אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנה קשה לחוסכים המבוגרים: איבדו 10.6 מיליארד שקל 10.6 מיליארד שקל נמחקו ב-2022 | שאטרסטוק

שנה קשה לחוסכים המבוגרים: איבדו 10.6 מיליארד שקל

קופות הגמל במסלול לבני 50 עד 60 הציגו תשואה שלילית ממוצעת של 8.4% ב־2022. החוסכים במסלול המיועד לגיל 60 ומעלה הפסידו 6.7%. את התשואות הטובות ביותר במסלולים אלה הציגו הקופות של מור

29.01.2023, 06:20 | אלמוג עזר

10.6 מיליארד שקל נמחקו ב־2022 מהחיסכון הפנסיוני במסלולים הוותיקים של קופות הגמל לתמלוגים. על פי נתוני שנת 2022, החוסכים בקופות הגמל במסלול המכונה המסלול הצ'יליאני בגילים 50 עד 60 איבדו במצטבר 8.9 מיליארד שקל מכספם מתוך 88.5 מיליארד שקל שמנוהלים במסלול זה. החוסכים במסלול מעל גיל 60, שרובם נמצאים כבר בפנסיה, איבדו 2.7 מיליארד שקל מתוך 40 מיליארד שקל שמנוהלים בו.

שנת 2022 אופיינה בירידות חדות, הן בשוקי המניות והן בשוקי האג"ח. הירידות אפיינו במיוחד את השוק בארה"ב, כאשר מדד S&P 500 צלל ב־19.4% (במונחים דולריים). בישראל הירידות היו מתונות יותר: מדד ת"א־125 שמייצג את השוק הישראלי ירד ב־11.8%.

הירידות לא היו נחלת שוק המניות בלבד אלא גם כללו את שוק האג"ח. תל בונד 40, שמייצג את שוק האג"ח הקונצרני הגדולות נחלש כמעט ב־8%, מדד האג"ח הממשלתי (תל גוב כללי) נפל גם הוא 9.26% בשנה.

קופות הגמל במסלול של גילי 50 עד 60 הציגו תשואה שלילית ממוצעת של 8.4% ב־2022. קופות הגמל במסלול מעל גיל 60 הציגו תשואה שלילית ממוצעת של 6.7%. בראש טבלת התשואות ל־2022 במסלולים האמורים נמצאות קופות הגמל של מור עם תשואה שלילית ממוצעת של 6.05% ו־3.27% בהתאמה.

הירידה בשוק המניות והאג"ח שפגעה בחוסכי הגמל הצ'יליאני אינה ייחודית עבור החוסכים המבוגרים ומשותפת גם לחוסכים בקרנות ההשתלמות וקופות הגמל להשקעה שירדו בשיעורים ניכרים אשתקד. אולם, מצבם של החוסכים במסלול הצ'יליאני חמור יותר מפני שמדובר בחוסכים בגיל מאוחר יחסית שנמצאים לקראת פרישה מעבודה או בפרישה עצמה ואין להם יכולת לכסות על הפסדים על ידי שנים של עבודה והפרשות מחודשות לקופת הגמל. בנוסף לכך, אותה קופה מופרשת עבור הפורשים כקצבה למחייה, בדומה לקרן פנסיה.

"קופות הגמל במודל הצ'יליאני במסלול 50 עד 60 מנוהלות אצל חברת הגמל בצורה דומה למדי למסלול הכללי של קרנות השתלמות. למעשה, החשיפה במסלול זה היא אולי יותר אגרסיבית בממוצע כאשר המסלול הזה מחזיק ביותר מניות לעומת המסלול הכללי, על אף שהמסלול צריך להיות שמרני", קובע בביקורתיות אורי קרן, מנהל ההשקעות הראשי ואחד השותפים במור גמל ופנסיה. "בתפיסה שלנו, שני המסלולים צריכים להיות סולידיים יותר כי במסלול של מעל 60, הגיל הממוצע של האנשים בקופה מעיד כי רובם כבר נמצאים בפנסיה ואינם יכולים לספוג הפסדים גדולים".

כאמור, קופות הגמל של מור הפסידו הכי פחות ולדברי קרן הסיבה לכך היא בעיקר מחשיפה נמוכה לשוק המניות עוד בתחילת 2022. "באופן כללי, כשנכסי סיכון נמצאים מעל למחירם הממוצע כמו שהיה ב־2021, זה הזמן לקחת צעד אחורה ולהפוך לזהיר יותר, במיוחד כשיודעים שמדובר בחוסכים מבוגרים", מסביר קרן. "לכן העדפנו להיות דפנסיביים יותר בתחילת 2022 ולא להידמות לאחרים ששמרו על חשיפתם הגבוהה".

הקרנות של מור חשופות למניות בשיעור של 39% ו־21% בהתאמה, שיעור החשיפה הנמוך ביותר בשני המסלולים.

האם הורדת החשיפה למניות ב־2022 היא בבחינת מהלך מועיל בטווח הקצר, אך תפגע בחוסכים של מור בטווח הארוך?

קרן: "תמיד יכול להיות ששוק המניות יחזור בזינוק. לא יצאנו לגמרי מהשוק אבל אנחנו עדיין יותר דפנסיביים. אי אפשר לתזמן את השוק, אבל בזמנים כאלו הניהול האקטיבי הוא מה שחשוב. כשמדד הנאסד"ק, שעלה ב־21.4% בשנת 2021 וצלל 33.1% ב־2022, מתנתק מכל אמת מידה כלכלית כפי שעשה ב־2021, החוסך מצפה שאתה כמנהל תדע לצאת ממנו בזמן. גם היום אנחנו עדיין בחשיפה למניות מתחת לממוצע במסלול. בגדול, התפיסה היא ששוק המניות מתמחר את התרחיש הכלכלי הטוב ביותר".

להערכתו, השוק חוזה שאינפלציה תרד בחדות ובמקביל הכלכלה כמעט לא תיפגע אלא תחווה האטה קלה. "בעולם של צריכה גבוהה ושיעורי תעסוקה גבוהים, אתה צריך להקטין בחדות את הביקושים כדי להוריד את האינפלציה באופן משמעותי וזה אמור להתבטא במחירי החברות לאורך זמן. לכן עדיין השוק לא נראה לנו אטרקטיבי במיוחד. אנחנו כן מגדילים עבור החוסכים את החשיפה לאג"ח קונצרני ששב להיות אטרקטיבי בעקבות עליית הריבית", אמר.

האם מור הצליחה להקטין את שיעורי הירידות בקופות הגמל מפני שגייסה הון רב לקופות?

קרן: "גיוס כספים בשוק יורד אכן ממתן את התשואות השליליות, אבל באופן מינורי. ב־2021 היו עליות מטורפות, ובאותה שנה גייסנו פי 3 מהסכום המנוהל בחברת הגמל ועדיין סיימנו את 2021 בצמרת. ב־2022 הגיוס לקופות נמשך אך היה משמעותי פחות בהשפעה שלו כאשר היקף הנכסים צמח פי 2. הגיוס אכן עזר אבל החשיפות שלנו בכל חודש הראו שאנחנו שומרים על החשיפה הרצויה לנכסי סיכון כפי שהוחלט כמדיניות השקעות ולא כפועל יוצא של כניסה או יציאת כספים".

תגיות