אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת החשמל לא תערוך התמחרות על תחנת אשכול תחנת הכוח אשכול | צילום: גדי קבלו

חברת החשמל לא תערוך התמחרות על תחנת אשכול

אחד הסעיפים במכרז על תחנת הכוח מאפשר לחברת החשמל לבצע הליך התמחרות, אך בשל הפער הגדול בין ההצעה של דליה אנרגיה ותעבורה לזו של קבוצת OPC היא צפויה לוותר עליו. כלל ביטוח תזרים הון לבעלת השליטה בדליה למימון העסקה

12.06.2023, 06:00 | גולן חזני

תחנת הכוח אשכול היא הגדולה ביותר שחברת החשמל נדרשת למכור במסגרת הרפורמה, ולכן, במסגרת המכרז למכירתה, היא שמרה לעצמה את האפשרות לקיים שלב שני של התמחרות, לאחר פתיחת המעטפות, אולם היא צפויה לוותר עליו, כך לפי ההערכות הרווחות בשוק ההון. זאת לאור הפער הגדול שמסתמן בין ההצעה הגבוהה ביותר, זו של קבוצת דליה אנרגיה־תעבורה (9-10 מיליארד שקל), וזו של קבוצה בראשות OPC שבשליטת עידן עופר (7 מיליארד שקל).



עם זאת, בשל המחיר הגבוה שהציעה קבוצת דליה אנרגיה, כפי שנחשף ב"כלכליסט", שהיה גבוה משמעותית מכ־6 מיליארד השקלים שלהם ציפו בחברה הממשלתית, חברת החשמל צפויה לערוך בדיקה מעמיקה של התוכנית העסקית של דליה אנרגיה ותעבורה. זאת, במטרה להבטיח שהזוכות במכרז, שטרם הוכרזו רשמית, יממשו את הזכייה שלהן ולא יסוגו ממנה כפי שקרה, למשל, במכרז על אגד. בשוק מעריכים שהזוכות יתקשו לגייס את ההון הדרוש לעסקה שכולל, ככל הנראה, חוב בהיקף של 7 מיליארד שקל.

זו לא תהיה הפעם הראשונה שבה חברת החשמל מוותרת על שלב ההתמחרות, חרף האופציה. גם במכרז שערכה למכירת תחנת הכוח ברמת חובב היא עשתה זאת, אולם שם הפער היה קטן יותר: 40 מיליון שקל בלבד הפרידו בין ההצעה הזוכה של שיכון ובינוי ואדלטק לבין ההצעה של OPC. ההצעה הזוכה העניקה לתחנה שווי של 4.25 מיליארד שקל.

בתוך כך, סימני השאלה סביב ההצעה הגבוהה של דליה אנרגיה ותעבורה המשיכו לצוף גם אתמול, ובאו לידי ביטוי במסחר במניית משק אנרגיה, החברה־האם של דליה אנרגיה (50%), שהחלה את היום בזינוק של יותר מ־6%, אבל סיימה אותו בעלייה מינורית של 0.7% בלבד. ואכן, גורמים רבים בשוק מרימים גבה על ההצעה הגבוהה. ל"כלכליסט" נודע כי בעבודה פנימית שהכין בנק הפועלים הוערך שווי התחנה ב־7.5—8 מיליארד שקל. בבנק סירבו להתייחס.

אתמול דיווחה משק אנרגיה על עסקה שחתמה עם כלל ביטוח, שבמסגרתה משק אנרגיה תקצה לכלל ביטוח 60 מיליון מניות, שיהוו 9.5% ממניות משק אנרגיה, בתמורה לעד 252 מיליון שקל. מאחר שמדובר בהנפקת מניות חדשות, הסכום ייכנס לקופת משק אנרגיה וישמש אותה להזרמות ההון הדרושות למימון רכישת תחנת הכוח אשכול. ככל שהעסקה תושלם, כלל ביטוח תהפוך לבעלת המניות המוסדית הגדולה במשק אנרגיה ותעקוף את הפניקס המחזיקה 6.5% מהחברה. כמו כן, כלל ביטוח תקבל אופציות לרכישת 8 מיליון מניות נוספות במחיר העסקה.

העסקה עם כלל ביטוח אינה נוקבת במחיר המניה, והיא מותנית בכך שדליה אנרגיה אכן תזכה במכרז לרכישת תחנת אשכול. כלל ביטוח תשלם עבור כל מניה מחיר שנמוך ב־5% מהמחיר הממוצע של המניה בחמשת ימי המסחר שקדמו להכרזה הרשמית על דליה אנרגיה כזוכה. אם המחיר ינוע בין 4 ל־4.2 שקלים, היא תשלם 4 שקלים לכל מניה. אם המחיר יהיה מתחת ל־4 שקלים, משק אנרגיה תוכל להודיע על ביטול ההקצאה, אולם אז לכלל ביטוח תהיה שמורה הזכות לבצע את העסקה במחיר של 4 שקלים למניה. אם במקרה שכזה היא לא תודיע על ניצול הזכות – ההקצאה תבוטל. מחיר מניית משק אנרגיה בבורסה בתל אביב הוא 3.67 שקלים. כלומר, ישנו סיכוי לא מבוטל שהמחיר הממוצע אכן יהיה נמוך מ־4 שקלים, וזאת משום שהשוק מתמחר את ההצעה של דליה כיקרה.

לפי הדיווח, העסקה עם כלל ביטוח נחתמה כבר לפני שבועיים וחצי והדיווח עליה עוכב במטרה לא לפגוע במכרז, אך "בשל הפרסומים הוסר עיכוב הדיווח".

תגיות