פרשנות
עליות המחירים פוגעות קשות ביכולת הקנייה של הצרכנים
ההתייקרות של יוניליוור תתווסף לדרישת דיפלומט להעלות את מחירי מוצריה אחרי סוכות, אליהן תצטרף חוגלה שהתקשתה לאשר ברשתות את העלאת מחירי מוצריה החודש
עליות המחירים שהחלו כבר בשנה שעברה על ידי ספקים שונים ובהם שסטוביץ, חוגלה וסנו, ובמקביל על ידי הקמעונאים הגדולים שופרסל ורמי לוי שייקרו את מוצרי המותג הפרטי, הובילו לצמצום היקפי הצריכה וצפויים להמשיך לנגוס ביכולת הקניה של הצרכנים.
עליות המחירים שחלקן נרשם גם בעקבות עליית מחירי המשקאןת הממותקים והכלים החד פעמיים, עליהם הוטל בתחילת השנה מס קנייה, הובילו באוגוסט החולף לעלייה של 5.9% במדד המחירים שעורכת סטורנקסט ביחס לאוגוסט אשתקד והגיע לשיא של 107.7. מכירות הענף רשמו באוגוסט קפאון, שבא לידי ביטוי בצמיחה של 0.7% ל־4.6 מיליארד שקל, כך שלמעשה מדובר בירידה ריאלית של 5.2% בהיקפי הצריכה. זאת, מבלי לקחת בחשבון את הצמיחה הטבעית באוכלוסייה בשיעור של כ־2%, שמעצימה את הירידה במכירות לכ־7% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. מתחילת השנה עלה מדד המחירים של סטורנקסט ב־4.4% והמכירות צמחו ב־1% בלבד, כך הירידה הריאלית המצטברת עומדת על 3.4%.
הזינוק במדד המחירים והשפעתו השלילית על היקפי הקניות, נרשמים עוד בטרם באה לידי ביטוי העלאת מחירי מוצרי החלב שבפיקוח בשבוע שעבר בכ־5% והחלטת טרה להעלות החל מאמצע חודש אוקטובר את מחירי כלל מוצרי החלב בכ־5%.
ההתייקרות שמבקשת יוניליוור לבצע בשבועות הקרובים, צפויה להתווסף לדרישת דיפלומט להעלות את מחירי מוצריה מיד אחרי סוכות, באמצעות ויתור על הנחות מסחריות שנהגה עד כה להעניק לקמעונאים. גם חוגלה שהתקשתה לאשר ברשתות את העלאת מחירי מוצריה החודש, צפויה להצטרף לגל מיד אחרי החג, באותן רשתות. עוד קודם לכן, צפויות עליות מחירים של תוצרת טרייה, כמו ירקות, פירות, עוף ודגים, שמחירם בכל שנה מזנק לקראת ובמהלך חודש חגי תשרי, נוכח זינוק בביקוש במקביל לירידה בהיצע בשל מיעוט ימי עבודה בתקופה. התייקרויות אלו לא נרשמות במדד סטורנקסט, המבוסס על מוצרים מבורקדים ולא על התוצרת הטריה שנמכרת בתפזורת ובקצבייה.
בטווח הארוך יותר, ניצב גל נוסף של התייקרויות. זאת לאחר שבסוף השנה תפוג ההתחייבות של אסם לשרי האוצר והכלכלה שלא להעלות מחירים עד אז. אם אסם תעלה מחירים, צפויות להצטרף אליה שטראוס ותנובה, שממתינות מזה זמן לעיתוי נוח להעלות מחירים.