אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"כל ישראלי קצת מוכר עלול להיות יעד עבור איראן" אנשי עסקים שנקלעו לאזור איומי הטרור האיראני. מימין: טדי שגיא בקפריסין; אודי אנג’ל ורמי אונגר שספינות בבעלותם הותקפו בלב ים | צילומים: רונן טופלברג, cruisemapper , עמית שעל, TNS

"כל ישראלי קצת מוכר עלול להיות יעד עבור איראן"

תפיסת המחסל בקפריסין שפעל בשירות איראן נגד ישראלים היא קפיצת מדרגה ביחסים המתוחים בין המדינות. פרופ’ בועז גנור מזהיר שהאיראנים עוברים כעת מאיום על נכסים ישראלים לאיום על אנשים

05.10.2021, 06:57 | עמיר קורץ

האירוע בקפריסין שבמסגרתו נתפס "מחסל" מקצועי הוא אירוע טרור שכוון על ידי איראן כלפי אנשי עסקים ישראלים החיים במדינה ולא מדובר בניסיון חיסול של המיליארדר הישראלי טדי שגיא

כך על פי הודעה רשמית שהוציאה אתמול לשכת ראש הממשלה נפתלי בנט, בשם גורמי הביטחון.

קראו עוד בכלכליסט:

ההודעה הזו היא למעשה עדות לניסיון של איראן "לעלות מדרגה" בניסיונות שלה לפגוע במטרות ישראליות בחו"ל, לאחר שכבר היתה השנה אחראית, לפי הפרסומים, לפגיעה בספינות בבעלות ישראלית, בהן של אנשי העסקים רמי אונגר, אודי אנג'ל, עידן עופר ואייל עופר.

הספקולציות סביב האירוע הנוכחי שתחילתו בפרסומים בקפריסין לפני כמה ימים אודות “מחסל” שכיר ממוצא אזרי שנתפס באי רגע לפני שהוא מתכוון להתנקש באנשי עסקים ישראלים, והמשכו בפרסום ביום ראשון בערב בערוץ 12 לפיו היעד היה מיליארדר ישראלי מוכר — שבהמשך פורסם כי מדובר בשגיא — עורר סקרנות רבה בעיקר משום שהפרשה נעטפה במעטה ביטחוני אפוף עשן.

מקורות בישראל אמרו ל”כלכליסט” כי באירוע היתה מעורבות של גופי ביטחון ישראלים. זו ככל הנראה הסיבה שהיו מגבלות צנזורה על הפרסום בנוגע לשמו של שגיא. ההערכה היא כי גוף ביטחוני ישראלי הוא שהעביר את ההתרעה המודיעינית לגופי הביטחון של קפריסין שסייעה למשטרה המקומית ללכוד את המחסל לפני שהוא הספיק לפעול. 

בנוסף, אנשי העסקים הישראלים קיבלו התרעה על ניסיון לפגוע בהם ועזבו את האי. גופי ביטחון ישראלים סירבו להתייחס באופן רשמי לפנייתנו בנושא מהטעם ש”איננו מתייחסים לפעילות בחו”ל”. 

“איראן במסר לישראל: אל תתעסקו איתנו”

פרופ' בועז גנור, ראש המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן (המרכז הבינתחומי) אומר ל”כלכליסט” כי “לפי הצהרות ראש הממשלה ודוברים ישראלים נראה כי מדובר בפעולת פיגוע שהיתה אמורה להתבצע על ידי שלוחים של גורמים איראניים. אני רואה את זה כהמשך של שיח הצללים האלים בין ישראל לבין איראן, ואני מבין את המהלך הזה כניסיון לגבות מישראל מחיר בגין פעולות שמיוחסות לה בנושא של פגיעה במדעני גרעין איראנים ובגורמים צבאיים וביטחוניים אחרים”.

טדי שגיא, צילום: אוראל כהן טדי שגיא | צילום: אוראל כהן טדי שגיא, צילום: אוראל כהן

לדברי גנור, האירוע הנוכחי מציב כמה שאלות. “הראשונה, למה במתווה הספציפי הזה? הרי לפי הפרסומים מדובר בשימוש במתנקש שכיר בעל דרכון רוסי. בהחלט יתכן שמדובר בניסיון להסוות את הכתובת כדי לאפשר לישראל את מרחב ההכחשה שלא מדובר בפעילות עוינת איראנית אלא בפעולה שקשורה למכלול העסקים של אנשי העסקים שעל הכוונת, ועל ידי כך למנוע הדרדרות בין שתי המדינות, כאשר לכל צד ברור מה הכתובת שעומדת מאחורי הפעולה הזו”. 

אתה זוכר ניסיון פיגוע איראני שנראה כמו ניסיון חיסול על רקע פלילי? 

“אני לא זוכר דבר כזה. אנו מכירים אירועים של פיצוצים ומכתבי נפץ אבל המתווה כאן שונה ומיוחד ויש ניסיון להסתיר מעורבות טרוריסטית צבאית או מדינתית. זה מהלך מאוד נוח לאיראן ובמידה מסוימת גם למדינת ישראל, כי זה יכול לאפשר לה שלא להגיב צבאית”. 

“השאלה השנייה שנשאלת היא למה איש עסקים”, אומר גנור. “והתשובה כאן ברורה - איש עסקים הוא יעד נוח משום שהוא חשוף. הוא לא מוגן כמו גורם ביטחוני או גורם פוליטי ובנוסף הוא גם מוכר. פגיעה באיש עסקים צפויה להביא איתה זרקור תקשורתי יותר מאשר מותו הפתאומי של תייר ישראלי אלמוני”. 

להערכתך, אנשי עסקים ישראלים שפועלים או חיים כיום בחו”ל נמצאים בסכנה רבה יותר? 

“אני חושב שכל ישראלי ובוודאי ישראלי שיש לו מעמד או חשיפה והוא קצת מוכר עלול להיות יעד עבור איראן. יש לה הנהגה חדשה ומיליטנטית מאוד וגם חשבון פתוח, לדבריה, עם ישראל. יתכן וההנהגה החדשה שם רוצה להראות שהיא יותר פטריוטית מההנהגות הקודמות ולהעביר מסר לישראל: ‘אל תתעסקו אותנו”. 

גם לדברי סימה שיין, ראש תוכנית איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב ולשעבר ראש חטיבת המחקר במוסד וסגנית ראש המל”ל, “כוונת איראן להוציא לפועל את הפיגוע הזה היא חלק ממאמץ כולל שמופעל על ידי האיראנים בשנה האחרונה לפגוע ביעדים ישראלים. ברקע החשבון הפתוח הקיים בראיית המשטר האיראני מול ישראל, בתגובה לפגיעות באתרים הקשורים לתוכנית הגרעין, כלי שיט שהובילו אמצעי לחימה ונפט לסוריה, חיסול ראש תוכנית הנשק בתוכנית הגרעין האיראנית והמאמצים של ישראל לפגוע בנוכחות האיראנית בסוריה”. 

מימין: ראש המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן (המרכז הבינתחומי) פרופ’ בועז גנור וראש תוכנית איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב ולשעבר ראש חטיבת המחקר במוסד סימה שיין, צילום: רונן טופלברג, דנה קופל מימין: ראש המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן (המרכז הבינתחומי) פרופ’ בועז גנור וראש תוכנית איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב ולשעבר ראש חטיבת המחקר במוסד סימה שיין | צילום: רונן טופלברג, דנה קופל מימין: ראש המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן (המרכז הבינתחומי) פרופ’ בועז גנור וראש תוכנית איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב ולשעבר ראש חטיבת המחקר במוסד סימה שיין, צילום: רונן טופלברג, דנה קופל

לדברי שיין, “אף שגם לפני מינויו של הנשיא הנכנס, ראיסי, פגעה איראן בספינות המזוהות עם ישראל וניסתה לקדם פיגועים שנחשפו, אין ספק כי השתלטות השמרנים על כל מוקדי הכוח הפוליטיים באיראן כבר מקצינה גם את הגישה מול ישראל. מדיניות זו באה גם לידי ביטוי בסרבנות האיראנית לחזור לשיחות הגרעין בווינה, כמו גם בהפגנת הכוח באמצעות תרגיל צבאי על גבולותיה של אזרביג’אן במחאה על מה שטהראן מגדירה כסיוע אזרי לישראל. גם אם הניסיון האחרון בקפריסין סוכל, איראן תמשיך לנסות ולפגוע בגורמים ישראלים וכאלה המזוהים איתה, ובכלל זה בשיטות מתוחכמות יותר, במאמץ לנקום ולהרתיע את ישראל מלהמשיך לפעול נגדה”.

 ”היעד לחיסול איננו טדי שגיא”

על פי דיווחים בתקשורת בקפריסין, בשבוע שעבר עצרה המשטרה המקומית חשוד ממוצא אזרי בן 38 בחשד שתכנן להתנקש בחיי אנשי עסקים ישראלים. הוא נתפס סמוך לגבול עם קפריסין הטורקית באזור בשם אנגומי, פרבר של ניקוסיה, ברכב שכור. בחיפוש שנערך עליו ובמכוניתו נמצאו, כך דווח, אקדח, קליעים ומשתיק קול, כמו גם כמה טלפונים סלולריים ודרכון רוסי. המשטרה המקומית אמנם הטילה איפול על החקירה מטעמים ביטחוניים אולם מקורות משטרתיים במדינה מסרו לכלי תקשורת מקומיים כי החשד הוא שחמישה אנשים היו ב"רשימת החיסול" של המתנקש שנתפס, ובהם אנשי עסקים ישראלים. שמו של טדי שגיא או של אחרים לא צויינו בדיווחים בקפריסין.

עוד דווח בתקשורת הקפריסאית כי גופי הביטחון התריעו בפני ה"יעדים" מבעוד מועד כי הם נמצאים בסיכון והם עזבו את האי, וזאת בעקבות מידע שהתקבל מ"גוף מודיעין זר".

על פי הפרסומים בקפריסין, החשוד נחת בלרנקה לפני כשלושה שבועות, ונצפה עם מכוניתו השכורה חונה סמוך למקום שבו התגוררו ועבדו הישראלים שכביכול היו יעדי החיסול שלו. עוד דווח כי החשוד חצה את הגבול היבשתי לקפריסין הטורקית כמה פעמים ושהה כמה לילות באיזור פמגוסטה שנמצא תחת השלטון הטורקי. הוא תואר כמי שניסה לשמור על פרופיל נמוך ולא להתבלט ולצורך כך שכר קורקינט חשמלי שעליו התנייד כדי לעבור בין הצד הטורקי לצד היוווני של ניקוסיה.

לפי הדיווחים בתקשורת הקפריסאית, ביום שלישי שעבר הובא החשוד לדיון בבית המשפט בניקוסיה שהתקיים במשך כשעתיים בדלתיים סגורות — לאחר שהפרשה הוכרזה כ"ביטחונית". בהמשך, בית המשפט הורה על מעצרו בשמונה ימים בחשד לעבירת תכנון תוכנית התנקשות. עוד דווח כי המשטרה המקומית מנסה לאתר שותפים נוספים של החשוד.

רמי אונגר, צילום: אוראל כהן רמי אונגר | צילום: אוראל כהן רמי אונגר, צילום: אוראל כהן

 גורם בסביבתו של שגיא דחה מאז יום ראשון בערב את הטענות כי מדובר בניסיון חיסול שלו על רקע סכסוך עסקי כלשהו. לטענתו, מדובר באירוע ביטחוני במסגרתו נמנעה פגיעה בישראלים שעבדו בבניין בעיר ניקוסיה בקפריסין שבו ממוקמת אחת החברות שבבעלות שגיא.

לדבריו, הבניין הזה שוכן לא רחוק מהגבול עם קפריסין הטורקית, והמקום כנראה שימש יעד מועדף לפגיעה באנשי עסקים ישראלים שעבדו באותו בניין, שהיה על הכוונת של איראן. לדבריו, שקיבלו חיזוק עם הודעת לשכת ראש הממשלה, שגיא עצמו לא היה כלל ברשימת יעדי ההתנקשות.

בתגובה רשמית מטעם קבוצת טדי שגיא נמסר: "מדובר באירוע טרור איראני שסוכל. היעד לחיסול איננו טדי שגיא אלא ישראלים בקפריסין".

שר החוץ יאיר לפיד, התייחס גם הוא לאירוע: "ישראלים ימשיכו להסתובב בעולם ולעשות עסקים גם בהמשך. יש איומים ביטחוניים. השב"כ והמוסד וכל כוחות הביטחון יודעים לטפל בהם". גם שר הביטחון בני גנץ התייחס לאירוע בישיבה של סיעת כחול לבן: "מדובר בפעולה עוינת נגד יעדים ישראליים שסוכלה. אנחנו פועלים בכל הזירות ומול כל הכוונות".

מנגד, שגרירות איראן בקפריסין פרסמה הודעה לאחר הפרסומים בישראל לפיה "ההאשמות של ישראל על מעורבות בניסיון החיסול חסרות בסיס". גורם ממשלתי רשמי אמר ל”כלכליסט” כי לא הוצאו אזהרות או התרעות מיוחדות לישראלים או לאנשי עסקים ישראלים בעקבות האירוע בקפריסין.

מלחמת צללים ימית 

אם אכן מדובר בניסיון התנקשות איראני של אנשי עסקים ישראלים המתגוררים ועובדים בקפריסין, הרי שמדובר בעליית מדרגה בטרור כלפי מטרות ישראליות מעבר לים. בשנה האחרונה לצד מלחמות הסייבר החשאיות בין איראן וישראל היו כמה מקרים שספינות ישראליות הותקפו בלב ים על ידי טרוריסטים, אשר לפי ההערכות פעלו בשליחות איראן. זאת כחלק מ"מלחמת צללים ימית" בין ישראל לאיראן, במסגרתה, לפי הפרסומים, פעלה גם ישראל כנגד ספינות איראניות בים הערבי.

אודי אנג אודי אנג'ל ועידן עופר | צילום: נמרוד גליקמן, אמיר רון אודי אנג

בשניים מן המקרים הותקפה ספינת משא בשם hyperion ray שבבעלות רמי אונגר, זכיין קיה בישראל, אשר הובילה מכוניות. בפברואר השנה דווח כי הספינה של אונגר שהפליגה עם דגל של איי בהאמס בדרכה מסעודיה לסינגפור ניזוקה בפיצוץ מסתורי באזור המפרץ הפרסי. בעקבות הפיצוץ נוצרו שני חורים בקוטר של כמטר וחצי בדופן הספינה והיא שבה לטיפול בנמל. חודשיים לאחר מכן, בחודש אפריל, שוב הותקפה אותה ספינה, הפעם ליד נמל אל־פוג'יירה באיחוד האמירויות. הנזק שנגרם לספינה היה שטחי והיא המשיכה בדרכה.

בין לבין, בחודש מרץ השנה, דווח על עוד מתקפה איראנית נגד ספינת מכולות בשם "לורי" הפועלת בבעלות אודי אנג'ל ועידן עופר. המתקפה אירעה בים הערבי עת הספינה הפליגה בדרכה מטנזניה להודו, כאשר לפי הדיווחים היא נפגעה מירי של טיל קטן, אך הוא לא גרם לה לנזק משמעותי.

ביולי השנה דווח על ניסיון פגיעה נוסף בספינה Tyndall שהיתה עד לאחרונה בבעלות חלקית ישראלית, של אייל עופר. הספינה, כך דווח הותקפה בצפון האוקיאנוס ההודי, וגם במקרה זה, כמו באירועים הקודמים, גורמי ביטחון ישראלים ייחסו את התקיפה לאיראן.

תגיות