אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התשואות של ביטוחי המנהלים נמוכות ב־9% מקרנות הפנסיה שקלים. ביטוחי המנהלים השיגו בקופות הכלליות תשואה נמוכה ב־9.1% חסר לעומת המקבילות שלהן בחמש השנים האחרונות |

בדיקה

התשואות של ביטוחי המנהלים נמוכות ב־9% מקרנות הפנסיה

בחוק ההסדרים מוצע להגביל את הגיוסים לביטוחי מנהלים ולאפשר אותם רק למי שמשתכר יותר מ־23 אלף שקל בחודש. ההפרש בתשואות בין ביטוחי מנהלים לקרנות פנסיה מגיע ליותר מ־9% בחמש שנים, ודמי הניהול גבוהים פי 4 בממוצע

06.02.2023, 06:50 | אלמוג עזר

מטיוטת חוק ההסדרים שפורסמה בחודש שעבר עולה כי משרד האוצר ינסה שוב, כמו קודמו, לצמצם באופן משמעותי את היקף הנכסים המנוהלים בביטוחי המנהלים. על פי חוק ההסדרים, סוכני הביטוח וחברות הביטוח לא יוכלו להציע את ביטוח המנהלים למי ששכרו אינו עולה על פעמיים מהשכר הממוצע במשק. כלומר, רק מי שמשתכר יותר מ־23.6 אלף שקל בחודש (נכון לינואר 2023) יוכל לחסוך בביטוח מנהלים. החוק החדש מיועד רק עבור חוסכים חדשים שמצטרפים למוצר פנסיוני ולא יבטל את הקופות הקיימות.

על פי בדיקת "כלכליסט", המהלך של משרד האוצר לעצירת הגיוסים בביטוחי מנהלים מגיע לאחר תשואות חסר משמעותיות מול קרנות הפנסיה. ביטוחי המנהלים השיגו בקופות הכלליות תשואה נמוכה ב־9.1% חסר לעומת המקבילות שלהן בחמש השנים האחרונות. בקופות החדשות יותר, לחוסכים עד גיל 50, תשואת החסר היתה אף גבוהה יותר והסתכמה ב־11.8% בחמש שנים, בהשוואה לקרנות הפנסיה.

דמי ניהול גבוהים

רוב ההון בביטוחי מנהלים נמצא במסלול הקופות הכלליות שמנהלות חברות הביטוח. על פי נתוני רשות שוק ההון, קופות אלה מנהלות נכסים בהיקף של 102.3 מיליארד שקל. את הקופה הגדולה ביותר, עם נכסים בהיקף של 33.4 מיליארד שקל, מנהלת מגדל ביטוח. המסלולים החדשים יותר בביטוח המנהלים, לחוסכים עד גיל 50, כוללים הון בהיקף של 18 מיליארד שקל. לפיכך, הבדלי התשואה בין קופות ביטוחי המנהלים לקרנות הפנסיה עלו לחוסכים בביטוחי המנהלים מיליארדי שקלים.

ביטוחי מנהלים מהווים תחליף פנסיוני לקרן הפנסיה. שני המוצרים כוללים ביטוח מפני אובדן כושר עבודה ומוות. החולשה של ביטוחי המנהלים לעומת קרנות הפנסיה טמונה בעיקר בדמי הניהול שהם הגבוהים ביותר בשוק. זאת לאחר שבמשך שנים הסוכנים וחברות הביטוח שיווקו את המוצר כמכוון למנהלים אך מכרו אותו לכל החוסכים.

על פי רשות שוק ההון, בשנת 2021 דמי הניהול הממוצעים של ביטוחי מנהלים היו גבוהים פי 4 מדמי הניהול הממוצעים בקרנות הפנסיה החדשות. בדיקת "כלכליסט" לא לקחה בחשבון את ההבדל בדמי הניהול בין קרנות הפנסיה לביטוחי המנהלים. הפער בדמי הניהול מגדיל עוד יותר את פערי התשואה.

טיוטת חוק ההסדרים קובעת כי גם עלויות הכיסויים הביטוחיים בקופות של חברות הביטוח גבוהות באופן משמעותי מעלויות הכיסויים הביטוחיים בקרנות הפנסיה החדשות. כמו כן, מקדם קצבת הזקנה, המקדם שלפיו נקבע מה יהיה היקף הקצבה החודשית, גדול יותר בביטוחי מנהלים. לכן הקצבה החודשית לחוסכים לקרן הפנסיה תהיה גבוהה יותר לעומת אלו שחוסכים בביטוחי מנהלים.

כאמור, המוצר נחות גם בהתחשב במנגנון ההשקעה ולכן בחמש השנים האחרונות נרשמו פערי התשואה בין קרנות הפנסיה לביטוחי המנהלים.

אין מנגנון למניעת הפסד

קרנות הפנסיה מכילות אג"ח מיועדות בשיעור של 30% שמבטיחות תשואה קבועה של 4.86% ואמורות להגן מפני שנים שבהן נרשמים הפסדים בשוק ההון. מנגנון האג"ח המיועדות אמנם הסתיים השנה, אך הוחלף במנגנון אחר שאמור להבטיח תשואות לחוסכים. במנגנון החדש, שייכנס לתוקף בחודש הבא, 30% מהנכסים שהושקעו עד היום באג"ח מיועדות יעברו לניהול השוטף של המשקיעים המוסדיים בדומה לשאר הנכסים, וינוהלו ב"אפיק מובטח תשואה".

אחת לחמש שנים תבצע המדינה התחשבנות עם הגוף המוסדי ותבדוק את התשואה שהושגה בנכסים הללו. אם התשואה תהיה מתחת ל־5.15% צמוד מדד שנתי, המדינה תשלים את הכספים לרמה זו. מנגד, אם קרן הפנסיה תשיג תשואה גבוהה יותר, היא תעביר את הכספים לחשבון ייעודי בבנק ישראל, שמיועד להשלמת התשואה עתידית במידת הצורך.


ארז מגדלי, מנהל השקעות ראשי במגדל (מימין), וברק בנסקי, מנהל חטיבת השקעות בכלל, צילומים: אוראל כהן, באדיבות מגדל ארז מגדלי, מנהל השקעות ראשי במגדל (מימין), וברק בנסקי, מנהל חטיבת השקעות בכלל | צילומים: אוראל כהן, באדיבות מגדל ארז מגדלי, מנהל השקעות ראשי במגדל (מימין), וברק בנסקי, מנהל חטיבת השקעות בכלל, צילומים: אוראל כהן, באדיבות מגדל


לביטוחי המנהלים אין אג"ח מיועדות או כל מנגנון אחר למניעת הפסדים. בעבר המוצר אכן נשא יתרונות מסוימים לעומת קרן הפנסיה כאשר ניתנה לחוסכים האפשרות למשוך את כל הכספים שנצברו בקופה במשיכה חד פעמית. החל מ־2008 המשיכה מתאפשרת כקצבה בלבד.

למרות תשואות החסר נראה כי הניסיון החוזר לסנדל את השיווק של ביטוחי המנהלים על ידי חברות הביטוח לא יעבור בקלות. חברות הביטוח עוסקות בהסברה על היתרונות שבכל זאת טמונים במוצר וינסו לשכנע את חברי הכנסת להשמיט את הסעיף מהחוק הסופי. לחלופין הן עשויות לפתוח בבליץ שיווקי ולצרף כמה שיותר לקוחות חדשים.

חברות הביטוח לא יוותרו

האם כדאי לבעלי ביטוח מנהלים לעבור לקרנות הפנסיה? הנתונים מורים על עדיפות מהותית לקרנות הפנסיה במבנה ובביצוע ולכן למי שיש ביטוח מנהלים כדאי לשקול את המעבר.

עם זאת, בחברות הביטוח טוענים כי יש להשאיר את ביטוח המנהלים כמוצר על המדף. "בביטוחי מנהלים יש פתרונות חשובים לצרכנים שונים ולתקופות שונות בחייו של החוסך", אומרת חני סלע, סמנכ"לית ביטוח חיים בחברת הביטוח הכשרה. לדבריה, החוסכים בביטוחי מנהלים יכולים לקבוע באופן מפורט מי יהיו המוטבים שייהנו מהקצבה של החוסך במקרה של מוות לעומת קרן פנסיה בו יש מנגנון שארים קבוע מראש.

עוד אומרת סלע כי בשל התחרות הגבוהה בענף הפנסיה מנהלי הקרנות הורידו בשנים האחרונות דמי ניהול עד למינימום, מתוך תקווה כי יוכלו בהמשך לשנות את התקנונים ולהגדיל את מקדם הקצבה. כלומר, חלוקת הכסף שנצבר תתפרס על פני זמן רב יותר ותינתן קצבה חודשית קטנה יותר. לדבריה, במקום לחסל את ביטוחי המהלים יש לגרום לחברות הביטוח לשווק ביטוח מנהלים טוב יותר וזול יותר.

תגיות