אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנחקרים מגיבוי אחזקות ברשות ני"ע זורקים האשמה האחד על השני מימין: רני קאירי ואייל רוזן | צילום מסך: hosen-g.co.il

הנחקרים מגיבוי אחזקות ברשות ני"ע זורקים האשמה האחד על השני

שלושה בכירים לשעבר בחברת האשראי החוץ־בנקאי, המנכ"ל לשעבר רני קאירי, עוזרו יורם אליאב וקצינת הציות ג'ולי שאמה נעצרו ושוחררו בתנאים מגבילים אחרי שהחקירה הפכה גלויה. אייל רוזן, החשוד המרכזי ששוהה בדובאי, טרם נחקר ברשות

15.09.2022, 06:12 | אלמוג עזר

לא נוטלים אחריות לקריסה: ביום שלאחר חקירות רשות ניירות ערך — מתברר כי בכירי גיבוי אחזקות לשעבר מנסים לגלגל את האשמה להיעלמותם של עשרות מיליוני השקלים מן האחד לשני. הרשות הודיעה שלשום על פתיחת חקירה רשמית נגד המנכ"ל לשעבר רני קאירי ויורם אליאב וקצינת הציות ג'ולי שאמה, שניהם מהסניף הצפוני. שלושתם עוכבו לחקירה ושוחררו בתנאים מגבילים. זו חקירה שמתנהלת כבר זמן ממושך ברשות נגד גיבוי בשליטתו של יהונתן כהן (62.8%) ורק אתמול הפכה להיות גלויה עם בקשת הרשות לשחרר את הנחקרים בתנאים מגבילים. אייל רוזן, מנהל הסניף הצפוני, החשוד המרכזי בפרשה, לא עוכב או נחקר מאחר שהוא שוהה בדובאי, בזמן שמתנהלת מולו גם חקירה פלילית.

פרטי החקירה עדיין סמויים אולם קיימת חפיפה בין נושאיה לנושאים שנידונו בתביעה של 38 מיליון שקל שהגישה גיבוי בחודש שעבר נגד נושאי המשרה בטענה שאלה ביצעו תרמית לכאורה. כך, בחקירת קאירי ביקשה הרשות לברר את מידת מעורבותו בהלבנת הנכסים שנרכשו לכאורה על ידי רוזן. גיבוי טוענת כי המנכ"ל לשעבר עזר לרוזן להחביא נכסים על ידי רישומם תחת חברת הנכסים הצפונית של קאירי — דאון טאון חיפה. במהלך חקירה סמויה שביצעה גיבוי הסביר רוזן כי הוא מחזיק בנכסים כמו משרדים וחנויות בחיפה, נוף הגליל, קריית ביאליק ושטחים במשולש, כל אלו רשומים תחת חברת דאון טאון החיפאית. כל הנכסים, על פי התביעה, נרשמו תחת קאירי אולם רוזן ביקש להנזיל אותם ולהעביר את הכסף דרך מטבעות קריפטו לדובאי.

סתם רברבנות בפני משקיע: קאירי הכחיש את טענות החברה למעילה וגניבה, והצביע על כך שהחקירה הסמויה שביצעה נגדו גיבוי בחודשים מאי ויוני העלתה כי רוזן אכן מסביר בפני משקיע פוטנציאלי כי הוא מחזיק בנכסים שמשויכים לחברת הנכסים, אולם לדבריו, מדובר ברברבנות של אותו רוזן בפני המשקיע. זאת, בעוד הנכסים של מיד טאון נרכשו על ידי גיוס הון עצמי ודרך גיוס בנקאי. קאירי ביקש להבהיר בפני החוקרים כי היו תקלות בחברה, ועל כך שהיה צריך למלא את תפקידו טוב יותר ואולי אף התרשל, אולם ההאשמות של החברה על כך שמעל ושיתף פעולה רחוקות מהאמת.

נחקר נוסף בפרשה הוא כאמור אליאב שעל פי יונט היה עוזרו של רוזן במעילה לכאורה. אליאב הסביר כי נשכר כגובה כספים שאמור היה לטפל בחובות ולא כיהן בתפקיד ניהולי. עם זאת, בדיקתו של עופר אלקלעי, הבודק החיצוני ששכרה גיבוי בעקבות אי־הסדרים, העלתה כי במרץ 2022 רשם סניף צפון הלוואה של 39 אלף שקל וניכוי צ'ק של החברה על סך של 16 אלף שקל לאותו לקוח. כלומר ללקוח האשראי של החברה הועברו 55 אלף שקל. בשיחה של אלקלעי עם הלקוח שתחתיו נרשמה לקיחת האשראי התברר כי לא מדובר בהלוואה אלא בנסיעה פרטית של אליאב לדובאי. אליאב הסביר כי מדובר היה בהלוואה שנטל לטווח קצר, שלא נרשמה בסניף החברה, אולם הוא השיב אותה זמן קצר לאחר מכן.

גם קצינת הציות לשעבר של החברה, ג'ולי שאמה, זומנה כאמור לחקירה. שאמה, אחותו של ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, זומנה לחקירה על תפקידה בתרמית לכאורה או לחלופין על הסתרת מידע. שאמה הסבירה כי תפקידה כקצינת ציות היה למנוע הלבנת הון בחברה, אך לא היה ביכולתה לעלות על התרמית (טענה שנכונה באופן חלקי - מאחר שקצין ציות אמור לבדוק התנהלות תקינה של החברה למול החוק) וכי לבעל השליטה, כהן, היה סיכוי טוב יותר לגלות את הפעילות הפלילית בחברה. ל"כלכליסט" נודע כי כהן כיהן בוועדת האשראי של החברה במסגרת תפקידו כיו"ר החברה ועל כן היתה לו האפשרות לעלות על המעילה לכאורה, תוך כדי התרחשותה — אולם זה כשל בכך.

על פי הערכות מחוץ לחברה, שאמה התפטרה מתפקידה בגיבוי לפני כמה חודשים בעקבות קשיים מקצועיים מול הלקוחות ובעקבות איומים שקיבלה. שאמה שללה את טענות כהן כי עזבה את החברה כדי שלא לשאת בתוצאות המעילה לכאורה שאליה לא היתה מודעת. שאמה הכחישה גם שקיימה יחסי קרבה עם רוזן, כפי שנכתב בתביעה של גיבוי. למעשה, הסבירה האחרונה, כי בין כהן לבין רוזן התקיימו יחסים קרובים יותר מאשר בינה לבין רוזן. שאמה גם התקוממה נגד הקביעה כי לא התריעה על כשלים בהתנהלות החברה. לדברי מקורביה, היא דיווחה במהלך תפקידה כי נתקלה בביצוע של שמאות מזויפת שביצע לכאורה רוזן ודיווחה לחברה — אולם הדירקטוריון לא עשה דבר בנידון.

חקירה שנייה בחודשיים: גיבוי מעניקה אשראי לעסקים קטנים תמורת ניכיון צ'קים. החברה פעלה דרך שלושה סניפים, שניים במרכז - בתל אביב ובכפר סבא - וסניף בצפון בקיבוץ מזרע. החקירה נגד גיבוי היא החקירה השנייה שמקיימת רשות ניירות ערך נגד חברת אשראי חוץ־בנקאי בחודשיים האחרונים, לאחר פתיחה בחקירה נגד יונט קרדיט ביולי האחרון. החקירה נעשית לאחר התרסקותה של גיבוי בעקבות אשראי אבוד שחילקה בהיקף של 100 מיליון שקל, בעקבות אי־סדרים שבוצעו בסניף הצפוני. בעקבות התרמית לכאורה נסגרו מסגרות האשראי שסופקו לגיבוי על ידי הבנקים, והחברה נקלעה לחדלות פירעון. החברה כיום, בהובלת כהן והמנכ"ל דוד טל, עוסקת בגביית חובות בלבד ואינה מעניקה יותר אשראי. בעקבות קריסתה של החברה היא נסחרת בשווי של 14 מיליון שקל בלבד, לאחר שבשיאה הגיעה לשווי של יותר מ־100 מיליון שקל. לאחרונה ביקשה גיבוי גם לפתוח בהליך של הסדר חוב בעקבות אי־יכולתה לפרוע תשלומי אג"ח של כמעט 20 מיליון שקל בדצמבר הקרוב מתוך שתי סדרות אג"ח שברשותה בהיקף של 140 מיליון שקל.

קנייה או הלוואת בעלים? הצעת רכישה ליונט קרדיט לפי שווי של 15 מיליון שקל - מחזיקי האג"ח מתנגדים: גיבוי אחזקות היא לא חברת האשראי חוץ־בנקאית היחידה שנפתחה מולה חקירת הרשות. גם בכירי יונט קרדיט, בהם בעלי השליטה, שי פנסו, צחי אזר ושלמה אייזיק, והיו"ר משה כחלון, לשעבר שר האוצר, עוכבו לחקירה ביוני האחרון. אולם, בעוד גיבוי ממשיכה לספק סערות, יונט קרדיט מנסה לכל הפחות להשתקם. יונט קרדיט מתנהלת בימים אלו תחת חברת השיקום KCR שהגישה בתורה החודש בקשה להסדר חוב מול נושיה מאחר שאינה יכולה לעמוד בחובותיה שנאמדים ב־140 מיליון שקל. חובותיה של יונט קרדיט הם פרטיים ושייכים בעיקר לבעלי אג"ח שהונפקו למשקיעים כשירים והניבו ריבית של 10%.

על פי הודעתה של יונט קרדיט מאתמול, עוד טרם אישור הסדר החוב על ידי הכנ"ר, נציגות בעלי האג"ח ביקשה להעמיד את החוב שלהם - 60 מיליון שקל - לפירעון מיידי. עוד הודיעה הנציגות כי תפעל למינוי כונס נכסים מטעמם כדי להבטיח את השעבודים.

על רקע החשש מכונס נכסים, נרשמה אתמול הצעה ראשונה לרכישתה של יונט קרדיט. עודד איתן, בעל מניות באופל בלאנס (7%), מבקש לרכוש את יונט קרדיט באופן פרטי - ולא דרך אופל בלאנס. ההצעה הוגשה יחד עם טל ציקורל, שהיה בעבר הבעלים והמנהל של חברה מתחרה בתחום האשראי החוץ־בנקאי. לפי ההצעה, איתן וציקורל יספקו הלוואת בעלים של 10 מיליון שקל למען שימור פעילות האשראי ביונט קרדיט. בתמורה תקצה יונט קרדיט בהקצאה פרטית מניות בשיעור של 68.5%. המשמעות היא, אם הצעת הרכישה תתבצע, שיונט קרדיט תימכר לפי שווי של 15 מיליון שקל, אולם התשלום ניתן כהלוואת בעלים ולא כרכישת מניות. על כן, גורמים בחברה ובעלי האג"ח של יונט קרדיט מתנגדים לה ואישורה לא מובטח.

תגיות