אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלחמה בעמק יזרעאל: לא הסכמתם לדירות? נבנה במקום כפר טיפולי אחוזת ברק. "לא מוכנים שיבואו יזמים ויעשו מה שהם רוצים" | צילום: נחום סגל

מלחמה בעמק יזרעאל: לא הסכמתם לדירות? נבנה במקום כפר טיפולי

יזמים שלא הצליחו לשנות את ייעוד הקרקע ליד אחוזת ברק בעמק יזרעאל מחקלאית למגורים מקדמים כעת הקמת כפר טיפולי לחולים דמנטיים. התושבים מתנגדים: "זה נעשה במחשכים, אנו דורשים תכנון אסטרטגי"

05.06.2023, 06:21 | גיא נרדי

יוזמה להקמת כפר טיפולי ראשון מסוגו, בעלי קרקע חקלאית שמנסים למקסם רווח בלי שינוי ייעוד, תושבים שמתנגדים לבנייה ומועצה אזורית שלא יכולה להרשות לעצמה לממן תוכניות בינוי חדשות ליישובים בשטחה – כל אלה מתנקזים להצעה שבה תדון הוועדה המחוזית צפון בישיבתה הקרובה ב־14 ביוני.

בעליהם של שטח חקלאי בין היישוב אחוזת ברק לקיבוץ דברת בעמק יזרעאל מקדמים במקום בניית כפר טיפולי למתמודדים עם דמנציה. השטח שעליו מתוכנן הכפר הטיפולי הוא כ־130 דונם, והוא חלק מחטיבת קרקע ששטחה כ־400 דונם, שנקנתה לפני כשש שנים על ידי חברת היזמות והבנייה מעפולה אטלס, שבבעלות אייל רחמיאן ומרדכי חסון. ב־2018 ניסו בעלי הקרקע לקדם את שינוי ייעוד הקרקע מחקלאות למגורים, אולם אחוזת ברק ודברת התנגדו לתוכנית והיא נדחתה בוועדה המרחבית לתכנון ובנייה יזרעאלים. התוכנית כעת היא ניסיון של היזמים לעקוף את התנגדות התושבים והוועדה בעזרת שותפות עם המועצה האזורית עמק יזרעאל. בנייה של מוסד ציבורי מאפשרת "להקפיץ" את אישור התוכנית ישירות לדיון לצורך הפקדה בוועדה המחוזית.

דו”ח מיוחד שהוכן עבור היזמים על ידי ד"ר אופיר לוי מצא שקיים מחסור אדיר במיטות אשפוז לחולים דמנטיים. לפי הדו”ח, הכפר המתוכנן ידמה חיים "רגילים", ויהיו בו גם "מכולת, מסעדה, מספרה ומתקני משחקים לנכדים. בתוך הכפר ישולבו מוסדות חינוך ומסחר אשר ישרתו גם את האוכלוסייה הדרה בסביבה שאינה דיירת בכפר כדי להכניס בריאות ותחושת נורמליות". מחבר הדו”ח מדגיש שהמודל נוסה במדינות אירופיות אחדות וזכה להצלחה בהשוואה לבתי אבות "בסטנדרט הישן".

אלא שתושבי אחוזת ברק וקיבוץ דברת מתנגדים לקידום התוכנית. רפי משה, יו"ר הוועד המקומי באחוזת ברק, טוען כי אטלס כופה את הפרויקט על תושבי היישוב: "הרחבת היישוב היא החלטה דמוגרפית, חברתית וכלכלית. אנחנו לא מוכנים שיבואו יזמים ויעשו מה שהם רוצים. אם תבוא חברה ותעשה בדיקה מדוקדקת ביישוב ותחליט שהכפר הטיפולי זה הפתרון הכי טוב ליישוב שלנו, אנחנו נקבל את זה. אבל זה לא נעשה כך, זה נעשה במחשכים. אנו דורשים תכנון אסטרטגי ליישוב לעשרות השנים הבאות".

ראש המועצה האזורית אייל בצר: "אנחנו תומכים בהקמת כפר טיפולי. יש שלוש חלופות ואחת מהן היא אחוזת ברק". אנחנו מודעים להתנגדות ויהיה שיתוף ציבור. אנחנו לא הולכים לברוח". מרדכי חסון מחברת אטלס: "בהולנד יש שישה כפרים כאלה ובכל אירופה זה מתפתח. כולם תומכים בזה. אין לנו כסף גדול מזה. להרים פרויקט כזה זה 60-50 מיליון שקל ואף אחד לא יודע מה יהיה". שי יזרעאלי, יו"ר הוועדה המרחבית לתכנון ובנייה יזרעאלים: "ליישוב אין יכולת להגיש תב"ע של עצמו. תב"ע כזאת עולה בערך 1.5 מיליון שקל, אבל למועצה האזורית אין 100 מיליון שקל והיא לא יכולה להרשות לעצמה לממן תב"ע לכל יישוב. המשמעות היא שכרגע היזמים, בעלי הקרקע, לא מסוגלים להרחיב את היישוב. הנה בא יזם ואומר שהוא יפתח, שהוא ייתן עדיפות לבני מקום, והתושבים מסרבים".



תגיות