אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן המטבע קצת יותר אופטימית לגבי הצמיחה העולמית ב-2023 מיתון בבריטניה | צילום: EPA

קרן המטבע קצת יותר אופטימית לגבי הצמיחה העולמית ב-2023

התחזית העולמית של קרן המטבע הבינלאומית מציגה עלייה קלה ב־2023. אך על רקע המשך המאבק באינפלציה הריבית תעלה ותהיה הרעה משמעותית בתנאי הסחר

31.01.2023, 06:30 | אדריאן פילוט

קרן המטבע הבינלאומית (IMF) עדכנה כלפי מעלה - אם כי בשיעור קטן - את תחזית הצמיחה לכלכלה הגלובלית ל־2.9%, לעומת 2.7% בתחזית הקודמת. אך בד בבד היא הורידה במקצת את תחזית הצמיחה לשנה הבאה ל־3.1%. כך עולה מהתחזית הכלכלית העולמית (WEO) של הארגון שראתה אור הבוקר. "הכלכלה העולמית תאט עוד למרות סימני ההתחזקות והפתיחה המחודשת של סין", כותב פייר אוליביה גורינשאס, הכלכלן הראשי של הקרן, שמסביר כי אף שהמאבק באינפלציה מתחיל לשאת פרי, הוא לא תם והבנקים המרכזיים יהיו חייבים להמשיך במאמצים לרסן אותה. לכן, הכלכלה העולמית צפויה להאט השנה והצמיחה תישאר חלשה בסטנדרטים היסטוריים גם השנה וגם בשנה הבאה.




ב־IMF סבורים כי מלחמת רוסיה באוקראינה מהווה את הגורם השני שימשיך להכביד על הפעילות. התמונה בקרב הכלכלות המפותחות קודרת יותר: לעומת צמיחה של 2.7% ב־2022, אותן כלכלות צפויות להתרחב ב־1.2% בלבד ב־2023 (בדומה לתחזית הקודמת), וגם בשנה הבאה להגיע לצמיחה נמוכה של 1.4% בלבד, לעומת צפי של 1.6% בתחזית של אוקטובר 2022.

החלק האופטימי בסקירה היה הפסקת רצף הורדות תחזיות צמיחה לגבי 2023, שלוש ברצף: "הצמיחה הכלכלית הפתיעה ברבעון השלישי של השנה שעברה, על רקע שוקי עבודה איתנים, צריכה איתנה של משקי בית, השקעות של המגזר העסקי והתאמה טובה מהצפוי של מדינות אירופה למשבר האנרגיה. גם ממדי האינפלציה הראו שיפור: "אף שאינפלציית הליבה, שאינה כוללת מחירי אנרגיה ומזון, תנודתית יותר ועדיין לא הגיעה לשיא במדינות רבות, האינפלציה הכללית יורדת ברוב המדינות", נכתב בדו"ח. מציינים בו גם כי הפתיחה המחודשת - והפתאומית - של סין סוללת את הדרך להתאוששות מהירה בפעילות הגלובלית, שכן מחצית מהצמיחה צפויה להגיע מסין והודו; התנאים הפיננסיים השתפרו ככל שלחצי האינפלציה החלו לרדת והיחלשות הדולר הקלה במקצת על מדינות מתעוררות ומתפתחות.

החלק הפסימי בדו"ח נותר על כנו: תשע מתוך עשר הכלכלות המפותחות צפויות להמשיך להאט, כאשר ב־2023 ארה"ב צפויה להראות צמיחה מתונה יחסית (1.4%) וגם אירופה תצמח ב־0.7% על רקע המשך העלאות הריבית והרעה משמעותית בתנאי הסחר - עלייה במחיר של מוצרי אנרגיה מיובאים. זאת כאשר שתי הכלכלות המערביות הגדולות בעולם יחד יתרמו רק עשירית מהצמיחה הגלובלית.


תגיות