אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האנרגיה מחדש את חיפושי הגז הטבעי כדי להגדיל את היצוא מאגר תמר. משרד האנרגיה רוצה להגדיל את הייצוא | אלבטרוס

משרד האנרגיה מחדש את חיפושי הגז הטבעי כדי להגדיל את היצוא

במסגרת ההליך הנוכחי יוענקו ארבעה רישיונות חיפוש לפרקי זמן של שלוש עד שבע שנים. לפי ההודעה, אחת ממטרות המהלך היא מתן "מענה לאיחוד האירופי" לבקשתו לסיוע

13.12.2022, 17:25 | עדיאל איתן מוסטקי

בסוף השנה שעברה הודיעה שרת האנרגיה קארין אלהרר על הפסקת מתן הרישיונות לחלוקת הגז הטבעי, וזאת במטרה לקדם את השימוש באנרגיות מתחדשות. בחודש מאי הודיעה השרה כי לאור המלחמה באוקראינה, שהובילה למשבר אנרגיה עולמי, תחודש הענקת הרישיונות לחיפוש הגז הטבעי בחופי ישראל, תוך ניצול ההזדמנות להגדיל את יצוא הגז הטבעי. בארגוני הסביבה ביקרו אז את החלטת השרה. היום הושלמה פניית הפרסה, ומשרד האנרגיה הודיע על התחלת הליך תחרותי נוסף לחיפוש מאגרי גז טבעי בחופי ישראל.

במסגרת ההליך הנוכחי, שכעת מתוכנן להסתיים בקיץ, יוענקו ארבעה רישיונות חיפוש, על פי חלוקה של אזורי חיפוש בהתאם לתוואי השטח. כל החיפושים יהיו לפחות 40 ק"מ מקו החוף. בשלב הראשון החברות שיזכו ברישיון יקבלו את הזכויות לחיפוש מאגרי גז טבעי למשך שלוש שנים. אם אכן יחלו בהליך ויעמדו בתנאי ממשרד האנרגיה, יוארך משך הרישיון לשנתיים נוספות. בסיומן תיתכן הארכה נוספת תחת עמידה ביעדים. בכך משך הענקת הרישיון יהיה שלוש עד שבע.

לצפייה במפת שטחי חיפוש גז הטבעי לחצו כאן

לפי ההודעה לעיתונות שהוציא המשרד, אחת המטרות בחידוש חיפושי הגז היא מתן "המענה לאיחוד האירופי בהמשך לפנייתו למדינת ישראל בבקשת סיוע", כלומר הגדלת היצוא, בהתאם להודעת השרה. ואכן, רק בחודש האחרון הודיעו במאגר תמר על הרחבה של תשתית ההפקה מהמאגר בעלות של 673 מיליון דולר, כאשר מרבית התפוקה החדשה מיועדת ליצוא למצרים.

גם במאגר לווייתן הגדילו ברבעון השלישי של השנה את היצוא למצרים ב-25% לעומת הרבעון השלישי בשנת 2021. בהודעה ציין המשרד גם את הרצון להגביר את ודאות אספקת הגז הטבעי למשק הישראלי והגדלת התחרות בין ספקי הגז הטבעי. מהצד השני, אם יש ספק ביחס לוודאות אספקת הגז לישראל, מדוע ממשיכים לאפשר את הגדלת היצוא?

כמו כן המשרד מציין שמתן האישור לחיפושי גז טבעי בחופים, החלטה שכאשר ניתנה בעבר קיבלה ביקורת מצד ארגוני סביבה, יאפשר גם הגדלת חיבור מפעלים לגז טבעי, ובכך לאפשר את המעבר שלהם לדלקים פחות מזהמים. עם זאת, רבים טוענים שהקושי בחיבור המפעלים לתשתית הגז נובעת מהמבנה שהמדינה החליטה לפני כעשור, לפיו יוענקו רישיונות מונופוליסטיים לשש חברות בישראל (כל אחת באזור גאוגרפי שונה), ורק אלו יוכלו לחבר את המפעלים. בכל מקרה, ולאחר שני דו"חות של מבקר המדינה בנושא, נראה כי המדינה עדיין מתקשה בחיבור המפעלים לגז, וכפי שפורסם ב"כלכליסט", כיום רק 142 מפעלים מתוך 450 רלוונטיים חוברו לתשתיות גז.

מהחברה להגנת הטבע מסרו לאחר הודעת משרד האנרגיה: "פרסום ההודעה על שיווק שטחים חדשים להפקת גזי חממה בסביבה ימית רגישה, של הים העמוק, היא הזויה ומנותקת מהמציאות. בעוד העולם כולו מאיץ את הפחתת התלות שלו בגז טבעי, ועובר למקורות מתחדשים ומבוזרים – בטוחים יותר אקלימית, ביטחונית ואקולוגית, יוצא משרד האנרגיה במכירת חיסול של הים השייך לציבור כולו – עבור גז שיהיה זמין לשימוש (ליצוא – מכיוון שצורכי המשק הישראלי כבר מובטחים) בעוד יותר מעשור".



תגיות