אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק אוף אמריקה: משבר השבבים יימשך עד סוף הרבעון השלישי לפחות עובדים בענקית השבבים הטייוואנית TSMC | צילום: TSMC

בנק אוף אמריקה: משבר השבבים יימשך עד סוף הרבעון השלישי לפחות

לפי מחקר של הבנק שהתמקד בשוק השבבים האירופי, הביקוש לשבבים יעלה כבר בשנה הבאה - בבנק מעריכים שהיקף המכירות הגלובלי יעלה ב-12% ב-2024 לכ-609 מיליארד דולר. אחת הסיבות היא השימוש הגובר ברכבים חשמליים

19.01.2023, 20:22 | רפאל קאהאן

מחקר של בנק אוף אמריקה בתחום השבבים באירופה טוען שהמשבר בקרב חברות השבבים צפוי להימשך לפחות עד סוף הרבעון השלישי של השנה. המחקר מדגים את מצב השוק בהתייחס לחברות השבבים האירופיות. לדברי החוקרים של הבנק, המניות צפויות לחזור למגמת עלייה חצי שנה עד שלושה חודשים לפני סוף הרבעון השלישי. בנוסף הם מעריכים שהדרישה לשבבים תחזור לעלות כבר ב-2024.

בין החברות שירוויחו מהמצב נמצאות בראש הרשימה ASML, ASMI, BESI ההולנדיות שמייצרות ציוד לייצור שבבים. ההערכה מתבססת על כך שיצרניות השבבים החלו בבנייה מאסיבית של מפעלים ברחבי העולם בשנה האחרונה. ארה"ב, אירופה, הודו וטייוואן - כולן העבירו חבילות סבסוד להקמה של מפעלי שבבים בתחומן. במקרה של ארה"ב מדובר בחוק CHIPS שמתוקצב בכ-52 מיליארד דולר; באירופה - צרפת, גרמניה ואיטליה החלו להזרים תקציבים להקמה של מפעלים וקמפוסי מחקר ופיתוח.

כך למשל אינטל צפויה להקים את מרכז הפיתוח האירופי שלה בצרפת בעלות של מיליארדי יורו ובגרמניה היא מקימה מפעל עצום שעלותו הצפויה כ-17 מיליארד יורו. בסך הכול מתכננת אינטל השקעות של כ-100 מיליארד דולר בהקמת מתקנים חדשים כאשר חלק ניכר מהתקציבים האלו מגיעים מתמיכות ממשלתיות. גם סמסונג, TSMC, גלובל פאונדריז, מיקרון ואחרות צפויות להשקיע סכומים מקבילים בהקמה של מפעלים חדשים ברחבי העולם.

מפעלים אלה כאמור ידרשו ציוד ייצור, כאשר כל מערכת ליטוגרפיה והדפסת שבבים מתקדמת יכולה לעלות גם מאות מיליוני דולרים ליחידה ובמפעל ממוצע ישנן מספר מכונות כאלה. התחום השני שצפוי לגדול בצורה מהירה החל מ-2024 הוא בתחום ייצור השבבים לתעשייה ולרכבים. בבנק ממליצים לעקוב אחרי חברות כגון STMicroelectronics ההולנדית-צרפתית-איטלקית-שוויצרית שמתמחה בייצור ופיתוח שבבים ללקוחות תעשייתיים, או Infineon הגרמנית שגם היא מייצרת שבבים לתעשייה.

הערכות הבנק הן שהיקף המכירות הגלובלי יעלה ב-12% ב-2024 לכ-609 מיליארד דולר, כאשר המרוויחות העיקריות הן כאמור החברות שמייצרות את הציוד הנדרש להדפסת שבבים. להערכת הבנק, הדרישה לשבבים מובלת בעיקר על ידי הביקוש הגובר לרכבים חשמליים. הזינוק בביקוש הוכפל השנה וצפוי לגדול פי 3 בשנה הקרובה. רכבים אלה עושים שימוש הרבה יותר גדול בשבבים מאשר מכוניות בנזין או דיזל. במקביל, הגידול ברכבים חשמליים גם יכריח את המדינות לשדרג את תשתיות החשמל כדי לענות על הזינוק בביקושים באנרגיה. גם כאן מדובר בתעשייה שזקוקה לשבבים ולמערכות SCADA (בקרים תעשייתיים) במספרים גדולים.

מדובר על מערכות ניהול צריכת חשמל, מערכות לניהול ייצור החשמל ומערכות לניהול אספקת החשמל. כולן מתבססות על שבבים. זאת ועוד, גם בסקטורים אחרים הנטייה כיום היא לעבור לאנרגיות "ירוקות" יותר ומתחדשות. בין אם מדובר בבניינים בעלי תכנון שחוסך בצריכת האנרגיה או מפעלים שמחדשים את ציוד הייצור שלהם, המגמה הזו צפויה גם היא להחזיר את הביקושים.


מפעל של יצרנית השבבים הסינית SMIC, צילום: רויטרס מפעל של יצרנית השבבים הסינית SMIC | צילום: רויטרס מפעל של יצרנית השבבים הסינית SMIC, צילום: רויטרס


תחום נוסף שבו הבנק רואה קטר צמיחה לשבבים הוא כמובן הטכנולוגיה הצרכנית. ישנם כיום כ-40 מיליארד התקנים מחוברים - סמארטפונים, מחשבים, טאבלטים, התקני אינטרנט הדברים ובית חכם. כלומר כ-5 התקנים בממוצע לכל אדם - בהתבסס על כך שמדובר באוכלוסיה שמונה כ-7.8 מיליארד בני אדם כיום. המספר הזה צפוי לצמוח לכ-350 מיליארד התקנים מחוברים עד 2025 - כלומר כ-41 מכשירים מחוברים לאדם עבור אוכלוסיה גלובלית שתמנה כ-8.5 מיליארד בני אדם. מכשירים אלה ייצרו היקפי נתונים שצפויים להגיע לכ-175 זטה-בייט בשנה. כדי להמחיש את ההיקף המדובר - מדובר על 175 טריליון התקני דיסק און קי עם אחסון של 1 גיגה-בייט.

כדי לנהל ולתפעל את כל היקפי המידע והנתונים האלה העולם יזדקק לשבבים והרבה מהם. אבל בינתיים המספרים לא גדלו מתחילת השנה. למעשה, היקף מכירות הסמארטפונים ב-2022 חווה ירידה שלא היתה כמוה מזה עשור. חלק ניכר מענקיות הטכנולוגיה אף נכנסו לצמצומים ולהתאמה מחדש לדרישות השוק. לא ברור כמה זמן תימשך המגמה הזו, אך בהנחה שהמשבר יימשך לפחות עד סוף השנה, הדרישה לשבבים להתקנים מחוברים לא צפויה לגדול במספרים ענקיים בחודשים הקרובים.

מנגד, המצב הנוכחי מתקן את הזינוק בדרישה למכשירים מחוברים שהגיעה במקביל לסגרי הקורונה. כעת, כשהעולם חוזר לעבוד במשרדים ואחרי שרוב מי שרצה קנה סמארטפון או מחשב חדש, הביקוש צפוי לחזור מהצד הזה רק בסוף השנה במקרה הטוב. עם זאת, בבנק רואים בתחום הגיימינג כקטר צמיחה אך עדיין מדובר בסקטור נישתי. באופן כללי המחקר מעריך שכל עולמות הטכנולוגיה לצרכנים ומחשוב קצה יסבלו מירידה בביקושים. ויחזרו לעצמם רק ב-2024.

תגיות