היא רק 3 מיליון שקלים אז היא כבר מקבלת מיליון ואז נשאר לה לכאורה רק כי גם חצי מיליון ₪ לא תמיד יש, אבל שהיא צריכה להשלים רק את זה ולא את כל המיליון וחצי נפתחת לה האופציה להצליח לרכוש את חלקו, שיעבוד על הדירה, הלוואה, הלוואה מבני משפחה, ויתורים על רכוש אחר אולי שיש לזוג וכך לקנות את הדירה.

ואם כל הדבר הזה מתרחש בבית משפט לענייני משפחה?

בבית משפט לענייני משפחה אנחנו רואים שהבגידה יכולה להשפיע במקרים מסוימים ובמובן אחר, למשל בית המשפט יכול לקבוע שיתופיות מוחלשת.

זה אומר שהשיתופיות בין בני הזוג הלכה ונחלשה עם השנים ובעצם מרגע הבגידה היא הלכה ונחלשה. הרי החוק, חוק יחסי ממון, קובע חלוקה שווה בין הצדדים של הרכוש בעת הגירושין – זה הכלל, יכול במקרים מסוימים שבגין הבגידה תיקבע שיתופיות מוחלשת אז החלוקה לא תהיה 50-50 היא יכולה להיות 70-30 היא יכולה 60-40 לטובת בן הזוג הנבגד.

מה לא מחלקים בגירושין? יש רכוש שלא מתחלק?

כן, וודאי. חוק יחסי ממון שחל בין בני הזוג הוא קובע מה מחולק ומה לא מחולק. מה לא מחולק? לשאלתך. נכסים שאחד מבני הזוג הביא מלפני הנישואין והם שייכים לו.

אם למשל נישאתי לגבר שהייתה לו דירה שרשומה על שמו מלפני הנישואין, בעת הגירושין החוק היבש קובע שהדירה הזו תישאר שלו בעת הגירושין. אבל, תמיד יש אבל, אנחנו עדים ליותר ויותר פסקי דין שבהם בית המשפט בניגוד לחוק קובע שאותו רכוש הופך להיות רכוש משותף.

אני אסביר את זה על ידי הדוגמה הבאה: אם אותו גבר הגיע עם דירה רשומה על שמו אבל על הדירה הייתה משכנתא ובני הזוג שילמו את המשכנתא במהלך חיי הנישואין במשותף, אם זה מחשבון משותף, על אחת וכמה וכמה אם האישה הפקידה את המשכורת בחשבון המשותף. אם הם ערכו שיפוץ באותה דירה ושילמו על השיפוץ מכספים משותפים בית המשפט עשוי לומר לאותו אדם לאותו גבר אתה שיתפת אותה במהלך הנישואים בדירה הזו עכשיו בעת הגירושין הדירה הזו תימכר ותחולק ביניכם בחלקים שווים.

יש עוד הרבה קריטריונים לבחון למשל האם גרו בדירה, כמו שנים נשואים ועוד ועוד כדי לקבוע האם החוק היבש שקובע כי רכוש מסויים לא מתחלק בגירושין אכן יכול על אותו מקרה או שבגלל נסיבות מיוחדות לתיק הספציפי, כאלו ואחרות לא ילכו על פי החוק היבש ויקבעו שהרכוש, הגם שהוא רכוש כמו מלפני הנישואין, ירושה ועוד נקבע שאינו משותף, - יהיה משותף! להתייעץ עם עורך דין גירושין על חלוקת הרכוש זה תמיד צעד חכם!

ואם לאחד מבני הזוג יש עסק או חברה בבעלותו?

שאלה טובה. מרבית האנשים יודעים יש דירה מחלקים, יש כסף בחשבון הבנק, מחלקים. רבים אינם יודעים כי נכסים שהם לא מוחשיים כמו מוניטין עסקי או אישי או פערי השתכרות בין הזוג הם רכוש משותף לכל דבר ועניין.

במקרה שלאחד הצדדים יש עסק או חברה הרי שחשוב לבצע הערכת שווי חברה. פעולה מורכבת אבל אנחנו מכירים את המרכיבים!. כדי למנוע יצירת מצגי שווא שיאפשרו לצד השני להעלים כספים ורכוש משותף, אני רותמת בהתאם לצורך, את הידע וההסמכות הרלוונטיות שרכשתי עם השנים לצורך ניתוח הערכת השווי.

במקום לקבל את הערכת השווי שקיבלתם מרו"ח, רו"ח חקור כעובדה מוגמרת, אני יודעת לקרוא בין השורות לשאול את השאלות הנכונות ולייצר תמונת מצב שמשקפת את המציאות.

עו"ד לוסי מאיר, צילום: מיטל אזולאי עו"ד לוסי מאיר | צילום: מיטל אזולאי עו"ד לוסי מאיר, צילום: מיטל אזולאי


בהתאם לנסיבות המקרה, אוכל לבדוק למשל לאיזו תקופה מתייחסת הערכת השווי שערך רואה החשבון: האם ל- 3 שנים או 5 שנים? לתשובה יכולות להיות השלכות משמעותיות על השורה התחתונה.

בנוסף, נבדוק איזו שיטה נבחרה בכדי להעריך את שווי החברה - האם שיטת תזרים מזומנים, או אולי שיטת מכפיל או הרווח הנכסי? אחרי הכול, לסוכן ביטוח אולי תתאים שיטה אחת להערכת שווי, ולחברה של "הכול בדולר" תתאים שיטה אחרת.

אבדוק מה מקדם ההיוון שנקבע? האם זו חברה גדולה ויציבה שמקדם ההיוון שלה צריך להיות נמוך יותר או חברה צעירה, שבה מקדם ההיוון צריך להיות גבוה יותר?

זה נשמע אולי טכני, אבל כל אחוז במקדם ההיוון יכול להיות שווה הון (!) בהערכת שווי העסק או החברה.

באופן הזה אני מסייעת ללקוחותיי לקבל את מה שמגיע להם במישור הכלכלי, בלי שהצד השני ייקח את מה שמגיע להם.

השילוב בין הכלים המשפטיים, לבין ההבנה הייחודית של משרדנו בעולמות החשבונאיים והפיננסיים מסייע לנו להבין את התמונה הכלכלית המלאה לאשורה, למנוע יצירת מצגי שווא ע"י הצד השני ולהשיג ללקוחותינו את מה שבאמת מגיע להם ולא אגורה פחות!.

אני חייבת לסיים באמירה הבאה: אולי לכם זה נראה מורכב או מסובך, אבל ככל שעורך דין גירושין יותר ויותר מנוסה, ליווה וייצג בהרבה תיקי גירושין, קרא הרבה חוות דעת של רו"ח על הערכת שווי עסק, לא יהיה זה מורכב אלא פתיר ולשביעות רצון הלקוח/ה. כל אדם לפני תחילת הליך גירושין חווה שלל תחושות רגשיות וכשאנחנו מדברים על חלוקת רכוש החרדה הכלכלית היא מאוד מאוד דומיננטית. צריך לומר לאותו אדם שבתקופה הזו לא חושבים בבהירות חשוב לבחור אנשי מקצוע טובים מנוסים, אם בחרת עורך דין תן לו את האמון שהוא ייצר לך וודאות כלכלית.

מאת לוסי מאיר עורכת דין לענייני משפחה

d&b – לדעת להחליט

תגיות