אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המעסיקים: עלות ימי המחלה - 5 מיליארד שקל בחודש יו"ר המעסיקים רון תומר | צילום: דנה קופל

המעסיקים: עלות ימי המחלה - 5 מיליארד שקל בחודש

נציגי המעסיקים פנו לליברמן וברביבאי וביקשו שהממשלה תישא באחריות לתשלום השכר של עובדים שחלו

04.01.2022, 06:30 | יובל אזולאי

נציגי המעסיקים פנו אתמול לשר האוצר אביגדור ליברמן ולשרת הכלכלה אורנה ברביבאי והזהירו כי עלות ימי המחלה של עובדים בעקבות התפשטות זן האומיקרון צפויה להגיע ל־5 מיליארד שקל בחודש. בפנייתם ביקשו נציגי המעסיקים שהממשלה תישא באחריות לתשלום שכרם של עובדים שחלו, בנימוק שאין בכוחם לספוג את העלות.

קראו עוד בכלכליסט:

את הפנייה עשה יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, רון תומר, והוא מתבסס על תחשיבים שנעשו בהתאחדות התעשיינים, שלפיהם המשק יפסיד בחודש אחד לא פחות מ־7 מיליון ימי עבודה. בהתאחדות העריכו כי בתוך שבועיים יתממשו התחזיות הקודרות, לפיהן רבע עד שליש מן העובדים במשק יימצאו מאומתים לקורונה ויידרשו לבידוד.

אתמול החלו להצטבר בהתאחדות התעשיינים נתונים ראשונים על היעדרויות של עובדים ממפעלים בשל תחלואה או מגע עם מאומתים. עם זאת, שגרת הייצור והפעילות העסקית עדיין לא נפגעה, אך בהתאחדות התעשיינים חוששים שבתוך ימים אחדים מפעלים ומקומות עבודה רבים במשק כבר יידרשו להתמודד עם גל תחלואה משמעותי וחסר תקדים מאז פרוץ המגפה.

הצעה לקצר את מספר ימי הבידוד

"אנחנו באירוע שצפוי להסב נזק אדיר לעסקים ולמשק הישראלי בחודש הקרוב ונראה שהדבר כאילו עובר מתחת לרדאר", אמר תומר. "הערכות עדכניות מדברות על 4-2 מיליון מאומתים לקורונה בגל הנוכחי. לפי גישה שמרנית, מצב של מיליון עובדים שיימצאו מאומתים שווה ערך לכ־7 מיליון ימי מחלה, שהמשק יידרש לספוג בחודש אחד". תומר קרא לממשלה לקצר את מספר ימי הבידוד לחולי קורונה מ־10 ל־5, כפי שנהוג במדינות אחרות בעולם.

יו"ר המעסיקים, רון תומר, צילום: דנה קופל יו"ר המעסיקים, רון תומר | צילום: דנה קופל יו"ר המעסיקים, רון תומר, צילום: דנה קופל


בנוסף, המעסיקים קראו לליברמן וברביבאי להפעיל בבהילות את מנגנוני הסיוע למגזר העסקי, כפי שהופעלו בתחילת המגפה. מנגנונים אלה כוללים פיצוי למעסיקים, מימון ימי הבידוד של עובדים והעמדת הלוואות שיקלו את קשיי תזרים. בתעשייה נערכים זה כשבועיים להתפשטות המגפה ומפעלים רבים כבר עברו לעבודה בקפסולות ואלה שאינם נחוצים למלאכת הייצור עברו לעבוד מהבית. אתמול דיווחה ההתאחדות, כי התקשרה עם גוף דוגם שמוכר בידי משרד הבריאות שיקיים בדיקות קורונה מהירות (אנטיגן) בשערי המפעלים.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה, כי הוא מסייע למעסיקים לאורך כל משבר הקורונה: "דוגמה לכך היא חוק ימי הבידוד, שלפיו המדינה משתתפת בתשלום ימי הבידוד של העובדים. עם זאת, ימי המחלה הקיימים לכל שכיר הם חלק מסל הזכויות של העובד. בנתוני התחלואה הנוכחיים ועם תחילת הספירה מחדש של ימי החופשה בבוא השנה החדשה, לא נראה כי קיימת הצדקה להתערבות המדינה. אנו נמצאים בקשר רציף עם המעסיקים על מנת לבחון יחד את התפתחות המגפה ולמצוא פתרונות משותפים.

תגיות