אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גלישה בחו"ל ב־30 שקל? השבב שיזיק לחברות הסלולר אולם היוצאים בנתב"ג. ה-eSim יוזיל את עלות השהייה בחו"ל | צילום: עמית שעל

גלישה בחו"ל ב־30 שקל? השבב שיזיק לחברות הסלולר

סים וירטואלי שמורכב במרבית הניידים החדשים יוכל להוזיל במאות שקלים את מחיר חבילות הגלישה בחו"ל. חברות הסלולר, שמרוויחות כ־200 מיליון שקל בשנה רק על שירותי נדידה, עלולות להיפגע

13.10.2022, 06:00 | מאיה כהן, רפאל קאהאן

בשורת ההוצאות של הנוסעים לחו"ל מוקדשים מאות שקלים לחבילת גלישה סלולרית. חברות הסלולר מוכרות חבילת גלישה של כ־5 ג'יגה בכ־200 שקלים, ובמידה ויותר מבן משפחה אחד רוכש חבילה כזו, סכומי הכסף מאמירים. בשנים האחרונות מטיילים רבים אימצו דרך חדשה להוזיל את הוצאות אלו על ידי קניית כרטיס סים פיזי בחו"ל או רכישת סים גלובלי בישראל. פעולה זו אמנם מפחיתה את ההוצאות על תקשורת, אך פעמים רבות היא מסובכת מכיוון שהתייר נדרש לרכוש סים פיזי ולהחליפו במכשיר, ובמידה והוא עובר במספר מדינות פעולה זו הופכת למורכבת יותר.

חברות הסלולר גוזרות קופון גדול על המצב הקיים: לפי דו"ח של איגוד הרגולטורים האירופי BEREC, חברות הסלולר מוכרות חבילות גלישה לחו"ל במחיר הגבוה בין פי 5 לפי 10 ויותר מהעלות שהן משלמות על השירות. הכנסות חברות הסלולר משירותי נדידה בלבד נעות בין 100 ל־200 מיליון שקל בשנה.

אבל בשנים האחרונות חל שינוי בדגמי הטלפונים הניידים, שצפוי להוביל למהפכה בשוק חבילות הגלישה בחו"ל, וכנראה לקצץ ברווחי חברות הסלולר: טלפונים ניידים חדשים רבים מכילים סים וירטואלי שפועל על שבב פיזי קבוע בשם eSIM, ויכול להחליף את מגש הסים המיתולוגי. באמצעות ה־eSIM כל משתמש יכול לעבור בין מפעילי סלולר בקלות ללא החלפת סים פיזי, ויכול להשתמש באמצעותו בחבילת גלישה בחו"ל שנרכשת ישירות מול חברת סלולר מקומית, וזולה בהרבה מהחלופה הישראלית. כל שנדרש הוא קוד QR. לאחר הסריקה יהיו במכשיר שלכם למעשה שתי תוכניות סלולריות פעילות: אחת רגילה והשנייה של ה־eSIM, המיועדת לגלישה בחו"ל. חבילות אלה כוללות בדרך כלל גלישה בלבד, ללא שיחות ואסמסים — אז הן מתאימות רק למי שמעוניין לקיים שיחות והודעות דרך הוואטסאפ.

עד כמה מחירי חבילות אלו זולים יותר מהחבילות שנרכשות על ידי מפעילות סלולר ישראליות? באיטליה למשל, אפשר לקנות חבילת גלישה ב־5 ג'יגה בכ־33 שקל, לעומת מחיר של כ־200 שקל אצל מפעילות הסלולר הישראליות. ליעדים אחרים המחיר עשוי להשתנות, אך עדיין יהיה זול בהרבה מחברות הסלולר הישראליות ברוב הגדול של המקרים.

רוב דגמי הסמארטפונים החדשים והפופולריים תומכים ב־eSIM: אייפון XR והלאה; סמסונג גלקסי S20 והלאה (לצד דגמים נוספים של סמסונג), גוגל פיקסל 3 והלאה, מכשירי OPPO בחלקם כמו למשל סדרת הדגל Find X Pro, מכשירי סוני, חלק ממכשירי וואווי, הונור ונוקיה. נעדרות מהרשימה יצרניות כמו שיאומי או וואן פלוס.

אשר לחברות הסלולר, לפי הערכות בשוק, כולן יוכלו לספק שירות eSIM לטלפונים לכל היותר בעוד מספר חודשים. אך נדמה כי יידרשו למצוא פתרון שיצמצם את פוטנציאל ההפסד הגדול שנמצא בסים החדש.

גורם באחת החברות מעריך שחברות הסלולר יגבו מחיר גבוה יותר על שירות סלולרי ב־eSIM כדי להרחיק ממנו משתמשים, לפחות בשלב הראשון. ומה באשר לחבילות מחו"ל? כדי למנוע מצב שבו הסים החדש יגזול מחברות הסלולר את ההכנסה אולי הכי רווחית שלהן, הגורם מציע שהחברות יתחילו למכור חבילות לחו"ל בהתבסס על ה־eSIM. כך, לקוחות אשר לא מעוניינים להסתבך עם רכישת חבילה כזו בעצמם או מעוניינים בשירות לקוחות זמין, במידה שתצוץ תקלה, יוכלו לרכוש את החבילות דרך מפעילת הסלולר הישראלי שלהם והחברות שוב יוכלו לגזור קופון, גם אם קטן יותר מאשר על החבילות הקיימות.

חברות הסלולר גם מקוות שלקוחות רבים עדיין מוכנים לשלם יותר בשביל אפשרות לנהל שיחות טלפון ולשלוח אסמסים רגילים מחו"ל, אופציה שכרגע לא קיימת בחבילות ה־eSIM. לדיברהן, כבר היום קיימות חבילות לגלישה בלבד בחו"ל הזולות יותר מהחבילות הכוללות שימוש בטלפונים ואסמסים, והביקוש להן לא גדול. אך גם מחיר החבילות הכוללות גלישה בלבד עדיין גבוה בהרבה ממחיר חבילות הגלישה דרך eSIM.

המעבר ל־eSim הוא יוזמה של אפל, שמנסה כבר שנים להיפטר מכרטיס הסים הפלסטי, אבל בספטמבר האחרון היא עשתה צעד ענק בכיוון כאשר החליטה שאייפון 14 ישווק לארה"ב ללא סים רגיל, אלא רק eSIM. כך, אפל דוחקת את חברות הסלולר לפינה ומחייבת אותן להתיישר עם הטכנולוגיה החדשה, אף שהן עלולות להפסיד ממנה כסף.

מדוע ה־eSIM חשוב לאפל? הסיבה העיקרית היא שסמארטפונים ומוצרי מובייל הם מכשירים מורכבים שדורשים אופטימיזציה, וכל רכיב שניתן לוותר עליו מביא לחיסכון במקום. זו היתה הסיבה המקורית לזניחת שקע האוזניות, למשל.

סים וירטואלי אינו טכנולוגיה מיוחדת במינה, אך הוא מספק יתרונות חשובים לצרכני הסלולר. הוא מאפשר להחליף ספק תקשורת בקלות; ניתן לשמור עליו עד חמישה קווי טלפון זמינים - ואם הטלפון תומך בכך גם להפעיל שניים או יותר במקביל. זאת אומרת שתוכלו למשל להפעיל יותר ממספר טלפון אחד או שניים על הסמארטפון שלכם. אידאלי למי שיש לו קו מהעבודה, קו לבית ואולי עוד קווים נוספים לשימוש ייעודי כמו חיבור נתונים בחו''ל או מספר מקומי במדינה אחרת.

יתרון נוסף הוא שהמכשירים קלים יותר לייצור עבור היצרניות, כוללים פחות חלקים ויש מיקום זמין לתכונה אחרת שהמהנדסים יכולים לנצל. כלומר, מדובר בהוזלה של עלות הייצור. המכשירים יותר קלים לאיטום כך שניתן לקבל מכשיר עמיד יותר למים ואבק.

תגיות